Huidig politiebureau in beeld als nieuwe locatie voor brandweerkazerne

SLIEDRECHT – Het College van B & W en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) zien een nieuwe brandweerkazerne bij voorkeur aan de Rijnstraat. Het college heeft daar dinsdag 21 september 2021 een
principebesluit over genomen. Aan de Rijnstraat is nu het Politiebureau gevestigd. De verplaatsing van de brandweerkazerne is volgens het college urgent.

Met behulp van een quick-scan en in samenwerking met de VRZHZ is onderzoek gedaan naar verschillende locaties in de gemeente Sliedrecht. Niet bekend is gemaakt welke locaties verder zijn onderzocht. In dit onderzoek heeft het politiebureau aan de Rijnstraat de voorkeur gekregen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het college van B&W bevordert samen met de VRZHZ dat de vervolgstappen voortvarend worden gezet. Daarbij wordt bij de verdere uitwerking van de plannen ook de omgeving betrokken. Samen met de politie gaan gemeente en veiligheidsregio dit scenario verder uitwerken. Mocht na de haalbaarheidsstudie blijken dat de locatie Rijnstraat onverhoopt niet haalbaar is, dan onderzoekt de gemeente voortvarend naar een andere locatie onderzoeken. De huidige locatie van de brandweerkazerne biedt mogelijkheden voor woningbouw, zoals in de ontwerp-omgevingsvisie is neergelegd. 

Belang veiligheid
De gemeente Sliedrecht heeft sinds medio vorig jaar het initiatief genomen om een nieuwe brandweerkazerne te realiseren binnen de gemeente Sliedrecht. “Onze huidige brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat 44 stamt uit 1951 en is in eigendom van de gemeente. Gezien de staat en ligging van de huidige kazerne is nieuwbouw hard nodig. De kazerne is verouderd en voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Onze brandweermensen verdienen een professionele, veilige en goed bereikbare kazerne. Met name door het voornemen van de Raad om de P.C. Hooftlaan als 30 km zone in te richten, zijn de aanrij- en opkomsttijden te lang en is er urgentie om de kazerne te verplaatsen naar een beter bereikbare locatie. Dat is in het belang van de veiligheid van alle inwoners en bedrijven in Sliedrecht”, schrijven burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid en wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte en Duurzaamheid dinsdag in een College Informatiebrief aan de gemeenteraad.

6 gedachten over “Huidig politiebureau in beeld als nieuwe locatie voor brandweerkazerne”

 1. Maar zelfs dan nog Sld-24. Zoals Patric al zei, wat heeft in vredesnaam die 30 km zone ermee te maken? De brandweer rijdt altijd als de Brandweer, 30 km of niet. En de brandweerlieden moeten dan vanuit ergens in Sliedrecht, naar de Rijnstraat scheuren en onderweg is er altijd wel een 30km weg. Raar argument.

  Ik ken dat onderzoek niet (kan ik dat ergens oproepen?) maar als het uitgangspunt is dat de weg naar NOORD er komt dan is, lijkt mij, de onzekerheid groot. Ik ben ook benieuwd waarom de drie plaatsen niet kiezen voor een diepe samenwerking. Hoeveel brandweerkazernes en specifiek materiaal heeft andere plaats met ongeveer 70.000 inwoners?

  Tenslotte nog de wens om op de plaats van de brandweerkazerne een flat te poten met uiteraard te weinig parkeerplaatsen: waar blijft dan de groenvoorspelling: Sliedrecht gaat groen??. Met het dempen van het Middeldiep hebben we al geblunderd, het had een geweldig mooie groene zone kunnen worden, en nu doen we dat gewoon weer? En dan is alles steen.

  Een mooie groene corridor van oud Sliedrecht naar de Kerkbuurt zou toch veel beter passen bij het ‘Groenbeleid’?

 2. Beste Koos, wij begrijpen dat dit is onderzocht. De beste locatie. Zie ook het artikel. In de Omgevingsvisie staat de Rijnstraat als mogelijke doortrekstraat naar Sliedrecht-Noord. Kan het zijn dat hier op wordt ingespeeld met deze locatie?

 3. Hier zou ik als brandweer nee tegen zeggen. Je komt er bijna niet uit of je moet nieuwe wegen aan gaan leggen. Twee keer voortvarend noemen in dit stuk maakt me nerveus. Dan gaat het vaak eerder over de slagkracht die men wil laten zien dan een zoeken naar naar een oplossing.

  Is dit nou niet een typisch voorbeeld van open staan voor een samenwerking met de Papendrecht en Hardinxveld Giessendam, 3 gemeenten die in elkaar overlopen? Gewoon, ergens in het midden, samen veiligheid bieden voor vele malen minder geld of geeft mogelijkheid tot een grotere investering. Het is nu al zo dat je regelmatig ziet dat de brandweer van een buurgemeente wordt opgeroepen.

 4. een 30 km zone als mogelijke reden om een brandweerkazerne te verplaatsen..? nou bij uitrukken voor een brand of andere calamiteit heb ik de brandweer zich nog nooit aan de max ingestelde snelheid zien houden !

 5. In de Omgevingsvisie staat de Rijnstraat aangegeven als mogelijke doorsteekroute naar Sliedrecht-Noord. Dat zou de situatie daar weleens wezenlijk anders kunnen maken. En wellicht juist een reden kunnen zijn daar een brandweerkazerne te bouwen. De toekomst gaat het leren.

 6. Maar dan wel met een doorsteek naar de Stationsweg hoop ik?
  Anders zit je nog steeds met een 30 zone in de Rijnstraat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld