IHC krijgt omgevingsvergunning voor proefhei-installatie

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft dinsdag 22 mei 2018 een omgevingsvergunning verleend aan Royal IHC voor het in werking houden van het bedrijf met als toevoeging cq. verandering een proefhei-installatie ten behoeve van het testen van hydraulische heihamers op te richten en in werking te houden aan de Molendijk 94. Dat schrijft inmiddels naar Almere vertrokken demissionair-wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) aan de gemeenteraad.

In juni 2017 konden bewoners vragen stellen. Er is / was veel verzet tegen van omwonenden. In juni is er een inloopavond voor een nadere toelichting in het Nationaal Baggermuseum. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De verandering betreft een proefhei-installatie ten behoeve van het testen van hydraulische heihamers.  Omwonenden zijn ongerust over de komst van een proefhei-installatie en vrezen hinder en schade
aan de woningen. Hetgeen er volgens Dijkstra uit sprong was dat met name zorgen werden geuit over de te verwachten trilling door het testen van de heihamers en de gevolgen hiervan voor de woningen (schade / waardevermindering). Er zijn totaal 18 zienswijzen ingediend.

Communicatie
IHC heeft in het voortraject open gecommuniceerd naar omwonenden toe met nieuwsbrieven. Verder is het plan tot stand gekomen met de uitgebreide voorbereidingsprocedure. Dijkstra: “Hiervoor heeft het plan zes weken ter inzage gelegen en heeft een ieder de gelegenheid gekregen zienswijzen in te dienen. Met het ter inzage leggen van het plan is ervoor gekozen breed te communiceren met omwonenden en is een inloopavond in het baggermuseum georganiseerd. Tijdens de inloopavond zijn door IHC, Omgevingsdienst Zuid-Holland zuid en de gemeente Sliedrecht met veel bewoners gesproken.”

Aanpassingen
De ingediende zienswijzen hebben er volgens Dijkstra toe geleid dat de gemeente Sliedrecht opdracht hebben gegeven tot een nader onderzoek naar trillingen en/of schade door een onafhankelijk deskundig bureau. “Hiervoor is door een onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond, een advies uitgebracht. Hieruit blijkt dat het stellen van extra voorschriften wordt aanbevolen. De verwachting is dat de trillingen klein zijn en geen nadelige gevolgen, zoals hinder en schade, voor omwonenden veroorzaken. De monitoring moet dat bevestigen, en indien de prognoses onjuist blijken te zijn, zal de uitvoering worden bijgestuurd”, aldus Dijkstra. De zienswijzen en het nader onderzoek door een onafhankelijk deskundig bureau hebben volgens hem geleid tot enkele aanpassingen in de voorschriften van definitieve beschikking.

Bewust
Hierdoor wordt IHC verplicht om naast hinder ook op schade te monitoren. Dit heeft er volgens Dijkstra toe geleid dat de ingekomen zienswijzen deels gegrond en deels ongegrond zijn. Dijkstra: “Gelet op de beantwoording in het zienswijzenverslag worden de belangen van reclamanten voldoende geborgd door het opnemen van extra voorschriften in de te verlenen vergunning. Wij zijn ons bewust van de zorgen van de bewoners en hebben daarom besloten ook zelf meetpunten in te richten die monitoren op schade en hinder.” Daarmee wordt ook deels aan de zienswijzen van de bewoners tegemoet gekomen. Vanuit de bewoners heerst wantrouwen naar IHC toe en met een meetpunt buiten de invloedsfeer van IHC kan dit wantrouwen volgens Dijkstra worden weggenomen. Tevens geeft dit transparantie in de meetresultaten.

Geluidsemissie
Ook kan met een eigen meetpunt de resultaten van IHC en het bevoegd gezag met elkaar volgens Dijkstra worden vergeleken en geeft het inzicht in de opgehaalde data. “Een geschikte locatie voor dit meetpunt is het Baggermuseum dat op een representatieve afstand is gelegen van de testinstallatie. Doordat het Baggermuseum een monumentale status heeft valt deze ook nog eens onder het zwaarste regiem voor te mogen ontvangen trillingen voor zowel hinder als schade. Gevraagd wordt naast de representatieve bedrijfssituatie, incidenteel voor ten hoogste twaalf dagen per jaar grote heihamers te testen buiten de omkasting, waardoor de geluidsemissie minder wordt gedempt. In het akoestisch onderzoek is aangegeven dat een volledige omkasting voor deze grote heiblokken technisch moeilijk realiseerbaar is en de kosten aanzienlijk zullen zijn”, schrijft Dijkstra aan de raad.

Vijf keer
Zeker gezien de hoogte van de optredende geluidniveaus is de gemeente Sliedrecht van mening dat de omwonenden en ook de omliggende bedrijven een zekere mate van bescherming toekomt en dat het aantal van twaalf maal per jaar te hoog is. Dijkstra: “Om deze reden is het aantal beperkt tot vijf keer per jaar en aanvullende voorwaarden gesteld. Met deze beschikking wordt een deel van de aanvraag geweigerd omdat het gaat om een nieuwe activiteit en niet is aangetoond dat er geen alternatieve locaties zijn waar deze test kunnen worden gedaan. Met het ter inzage leggen van de ontwerpbeschikking is door IHC hiertegen geen zienswijze ingediend en zij accepteren de beperking voor deze incidentele bedrijfssituatie.”

Inloopavond
De gemeente Sliedrecht is met het genomen besluit van mening dat met de vergunningverlening met de extra voorschriften voor monitoring een aanvaardbaar evenwicht gebracht wordt in de belangen van IHC en de belangen van de bewoners. Dijkstra: “Naast publicatie krijgen degene die zienswijzen tegen het plan hebben ingediend tevens het zienswijzeverslag en een kopie van de beschikking. Omdat omwonenden van IHC regelmatig op de hoogte zijn gehouden over het vergunning traject worden zij ook met een informatiebrief geïnformeerd over het genomen besluit en uitgenodigd voor een inloopavond dinsdag 12 juni 2018 in het Nationaal Baggermuseum. Daar kunnen omwonenden vragen stellen aan de deskundigen van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid over o.a. geluid en trillingen met betrekking tot de verleende beschikking. Verder zijn IHC en de gemeente Sliedrecht aanwezig om uw overige vragen te beantwoorden. Belanghebbenden kunnen tegen het besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit beroep aantekenen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld