INGEZONDEN BRIEF: Diervoeding op de markt

De markt in Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

We mogen niet meer staan op de markt in Sliedrecht.
Dierenwinkels mogen wel open, maar de dierenkraam op de markt niet.
Hieronder een brief van de overkoepelende organisatie van de markten.

Gert Verhoef
[email protected]

Geacht College van B & W,

De door de Nederlandse overheid bekend gemaakte extra maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus waar mogelijk te beperken, nemen wij als CVAH natuurlijk zeer serieus en zien dat als onze verantwoording richting markten en consumenten. Gezondheid en veiligheid van en voor iedereen staat voorop. Markten in Nederland hebben een belangrijke rol in de aanbieding van producten aan de consument en daarom is het van belang dat de  consumenten hun boodschappen op de weekmarkten in Nederland kunnen blijven doen. De kans op besmetting is in de buitenlucht veel kleiner dan in gesloten verkoopinrichtingen en veel experts hebben zich hier al over uitgesproken. De experts stellen dat in de buitenlucht de kans op infectie veel kleiner is dan in een gesloten verkoopinrichting.

De regering onderkend het belang van de warenmarkten. Sinds de Lock Down van 15 december 2020 heeft de overheid bepaald dat gedurende de Lock Down “buitenverkoop alleen toegestaan is voor vergunningplichtige (week)markten en voor kerstbomen- en bloemenverkoop. Op een (week)markt mogen alleen kramen voor levensmiddelen (eten en drinken) staan. Een oliebollenkraam verkoopt eten en mag bijvoorbeeld ook open blijven. De exacte afweging welke kramen wel of niet op een warenmarkt mogen staan wordt gemaakt  door de gemeente”.

Helaas ontstaat er nu op ambtelijk niveau de discussie of Diervoeding onder levensmiddelen valt of niet. Een feit is dat Diervoeding een levensmiddel is voor dieren. Wij vragen de gemeenten niet te kijken naar de definitie ervan maar gebruik te maken van de mogelijkheid wat de regering de gemeenten biedt. De gemeenten worden immers in de gelegenheid gesteld om zelf de afweging te maken welke kramen wel of niet op een warenmarkt mogen staan. Vooral in deze moeilijke tijden willen wij de gemeenten dan ook verzoeken om hiervan gebruik te maken en de ondernemers in de branche Dierenbenodigdheden in de buitenverkoop toe te laten op de markt.

Mocht u nog vragen hebben dan vernemen wij graag.

Met vriendelijke groet,
Namens het Centraal Bestuur
M. Bleeker – Steenstra, secretaris/penningmeester Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH)

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

3 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Diervoeding op de markt”

  1. Ik mis niet alleen diervoeders maar ook wientjes en travelman , Wat een kromme regelgeving,
    Vreselijk voor deze en andere ondernemers! Veel sterkte toegewenst en ik hoop jullie
    weer (snel) terug te zien!

  2. Het is meten met 2 maten!! de dierenwinkel BINNEN mag open en de dierenkraam BUITEN wat inderdaad al bewezen veilig is mag niet, hetzelfde geldt voor de branche drogisterij waar de winkels als Kruidvat en Etos gewoon open zijn en de drogist BUITEN op de markt NIET, dit is niet uit te leggen aan de ondernemer en de consument. Als de winkels in dierenbenodigdheden en drogisterij nou dicht zouden zijn dan zou het beter te begrijpen zijn, maar dit is eigenlijk gewoon discriminatie want dit zijn de enige 2 branches waar dit gebeurd!!

  3. Waar gaat dit over? We zijn echt aan het doorslaan en zeker op ambtelijk niveau. Een dierenwinkel waar de kans verhoudingsgewijs groter is mag open en een marktkraam waar de mogelijke besmettingsgraad bijna uitgesloten is mag niet open. Ik snap er echt niets meer van, er zit geen enkele logica meer in. Laat de grote supermarktketens maar groter worden en de kleine zelfstandige maar verdwijnen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld