Imposant concert Urker MANS Formatie raakt harten

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – De Urker MANS Formatie verzorgde vrijdagavond 25 augustus 2023 weer een indrukwekkend concert in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt. Het muzikale festijn vond plaats in de serie ‘Zingen in de Zomer’. De formatie bestond uit veertien mannen onder leiding van dirigent Martin Mans en ‘thuisspeler’ Mark Brandwijk op orgel en piano.

De populaire Urker mannen van Mans treden sinds de oprichting in 2012 met grote regelmaat op in de Grote Kerk. Ook dit jaar zat de kerk weer goed vol met honderden bezoekers, niet alleen uit de Alblasserwaard, maar ook uit de wijde omgeving. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het publiek kreeg waar voor zijn geld, het concert duurde tweeënhalf uur. Traditiegetrouw kwamen de zangers in processie de kerk binnen, waarbij zij ‘Zij die de zee bevaren’ ten gehore brachten. Liederen als ‘Ruwe stormen mogen woeden’ en ‘Hij die rustig en stil’ getuigen van de verbintenis van Urk met de zee. Het gevarieerde programma bracht verder een aantal geestelijke liederen, spirituals en klassieke stukken in verschillende stijlen. Enkele stukken hiervan waren ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’, ‘When the Saints’, ‘Lacrymosa en Dies Irae’ en ‘The Rhythm of Life’.

Tekst gaat verder onder foto.


Toegift
Op het Naberorgel en piano speelde Mark Brandwijk die – naast zijn geprezen begeleiding – ook twee improvisaties ten gehore bracht. De gedreven musicus/organist/dirigent Martin Mans bracht het niveau van de professionele zangers weer tot grote hoogte. De formatie bezorgde het publiek menig keer kippenvel. Als toegift kwam voor de tweede keer ‘Halleluja’ van Händel aan bod. Mans nodigde hierbij zangers uit het publiek naar voren om mee te zingen. Onder andere verschillende mannen van Ichthus (mannenkoor van Martin Zonnenberg) werkten hier maar al te graag aan mee.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld