Wekelijks brengt online krant Sliedrecht24 de gemeentepagina. Hier lees je het laatste nieuws van de gemeente Sliedrecht. De onderstaande informatie wordt wekelijks aangeleverd door de gemeente Sliedrecht.
INWONERS BETALEN DE TOL
Waarom wethouder Paas zich zorgen maakt over het groeiend aantal WOZ-bezwaren.
Cees Paas is wethouder in de gemeente Sliedrecht. Hij is bezorgd over het stijgend aantal WOZ-bezwaren en de kosten voor het afhandelen van deze bezwaren. ‘De inwoners die maar een gokje wagen om te zien of de WOZ lager wordt realiseren zich niet wat dat betekent voor alle inwoners. Ik maak me zorgen over wat het grote aantal bezwaren betekent voor onze inwoners. Want hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk betalen zij de prijs.’
Bezwaar aantekenen?
Laatst schoot een inwoner van Sliedrecht de wethouder aan met een vraag. “Mijn WOZ-waarde is enorm gestegen. Nou moet ik vast veel meer onroerendezaakbelasting (OZB) betalen. Zal ik bezwaar aantekenen? Dat kan tegenwoordig heel makkelijk. Verschillende vastgoedbureaus – No-Cure-No-Pay-bedrijven – doen dat gratis voor je.” Cees Paas: ‘Eigenlijk zitten al mijn zorgen in deze vraag verstopt.’
Een misvatting
Veel mensen denken dat je bij een stijgende WOZ-waarde gelijk meer onroerendezaakbelasting gaat betalen. Is dat ook zo? ‘Nee, niet persé. En áls die al stijgt, gaat dat zeker niet zo hard als de waardestijging van huizen’, zegt Paas. ‘Maar de OZB-aanslag kan wel hoger worden als een gemeente extra kosten moet maken.’ Dat dat klopt, wordt duidelijk uit de berekeningen in het kader hiernaast.
Gemak
Het gemak van gratis bezwaar maken via een zogenaamd No-Cure-No-Pay-bedrijf is volgens de wethouder echt een pijnpunt. Paas: ‘Bezwaar maken via zo’n bedrijf is inderdaad heel makkelijk. Maar het is niet zo dat dat niks kost. Sterker nog: het maakt het afhandelen van bezwaren alleen maar duurder. En uiteindelijk betalen onze inwoners dat. Daarom maak ik me dus ook zorgen.’
Recht op bezwaar
Paas benadrukt dat iedereen het recht heeft bezwaar te maken. ‘Maar we kunnen er met elkaar voor zorgen dat het afhandelen van die bezwaren niet onnodig veel geld kost. Bij een bezwaar via een No-Cure-No-Pay-bedrijf moet de gemeente proceskosten betalen.
Wie betaalt
Paas zucht bij de vraag hoe de gemeente die kosten betaalt. ‘Tja, dat kunnen we maar op twee manieren doen. Óf we voeren een aantal taken niet meer uit óf we verhogen onze inkomsten via de OZB. We betalen zo dus met z’n allen vooral aan het in de lucht houden van de No-Cure-No-Pay-bedrijven.’
Alternatieven
‘Ik denk echt dat het ook anders kan’, zegt Paas. ‘Als mensen denken dat de WOZ-waarde van hun huis niet klopt, kunnen ze eerst ook gewoon contact met ons opnemen. Bel 14 0184 (maandag tot en met vrijdag: 08.30 – 17.00 uur). We kijken er dan samen naar. En geloof me maar; als iemand gelijk heeft, dan krijgt ie dat ook. Die informele manier van werken scheelt enorm in de kosten.’
Een tip
Paas vertelt ook dat de gemeente haar inwoners beter over dit onderwerp wil informeren door meer gegevens op de OZB-aanslag te zetten en spreekuren te organiseren. ‘Maar mensen kunnen ook veel checken op sliedrecht.lokalelastenmeter.nl. Je ziet daar wat je moet betalen en waarom. Verder kun je er je lasten vergelijken met die van andere gemeenten en berekenen wat het stijgen of dalen van je WOZ-waarde met de hoogte van je OZB-aanslag doet. Makkelijk toch?’
Let op:
Schakelde u eerder een No-Cure-No-Pay-bedrijf in? Dan kan het zijn dat u dat bedrijf via de voorwaarden machtigde ook volgende jaren bezwaar aan te tekenen of in beroep te gaan. Trek uw machtiging in als u daar na het lezen van dit artikel geen gebruik meer van wilt maken.
Quotes
‘Linksom of rechtsom: uiteindelijk betalen onze inwoners voor de kosten van WOZ-bezwaren.’
EEN REKENSOM
Een gemeente berekent hoeveel OZB iedereen moet betalen*. Ze verdeelt de lasten daarbij zo eerlijk mogelijk.
Het werkt als volgt:
A = totaal van benodigde opbrengsten uit de OZB – dit bedrag komt voort uit de jaarlijkse begroting
B = de totale waarde van alle huizen van Sliedrecht – na jaarlijks te bepalen WOZ-waardes
C = de OZB-factor (C = A : B)
Aanslag OZB
Voor de hoogte van de OZB-aanslag: vermenigvuldig de WOZ-waarde van de individuele woning met de OZB-factor (=C).
Voorbeeld
In 2022 was de OZB-factor 0,000751. Daalt de WOZ-waarde van een woning na bezwaar met € 20.000,- dan valt de OZB-aanslag voor dat jaar €15,- lager uit.
*Uw aanslag kan stijgen als gemeenten meer geld nodig hebben om hun kosten te dekken
WERK-TAAL-ZORG PROJECT
In Sliedrecht hebben Het Bonkelaarhuis, Rivas Zorggroep Waerthove, Stichting Werkwoord en Bibliotheek AanZet Sliedrecht de handen ineen geslagen voor het Werk-Taal-Zorg project.
Dit initiatief biedt inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond de kans om in 20 weken de Nederlandse taal te verbeteren en te ontdekken of werken in de ouderenzorg iets voor hen is.
Deelnemers volgen twee keer per week taallessen, leren over werken in een Nederlands bedrijf en krijgen inzicht in verschillende beroepen bij Waerthove. Daarnaast doen ze wekelijks 4 uur vrijwilligerswerk bij Waerthove, waarmee ze het geleerde meteen in de praktijk brengen. Het traject, dat op 16 januari startte, is kosteloos en biedt bij succesvolle afronding mogelijkheden voor verdere stappen in de ouderenzorg.
Enkele plekken zijn nog beschikbaar; aanmelden kan via e-mail bij mevrouw M. Jkhari van Het Bonkelaarhuis.
(Foto bibliotheek AanZet)
BEWONERSAVOND MAASLAAN GOED BEZOCHT
Maandag 22 januari, was de bewonersavond voor deellocatie Maaslaan voor het project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS). Met een mooie opkomst en goede gesprekken kijkt de gemeente en Tablis Wonen positief terug op de avond.
Tijdens de bewonersavond voor de deellocatie Maaslaan ging de gemeente en Tablis Wonen met de aanwezigen in gesprek. Sander Jansen, begeleidde de avond als onafhankelijk voorzitter en zorgde dat de aanwezigen hun vragen konden stellen. Wethouder Ton Spek en directeur-bestuurder Roeland Kreeft van Tablis Wonen trapten de avond af met een speech. Na een uitgebreide presentatie van projectleider Omar Laghzaoui werden in de zaal diverse gesprekken gevoerd. De presentatie en een overzicht met meest gestelde vragen over de avond zijn deze week terug te vinden op de website Sliedrechtbouwt.nl.
De avond stond vooral in teken van het luisteren naar de inbreng van de bewoners. Wethouder Ton Spek: “Laten we vanavond gezamenlijk starten aan de dialoog. Een dialoog op inhoud. En zorgen dat we samen het beste plan ontwikkelen voor u, uw kinderen, uw ouders, uw vrienden of uw buurtgenoten. Dat is mijn inzet, en daar heb ik u voor nodig.”
Bewonersavonden project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS)
Maandag 29 januari is de bewonersavond voor deellocatie Middeldiepstraat. Daarna volgen er nog meerdere avonden voor de deellocaties. Ga voor meer informatie of aanmelden voor een bewonersavond naar www.sliedrechtbouwt.nl
Klankbordgroep Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS)
De gemeente Sliedrecht en Tablis Wonen vinden het belangrijk dat bewoners meepraten én meedenken over het hele project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS). Daarom wordt per deellocatie een klankbordgroep opgericht. Aanmelden Klankbord Maaslaan kan tot 29 januari 2024 door het contactformulier in te vullen via de website van Sliedrechtbouwt.nl. Vermeldt dan uw naam, adres, telefoonnummer en motivatie.
BIJEENKOMSTEN
Bewonersavonden binnenstedelijke herstructurering:
- Middeldiepstraat 29 januari 19:30-22:00 Grienden College
- Valkweg 30 januari 19:30-22:00 Grienden College
- Thorbeckelaan 5 februari 19:30-22:00 Grienden College
- Rembrandtlaan 6 februari 19:30-22:00 Grienden College
- Professorenbuurt 26 februari 19:30-22:00 Grienden College
- Dr. Schaepmanstraat 27 februari 19:30-22:00 Grienden College
Wilt u meer weten over deze bijeenkomsten? Op de website staat meer informatie.
BUITEN BEZIG IN SLIEDRECHT WEEK 4
Wegomleidingen:
1. Aanleg riolering Vogelbuurt, zijn de volgende wegen afgesloten.
-Achterzijde flat, Rembrandtlaan 550 t/m 628 van dinsdag 8 januari t/m vrijdag 26 januari.
-Karekietstraat 18 t/m 27 van vrijdag 12 januari t/m vrijdag 2 februari.
-Mezenstraat van dinsdag 23 januari t/m vrijdag 9 februari.
-Merelstraat 14 t/m 28 van woensdag 31 januari t/m vrijdag 16 februari.
2. IJsvogel in fases afgesloten van maandag 7 januari t/m vrijdag 23 februari i.v.m. herstraatwerkzaamheden .
3. Stationspark 2 in fases afgesloten van maandag 22 januari t/m vrijdag 16 februari i.v.m. herstraatwerkzaamheden.
4. Fietspad langs Parallelweg vanaf de Callandstraat tot fietstunnel onder het spoor (Beyerinckstraat) afgesloten van maandag 22 januari t/m vrijdag 26 april i.v.m. uitleggen en lassen pijpleiding t.b.v. het warmtenet.
5. Wekelijkse afsluiting Burg. Winklerplein. Voor de weekmarkt is er iedere week een afsluiting van de westelijke verbindingsweg.
BUURTBEMIDDELING
Ervaart u overlast van uw buren? En lukt het u niet goed om samen een gesprek te voeren? Neem contact op met buurtbemiddeling!
Hoe werkt buurtbemiddeling?
U bespreekt met de coördinator wat er aan de hand is. Als uw conflict bij buurtbemiddeling thuishoort, worden twee bemiddelaars ingezet. Dit zijn goed getrainde vrijwilligers. Zij komen bij u thuis om uw situatie bespreken. Of doen dit via de telefoon. Daarna bezoeken zij de buren. Als u beiden instemt, vindt er een gesprek plaats onder begeleiding van de bemiddelaars. Tijdens dit gesprek zoekt u samen naar oplossingen. En u kunt samen afspraken maken.
De gemeente financiert buurtbemiddeling. Voor u is het dus gratis. Buurtbemiddeling is onafhankelijk, vertrouwelijk en vrijwillig. U kunt buurtbemiddeling onder andere inschakelen bij:
• Geluidsoverlast
• Overlast van kinderen of huisdieren
• Rommel/stank/vuil rond de woning/trappenhuis
• Parkeeroverlast
• Tuinerfscheidingen
• Pesterijen
Contact
Wilt u buurtbemiddeling inschakelen? Neem dan contact op met de coördinator, telefoonnummer 078 – 750 89 69 of 078 – 750 89 00. Of mail naar buurtbemiddeling@meeplus.nl. Heeft u overlast en behoefte aan een luisterend oor? U kunt ook vrijblijvend contact opnemen voor een adviesgesprek waarmee u beter zicht krijgt op wat u kunt doen.
OPHEFFING ALGEMENE GRAVEN
Van de onderstaande algemene graven op de begraafplaats in Sliedrecht verstrijkt de uitgiftetermijn of deze is al verstreken. Hiermee vervallen de rechten. Dit betekent dat deze graven worden opgeheven. Dat maken burgemeester en wethouders bekend. Het gaat om de graven ALG/-/-/ grafnummers 731 t/m 748. Deze graven zijn uitgegeven in de periode van 01-01-2004 t/m 31-12-2004.
Volgens artikel 23 en 24 van de Beheerverordening van de begraafplaats worden algemene graven 20 jaar na uitgifte opgeheven. Het grafmonument wordt verwijderd en vernietigd. Wilt u als nabestaande het grafmonument graag terug hebben? Laat dit dan weten bij de administratie van de begraafplaats. Doe dit wel vóór 1 september 2024. Wilt u meer weten over een individuele opgraving en herbegraving in een particulier graf? Dan kunt u een afspraak maken met mevrouw M. Groenhof, administratief medewerker begraafplaats.
Voor de administratie of om een afspraak te maken bel: 0184 – 495928 of stuur een e-mail: Begraafplaats@sliedrecht.nl.
ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING
Ingediende aanvragen
-
Datum ontvangst: 15 januari 2024
Adres: Burg. Winklerplein 24
Omschrijving activiteit: Ontheffing winkelsluitingstijd
Datum activiteit: 1 april 2024, 9 en 20 mei 2024, 25 en 26 december 2024 en 1 januari 2025 - Datum ontvangst: 19 januari 2024
Adres: Fazantplein 3
Omschrijving activiteit: Ontheffing winkelsluitingstijd
Datum activiteit: 1 april 2024, 9 en 20 mei 2024, 25 en 26 december 2024 en 1 januari 2025
OMGEVINGSVERGUNNING
Verleende omgevingsvergunning met een reguliere voorbereidingsprocedure
- Datum verleend: 19 januari 2024
Adres: Trapezium 120
Omschrijving: Realiseren 3 bijbehorende bouwwerken
Activiteit: Bouwen/Handelen in strijd met regels RO - Datum verleend: 19 januari 2024
Adres: Middeldiepstraat 26
Omschrijving: Plaatsen tijdelijke kantoorunit en keerwand (max. 10 jaar)
Activiteit: Bouwen/Handelen in strijd met regels RO - Datum verleend: 19 januari 2024
Adres: Middeldiepstraat 105
Omschrijving: Plaatsen dakkapel voordakvlak
Activiteit: Bouwen
Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na genoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en wethouders, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht. Indien dit ter bescherming van belangen nodig wordt geacht, kan een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorzieningen worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, Bestuursrecht team B, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.
De heer Paas wil de extra kosten die de gemeente moeten maken ivm de in grote getale ingediende bezwaarschriften tegen de verhoging van de WOZ waarde verhalen op de inwoners van de gemeente.
Dit had anders gekund door een realistische verhoging te bepalen.
In het Rondeel zijn de afgelopen maanden 4 woningen verkocht en de vraagprijzen lagen ver onder de WOZ waarden.
De gemiddelde WOZ verhoging bedroeg ca.€ 60.000.- per woning en resulteerde in een WOZ waarde van €4 ton voor een bepaald type woning.
De verkochte woningen van dit type hadden een vraagprijs van € 3.6 tot 3.7 ton.
Vlg. mij is het startpunt bepalend:
Is de vastgestelde WOZ waarde niet realistisch dan vraag je om veel reacties en moet je niet als wethouder daar over klagen.
Ik heb zelf mijn eigen bezwaarschrift ingediend en geen gebruik gemaakt van een een no-cure-no-pay optie.
Om proceskosten op bezwaar WOZ-waarde te verlagen zou mijnheer Paas eerst zijn eigen dienst eens op orde moeten stellen. Na bezwaar is mijn WOZ waarde verlaagd met € 125.000.–. Wij hebben 10 identieke woningen met een WOZ verschil van ruim € 100.000.–. In 2023 zijn wij naar de voorlichtingsavond geweest. Maar de dame , die uitleg moest geven kwam er zelf ook niet uit. Over onduidelijkheid gesproken.