DEN HAAG / SLIEDRECHT – Niet alle afvalverwerkers hebben er weet van het feit dat er FRD in de lading kan zitten. Dan kan er volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie van Infrastructuur en Transport een onbeheerste en niet gedetecteerde diffuse FRD-besmetting optreden bij en via deze bedrijven. Dat schrijft de ILT in een totaal 31 pagina’s tellend rapport ‘Vervolgonderzoek afvalstromen Chemours’, waarin het bedrijf wordt verweten te weinig informatie te delen. De ILT vindt dat van alle partijen in de keten verwacht mag worden dat zij maatregelen nemen om emissies naar de leefomgeving te voorkomen en te beperken. Er is nog geen overkoepelende aanpak! Het rapport verscheen dinsdag 24 september 2019.
Het rapport bevat de resultaten van het vervolgonderzoek naar GenX in de afvalketen. De rol van de ILT in dit onderzoek is mede gebaseerd op de wettelijke toezichtsbevoegdheid van de ILT op grensoverschrijdend afvaltransport. Daarnaast heeft de ILT vervolg gegeven aan het signaal dat er sprake was van mogelijke onbeheerste verspreiding van GenX in de leefomgeving. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het onderzoek moet bijdragen aan een beter beeld over het aantreffen van FRD in afvalstromen en stimuleren dat alle FRD-houdende stromen veilig worden verwerkt, zodat negatieve effecten voor mens en milieu worden voorkomen.
Bevindingen
ILT bericht in het rapport een viertal bevindingen. Chemours verwijdert de FRD-houdende afvalstoffen in het buitenland op de meest geschikte wijze. De recycling in het buitenland van de FRD-houdende afvalstromen is gestopt door het faillissement van het Italiaanse bedrijf en door nader onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten. De binnenlandse afvoer van het afval wordt door het bevoegd gezag nadrukkelijker gecontroleerd. Een sluitende FRD-massabalans bij Chemours is volgens het bevoegd gezag nog niet op te stellen.
Weinig aandacht
Al in 2018 stelde de ILT in een rapport dat onder meer naar de Tweede Kamer ging “dat er weinig aandacht is voor de potentieel zeer zorgwekkende stof (pZZS) FRD (GenX) in de afvalketen en er geen emissie-eisen zijn gesteld in vergunningen. De ILT verwacht van alle partijen in de keten dat er maatregelen worden getroffen om de emissies naar de leefomgeving te beperken.” De stof FRD breekt nauwelijks af in het milieu (persistent) en is schadelijk (toxisch), omdat ze mogelijk kankerverwekkend2 is voor de mens en effecten heeft op de lever. Ook verspreidt de stof zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste delen heel moeilijk worden verwijderd. Vanwege de risico’s die ontstaan door de niet-afbreekbaarheid en snelle verspreiding in het milieu heeft de ECHA de stof donderdag 27 juni 2019 aangewezen als Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS).
Tekst gaat verder onder tweet.
#ILT: onvoldoende informatie over -en zicht op- verspreiding #GenX in afval en milieu. Ook nog geen overkoepelende aanpak. https://t.co/mLHr6naihe pic.twitter.com/f0bGvCGzLF
— Inspectie Leefomgeving en Transport (@InspectieLenT) September 25, 2019
Afvalstromen
Chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht, pal aan de overkant van de Merwede gelegen tegenover Sliedrecht-Baanhoek, laat verschillende afvalstromen afvoeren voor verwijdering en voor ‘nuttige toepassing onder de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA)’. Dat gaat naar de draaitrommeloven van Indaver in Antwerpen of Tredi in Frankrijk. Bij deze verwerkingsmethode wordt FRD vernietigd en verspreidt zich niet naar de leefomgeving. Naar Antwerpen gaat bijvoorbeeld absorbentie- en filtermateriaal, halogeenhoudende filterkoek en labochemicaliën, maar ook was en vloeistoffen. Chemours voerde twee verschillende FRD-houdende afvalstromen af voor recycling. Een deel naar Italië (Miteni) en een deel naar de Verenigde Staten (VS) (Chemours Fayetteville). Een exclusief partij van 15 ton werd teruggenomen in verband met stillegging Miteni. Chemours liet weten deze partij te gaan afvoeren voor verbranding/vernietiging in het buitenland. Tot dusver heeft Chemours daar nog geen EVOA-kennisgeving voor aangevraagd. De afvoer van de stroom naar de VS is in 2018, ten opzichte van de voorgaande jaren, sterk toegenomen. De reden voor deze toename is dat een belangrijk deel van de FRD eerder werd opgeslagen. Naast deze FRD-afvalstromen heeft Chemours ook een glycolhoudende afvalstroom voor destillatie naar Duitsland afgevoerd. Het ging in 2018 om twintig ton Spent Glycol naar RCN Chemie GmbH & Co. KG.
Administratie niet in orde
Milieudienst Rijnmond DCMR heeft bij Chemours vanaf juni 2018 nader onderzoek gedaan naar de herkomst en afvoer van de verschillende afvalstromen. Daarvoor heeft DCMR verschillende informatiebronnen gebruikt. “In dit onderzoek is onder meer vastgesteld dat de buitenlandse stromen niet in de eigen bedrijfsadministratie en in het Milieujaarverslag zijn opgenomen. Daarop is het bedrijf aangeschreven. Medio 2018 zijn de afvalstroomnummers aangepast waardoor er een betere administratieve scheiding is voor wat betreft de afvalstromen tussen de verschillende bedrijven die op de locatie van Chemours zijn of waren gevestigd. Daardoor is er beter administratief inzicht in de afvalstromen van Chemours”, staat in het rapport.
Emissie
Ten opzichte van het vorige rapport is volgens de ILT de afvalsituatie veranderd. “Wat vaststaat is dat Chemours FRD emitteert vanuit de bedrijfslocatie zelf maar ook via de geproduceerde producten en afvalstromen. Op basis van de ingeschatte massabalans van Chemours is het duidelijk dat de afvalketen de belangrijkste verspreidingsroute is van FRD, te weten 27.255 kg/jaar via de afvalstoffen; 2.000 kg/jaar via lozing naar water; 500 kg/jaar via emissie naar de lucht, en <25 kg/jaar via de producten.” Het bevoegd gezag (namens de provincie Zuid-Holland: DCMR) van het bedrijf Chemours werkt aan een ambtshalve wijziging van de Wabo-vergunning met (onder meer) aangescherpte voorschriften inzake de preventie van het creëren van FRDafvalstoffen, het meten en registreren van de aanwezigheid van FRD in afvalstoffen en het opstellen van een sluitende FRD-massabalans. “Daardoor is er meer aandacht voor het beheersen van de risico’s op verspreiding van FRD naar de leefomgeving en de aanpak bij Chemours als bron van FRD in de afvalstromen”, stelt de ILT.