INGEZONDEN BRIEF: Chemours

Het lijkt wel of ineens alle problemen tot het verleden behoren, Tientallen miljoenen gaan de bedrijven investeren om tot 0 emissie te komen. Inhoudelijk wensen zij niet in te gaan op vragen over dwangsommen die boven hun hoofd hangen. Veel vragen en onderzoeken werden nooit beantwoord of uitgevoerd. In de volgende korte samenvatting proberen wij u enkele zaken duidelijk te maken. 

Het chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Op 11 september kondigde Chemours aan GENX uitstoot tot bijna nihil te brengen. Het is een affront voor de Dordtse bevolking omdat tezamen met C8 GENX  deze uitstoot bijna 25 jaar heeft geduurd met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid voor de bevolking. Er hebben zich meer dan 700 slachtoffers gemeld bij o.a. C8 claim die tezamen met het bewonerscomité 3 jaar lang heeft geëist dat er ZERO-output zou komen. Deze eis blijft overeind omdat 99% nog steeds output mogelijk maakt met besmetting van het grondwater, rivierwater en drinkwater. 

We hebben gevraagd per februari 2018 na de oprichting van C8/GENX Panel waarin op wetenschappelijke grond dit onder meer bestaat uit drie epidemiologen om onderzoek in de Dordtse gemeenschap te verrichten. En om te evalueren of er een waarschijnlijke link is tussen de blootstelling aan PFOA/C8 GENX en kanker en aanverwante ziekten. Er is door geen enkele politieke partij na de raadsverkiezingen op gereageerd en in het geheel niets over in het Collegeprogramma vastgelegd. De eis is dit panelonderzoek te ondersteunen en te laten betalen door DUPONT CHEMOURS, dit verzoek is nog niet ingewilligd.

In de procedures bij de Raad van State van drinkwaterleiding OASEN zijn voor het eerst alle stoffen genoemd die door DUPONT werden uitgestoten. Aan de omgeving en buurt zijn nóóit al deze stoffen kenbaar gemaakt, die negatieve effecten hebben voor de gezondheid. Het panel zal worden opgedragen tezamen met bewonersverenigingen en C8 claim een rapport over de gezondheidseffecten te maken. De kosten hiervan zal 100% door Chemours  betaald moeten worden.

Er dienen op diverse plaatsen in de Drechtsteden meetpunten te komen die de gevaarlijke stoffen in water, lucht en grond monitoren. Zodat alle uitstoot van DUPONT en CHEMOURS gemeten en geregistreerd kan worden in samenwerking met o.a. de Omgevingsdienst ZHZ.

Chemours werkt volledig mee bij de diverse procedures die door overheden, drinkwaterleidingen en door particulieren worden ingesteld en stelt transparant feitenmateriaal ter beschikking. Daarbij worden niet alleen de kosten van de overheden vergoed maar ook alle kosten van juridische bijstand van de slachtoffers van letselschade om de claims objectief, transparant te kunnen indienen bij Chemours en de Rechtbank Rotterdam.

Dupont  en Chemours bekostigen alle onderzoeken van bloed die komende jaren zullen plaatsvinden en betalen de wetenschappelijke onderzoeken die daarmee verbonden zijn. De gegevens worden verzameld door een medisch comité met beroepsgeheim en zullen anoniem aan Chermours, overheden en het Panel rapporteren.

Dupont Chemours saneren het water en de grond en met grote spoed de moestuinen in de Drechtsteden.

De uitspraak van directielid Marc Reijmers dat uitstoot en lozing geen gevaar voor de gezondheid oplevert is in het geheel niet waar in strijd met alle USA onderzoeken die zijn verricht door talloze universiteiten en de basis vormen voor uitbetaling van de letselschadeclaims.

Chemours en Dupont hebben 30 jaar lang de Dordtse bevolking niet serieus genomen en dienen op korte bovenstaande zaken uit te voeren en geen statements uit te vaardigen die niet kloppen.

Voorzitter Bewonerscomité Merwedepolder-Oost
Hans van der Slot hvanderslot@kpnmail.nl 

Directeur C8 Claim (www.c8claim.nl)
Eric Meijer

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

Plaats een reactie

*=Verplicht veld