‘In het drinkwater hele kleine hoeveelheden PFOA en GenX aangetroffen’

SLIEDRECHT – “Het drinkwater in Sliedrecht was en is betrouwbaar. Maar er worden in het drinkwater hele kleine hoeveelheden PFOA en GenX aangetroffen. Alle waarden liggen onder de geldende normen voor drinkwater en de nieuwe Europese drinkwaternorm die in januari 2026 ingaat”, bericht woensdag 12 juli 2023 de gemeente Sliedrecht geruststellend.

Hoewel Oasen Drinkwater al vele jaren het water levert in Sliedrecht verwijst de gemeente naar een andere leverancier namelijk Evides voor meer informatie. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De gemeente Sliedrecht schrijft verder dat de kwaliteit van het drinkwater continu wordt gemeten en beoordeeld. “Zo worden risico’s zo vroeg mogelijk gesignaleerd”, aldus de gemeente Sliedrecht. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Update woensdagavond
De redactie van online krant Sliedrecht24 vroeg woensdagavond aan wethouder Roelant Bijderwieden waarom de gemeente verwijst naar Evides, terwijl het water van Oasen Drinkwater in Sliedrecht uit de kraan komt? “Wordt morgen gelijk aangepast”, reageerde Bijderwieden. Of daarmee over de genoemde verontreiniging van de baan is, is niet bekend. Oasen Drinkwater bericht dit online over water uit de kraan.

11 gedachten over “‘In het drinkwater hele kleine hoeveelheden PFOA en GenX aangetroffen’”

  1. Zie de website van Oasen aangezien linken niet mogen op sliedrecht24. Kun je onder drinkwater aanvullende informatie over PFAS: de hoeveelheid PFAS vinden die er in zit. Ook is te lezen dat in sommige gevallen water van Evides wordt geleverd. Om een indruk te geven er gaan 1 biljoen (1 met 12 nullen) nanogrammen in een liter. Ik zie hier geen reden in om flessenwater te gaan drinken is totaal misschien wel ongezonder.

  2. Er is niemand die nog in Sliedrecht wil wonen nu, bouw Sliedrecht Noord maar ergens anders. Dit ook weer, zo slordig ik ga wel flessen water drinken

  3. Beste Tom Sturm. Ik denk dat de gemeente Sliedrecht het liefst het hele “Chemours probleem” links laat liggen en zich voornamelijk druk maakt over de nieuw te bouwen wijk in Noord. Daar past natuurlijk helemaal geen aandacht op Chemours bij want als je het er niet over hebt is het er niet! Toch? 😉 Ofwel struisvogelpolitiek…

  4. Vind ik ook wel verdacht misschien wordt het vermengd..? vraagt mogelijk verder onderzoek verders is het weer aardig stil geworden rond Chemours en al zeker vanuit de gemeente naar de bewoners toe

  5. We worden gewoon vergiftigd.
    Kankerverwekende stoffen horen niet in het drinkwater.

  6. Dat beetje PFOA/GenX doet echt geen afbreuk aan de kwaliteit van ons drinkwater. In weinig landen zijn de normen en de controles zo streng als in Nederland. Geruststellend bericht vanuit gemeente is dan ook meer dan terecht. Ik neem dan ook met plezier een glas kraanwater. Proost!

  7. Wel opmerkelijk dat er toch Pfoa en GENX in het drinkwater wordt gevonden want tot nog toe was de boodschap dat ons leidingwater opgepompt werd uit een bron in de omgeving van Vianen dus ver verwijderd van Chemours /DuPont..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld