INGEZONDEN BRIEF: Boodschap aan inwoners

Beste inwoners van Sliedrecht,

De laatste twee jaar zie ik zaken in ons dorp gebeuren die mij niet tot vreugde stemmen.

De laatste tijd word ik geconfronteerd met berichtgeving over bestuurders die mij raakt. Termen als ‘corrupt’, ‘niet integer’, ‘onbetrouwbaar’ en ‘vriendjespolitiek’ vliegen mij te vaak en te makkelijk om de oren en dansen me voor de ogen.

Burgemeester Bram van Hemmen (CDA). (Foto gemeente Sliedrecht)

Als burgemeester ben ik bij wet belast met het bevorderen van de integriteit in de gemeente (artikel 170, tweede lid Gemeentewet). In die rol ben ik verantwoordelijk voor de afdoening van een integriteitsmelding. Vanuit mijn ambt als burgemeester van Sliedrecht, spreek ik me uit over wat ik in ons dorp zie gebeuren.

Er moet in ons dorp een einde komen aan het doen van ongefundeerde beschuldigingen!

Beschuldigingen die achteraf onterecht blijken, zijn slecht voor het imago van ons dorp. Vandaag is het de ene bestuurder, morgen is het een ander persoon. Het kan ons allemaal treffen en je kunt je dan niet verdedigen. Het raakt niet alleen de persoon die beschuldigd wordt, maar ook zijn familie.

Natuurlijk is er altijd ruimte voor integriteitsmeldingen! Voor serieuze meldingen is bij mij alle ruimte. Zodra ik een onderbouwde melding binnen krijg, zal ik die altijd serieus in behandeling nemen. En vergis u niet. Op het moment dat blijkt dat er een schending van integriteit is, zal ik niet aarzelen om passende maatregelen te nemen.

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd. Nu is er een punt bereikt waarop ik zeg: Dit accepteer ik niet! Er zijn grenzen! Beschuldigingen zijn nooit vrijblijvend. Bestuurders zijn beschuldigd, beschadigd en gekwetst. Het kan niet zo zijn dat er een melding wordt gedaan louter en alleen om een bestuurder te beschadigen of om een persoonlijk doel te realiseren. Daar trek ik als burgemeester de grens.

Bestuurders van ons dorp werken voor de gemeenteraad: Dat zijn uw volksvertegenwoordigers, die namens u besluiten nemen om ons dorp mooier te maken. Als er een democratisch besluit is genomen, voert een bestuurder dat uit. Nederland is een rechtsstaat. Als u het ergens niet mee eens bent, dan kunt u altijd bezwaar maken. En mocht dat nodig zijn dan beslist de rechter of wie gelijk heeft. Zo doen we dat in ons land.

Iedereen die een melding van niet integer handelen wil doen, kan dit bij mij schriftelijk doen. Met de kennis die ik nu heb, zal ik altijd om een onderbouwing vragen. Het is niet alleen mijn rol en taak om me uit te spreken tegen ongefundeerde beschuldigingen. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor iedereen!

Sliedrecht is een dorp om trots op te zijn, maar daar moeten we wel met zijn allen aan blijven werken.

Met vriendelijke groet,
Bram van Hemmen
Burgemeester van Sliedrecht

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

8 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Boodschap aan inwoners”

 1. Hoe zit het met elk rotje in zijn snotje? Deze week is weer vergunning verleend voor de verkoop van vuurwerk. Burgemeester, toon nu eens een keer ballen en neem echte maatregelen!
  Al dat sneaky gedoe hier in Sliedrecht zijn de inwoners inmiddels wel zat. Mensen willen duidelijkheid en openheid. Dat is hier in Sliedrecht ver te zoeken. Wat er nu wel of niet mis is met de heer Van Rekom doet er niet meer toe. De cultuur hier is rot. Dat is het probleem. Bestuurders moeten er zijn voor de hele gemeenschap en niet voor degene die het hardst roept. Want dat is helaas vaak het geval! Een avondje “contact met de burger” lost dit niet op. Luister nu eens echt naar de mensen en niet naar de schreeuwers! Er gebeurt hier in Sliedrecht te veel wat veel mensen totaal niet begrijpen en ook niet willen!

 2. mee eens koos .
  want groot in doen zijn we zeker niet , kijk hoe ons dorp verder verpauperd
  b.v kerkbuurt halve leegstand ,staat ergens al 3 jaar binnenkort in de verkoop
  nu ook weer bij oude lanser staat binnenkort in de verkoop, maar wel slopen maar de rotzooi laten liggen en dan hebben we het terein nog bij de watertoren ook zoiets
  laten we nog maar niet spreken over het winklerplein want dat ziet er aan de west kant helemaal niet meer uit .
  maar wel zeggen groot in doen

 3. Als hij echt zo om de bewoners van Sliedrecht had gegeven.
  Had hij meer tegen DuPont gedaan.
  En hier geen gifgrond laten dumpen.
  Maar ja als je hier zelf niet woont maakt het niet veel uit

 4. Geachte heer van Hemmen,
  Een mooie brief die ik onderschrijf en eveneens heel goed dat u, als burgemeester, reageert op commotie. Beschuldigingen die achteraf onjuist blijken doen zeer voor alle betrokkenen.

  Maar, (er is altijd een maar) als niet echt geïnformeerde Sliedrechter, die weliswaar de plaatselijke kranten probeert te lezen en regelmatig Sliedrecht 24 raadpleegt, is mij niet geheel duidelijk wat u precies bedoelt anders dan de informatie die Sliedrecht 24 hierover geeft.

  En daar is wellicht, als u toch naar de hei-sessie gaat, een agendapunt over te maken: communicatie met Sliedrechters. Want dat mis ik echt. Geen achtergrondinformatie over genomen besluiten, geen uitleg als zaken mis gaan of zijn gegaan (tenzij de media zich wat meer opdringt). En dan heb ik het echt over veel zaken zoals: openstelling Kerkbuurt Oost voor auto’s, plotselinge nieuwe kinderspeelplaatsjes, renovatie Winklerplein, lift in de kerkbuurt, etc. maar ook over dit onderwerp. Snoer de media de mond door volstrekte openheid, niet door afzetten daartegen.

  Als agendapunt twee kan bijvoorbeeld de nieuwe slogan voor Sliedrecht besproken worden. ‘Sliedrecht, fijn om te wonen’ zou veel beter passen bij onze cultuur en de leiding van dit dorp.

  Want Sliedrecht is een mooi maar vooral behoudend dorp en dat uit zich financiële robuustheid mede door weinig gedurfde veranderingen van vrijwel alle partijen in de raad. Dat hoeft niet slecht te zijn maar het past niet zozeer bij de huidige slogan. Goed in doen zijn we gewoon niet. Ook hier hebben we het over verkeerd gekozen communicatie.

  Ik hoop dat vanuit de gemeente binnenkort een toelichting te lezen zal zijn wat er precies is gebeurd en waar u in uw brief op doelt zodat ook wij, als inwoners, er een echte mening over kunnen vormen.

  Maar wel goed dat u reageert, waarvoor dank.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld