Ingezonden brief: Aanpakken nu!

Onze bestuurders reageren geschokt op het tweede RIVM rapport. Ik was in de veronderstelling dat zij direct met een gedegen plan zouden komen, wat uiteindelijk niet meer inhield dan “wij gaan hierover in overleg”. 

Chemiebedrijf Chemours / DuPont. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dit laatste is al jaren aan de gang  en heeft niets opgeleverd. Gemeentes hebben het plan om de kosten te gaan verhalen op dit bedrijf. Over hoe de bewoners in ons gebied zich voelen geen woord. Nu de zaak groter en groter wordt is bundeling van krachten het enige wapen tegen deze vervuiler.

Met medewerking van de Erasmus Universiteit zijn wij bezig een databank op te starten waar alle gegevens opgeslagen kunnen worden en die voor een ieder toegankelijk is. Om een blok te vormen in latere procedures kunnen mensen die zich niet senang voelen of daadwerkelijk schade hebben ondervonden zich melden via c8claim.

C8claim is een samenwerking tussen bewoners en  organisaties uit het gehele Drechtsteden gebied. Nu wij er van uit mogen gaan dat alle inwoners getest of niet c8 in hun bloed hebben is het raadzaam tot registratie over te gaan. Ook de Oases drinkwater verontreiniging bij 750.000 klanten van dit bedrijf heeft onze aandacht.

Inmiddels kunnen wij weer twee gezondheidsafwijkingen toevoegen aan de al lange lijst (Prof. v.d. Berg) namelijk HDHD en verhoogd cholesterol.

De claim van 50 miljoen die is berekend aan de hand van meer dan 500 personen die inmiddels ingeschreven staan bij C8claim. Het gaat om materiele en immateriële schades, waarde vermindering woningen in directe omgeving. Imago schade aan Stad en streek.

Ook vechten wij de ondergrens bloedwaarde van 89 ppb aan omdat wij van mening zijn dat deze stof niet in ons lichaam thuis hoort.

Ik hoop ook dat onze bestuurders nu eindelijk eens een standpunt innemen en die naar buiten brengen, dat zij het echt op willen nemen voor al onze bewoners. Het bedrijf zwijgt en wenst nergens aan mee te werken, in Nederland anno 2017 met al de groene en milieuplannen kan dit toch niet waar zijn.” Onze dorpen en steden zijn om van te houden, niet om te vergiftigen.”

Hans van der Slot  
Dordrecht  

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

3 gedachten over “Ingezonden brief: Aanpakken nu!”

  1. Was het maar zo makkelijk, als ze binnen de normen gebleven zijn moet je eerst aan kunnen tonen dat Dupont wel op de hoogte was dat ook hiermee schade ontstond. Zo’n proces kan jaren duren, helaas heb ik hier op een ander vlak ervaring mee. Daarom is dit initiatief ook vele malen beter dan tot nu toe gedaan is, feiten verzamelen en deze onderbouwen / onderzoeken. Alleen op die manier kan men een vuist maken en een eventueel proces versnellen en uiteindelijk winnen. Hierbij gaat het mij niet eens om een schadevergoeding o.i.d. Wat mij betreft gaat dat naar onderzoek voor betere, schonere en veiligere technologieën….

  2. Kijk, dit is nu pas een actie. Feiten achterhalen, databank aanleggen en onderzoek. Al ben ik van mening dat “we” vooral bij de overheid moeten zijn. Deze heeft het e.e.a. toegestaan voor wat betreft de uitstoot / lozing door vergunning hiervoor te verstreken. Daar waar het bedrijf over de schreef is gegaan m.b.t. deze vergunning, dan dit ook aanpakken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld