Horizontale variant en woningbouwplan Sliedrecht Buiten staat haaks op CUp

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Gedraaide sportvelden en mogelijk grootschalige woningbouw in Sliedrecht-Noord. Het zou zo maar eens realiteit kunnen worden als Sliedrecht Buiten niet kan worden aangelegd volgens de plannen die al jaren op tafel liggen. De sportvelden zouden langs de Betuwelijn komen, daarachter moeten honderden nieuwe woningen komen en een nieuwe weg. Vanaf deze nieuwe weg tot aan de Kweldamweg staan ook woningen / groen in getekend. Dat staat in een stedenbouwkundig schetsontwerp van Piet Blokland van Blokland Bouwpartners uit Hardinxveld-Giessendam en Ron van Leeuwen van Kokon Architectuur & Stedenbouw uit Rotterdam, dat in handen is van online krant Sliedrecht24. Het staat haaks (met name het woningbouwplan) op het College Uitvoeringsprogramma (CUp). Niet bekend is of er meerdere (bouw)plannen zijn op Sliedrechts grondgebied in de polder. 

Dit is de horizontale variant. In het schetsplan komen onder meer de voetbalvelden langs de Betuwelijn te liggen. In de tekeningen staat ook woningbouw gepland. Een meerderheid in het College van B & W heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen woningbouw in de polder, in Sliedrecht-Noord. (Impressie Stedenbouwkundig schetsontwerp Blokland Bouwpartners en Kokon Architectuur & Stedenbouw)

In het gebied over het spoor in Sliedrecht-Noord staan naast de voetbalvereniging, ruimte voor de tennisclub, een copy van het ijsbaanterrein, atletiek en ruimte voor de korfbalvereniging ingetekend. Het gebied ligt als (geluids)buffer tussen de Betuwelijn en mogelijk te bouwen woningen.


Op het huidige korfbalterrein (locaties Trimclub ABC en SKC Merwede/Multiplaat) aan de Thorebeckelaan en het ijsbaanterrein (met de skielerbaan) aan de Lijsterweg zouden woningen en een park kunnen komen. Ook daarvan hebben de planmakers al deze schets toegevoegd. In de schets is de sociale moestuin nog niet meegenomen. (Impressie Stedenbouwkundig schetsontwerp Blokland Bouwpartners en Kokon Architectuur & Stedenbouw)

Kwartslag gedraaid
De gemeente Sliedrecht heeft ‘de horizontale variant’ één keer onlangs in de College Informatiebrief (CIb) genoemd. Het college berichtte dinsdag 24 maart 2020 dat het deze variant wilde onderzoeken. “Snelheid is daarbij van belang. Van deze variant is de inschatting dat het proces in tijd zou kunnen worden bekort”, was de enige informatie. Fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0) stelde er vervolgens vragen over, omdat hij wilde weten hoe deze er dan uitzag. Ook Sliedrecht24 stelde deze vraag aan de gemeente Sliedrecht, maar kreeg daarop geen antwoord. Venis deze week wel, maar hij kreeg de horizontale variant als plaatje niet te zien. “De sportvoorzieningen en het recreatieve knooppunt hebben nu een noord-zuid oriëntatie langs de Provinciale weg (N482). Bij een horizontale variant is het plan een  kwartslag gedraaid en komt daarmee in oost-westelijke richting te liggen, parallel aan de spoorlijn. Er worden momenteel tekeningen / schetsen voorbereid van de horizontale variant. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe die variant eruit zou kunnen gaan zien. Er is daarom nog geen tekening beschikbaar”, schreef het College van B & W. Het geeft te denken of het college net als de redactie van Sliedrecht24 niet over het stedenbouwkundig schetsontwerp beschikt, omdat Blokland contact heeft met de gemeente Sliedrecht. Naar onze informatie zijn er gesprekken geweest tussen collegeleden en de ontwikkelaar. Sliedrecht24 heeft woensdag 6 mei 2020 en woensdag 13 mei 2020 aan de heer Blokland schriftelijk om een reactie gevraagd, maar tot heden is daar niet op gereageerd. Een vertrouwelijke bron meldt dat het plan de gemeente weleens veel geld kan opleveren. Het is de vraag of de gemeenteraad van de schetsen al kent. 

Plangebied
De ontwikkelaars noemen in het plan een heldere ontsluiting, een langzaam verkeerroute naar centrum Sliedrecht, wandelroutes door polder, groen en woonwijk, een planstructuur die refereert aan poldersloten. Gedacht is ook aan horeca en parkeren, een gebied met veel groen en water en waar plaats is voor verschillende woningtypen. Denk aan Tiny houses, rijen, geschakeld, vrijstaand, patio’s en appartementen. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Woningbouw
Sliedrecht staat volgens de planmakers Blokland en Van Leeuwen in hun inleiding voor belangrijke keuzes op het gebied van wonen, sport en recreatie. De grote vraag naar nieuwbouw woningen in diverse categorieën kan volgens hen niet meer binnen de bestaande contouren van het dorp worden gerealiseerd. “Wanneer Sliedrecht bereid is de overstap over het spoor te maken voor sport en recreatie, is het een kleine stap naar het toevoegen van woningen. Deze zullen de kwaliteit van leven in het gehele gebied ten goede komen. De sportvelden kunnen fungeren als een geluidbuffer naar het spoor. Het recreëren wordt geïntegreerd met een landelijk opgezette woonwijk waarin groen en water alom aanwezig zijn. Een uniek woon- en verblijfsmilieu, gefundeerd op ambitieuze en duurzame uitgangspunten is het resultaat”, aldus Blokland en Korver in hun inleiding, “Er moet nog veel onderzocht en geregeld worden, maar het is duidelijk dat het idee enorm veel kansen biedt voor de bewoners van Sliedrecht en de wijde omgeving. Wij hopen dat de schetsen een ieder zullen inspireren.” Woningbouw in Sliedrecht-Noord wil het huidige college niet volgens het CUp.

Toekomst
Op basis van het coalitie-akkoord 2018 – 2022 en de woonvisie 2017 -2031 kunnen volgens Blokland en Van Leeuwen een aantal uitgangspunten worden geformuleerd waarmee de plannen in Sliedrecht-Noord kunnen worden vormgegeven. “De zeven Drechtstedengemeenten verplichten zich gezamenlijk tot realisatie van woningen voor de autonome opgave door groei van het aantal huishoudens met 9.560 tot 2031. De zeven gemeenten gaan een inspanningsverplichting aan om naast de autonome groeiopgave te zoeken naar locaties om zo’n 15.000 woningen te realiseren. Hierbij is de opgave op zich meer van belang dan het jaartal van realisatie (2031) In 2035 is de gebouwde omgeving in de Drechtsteden energieneutraal. De maatregelen die hiervoor nodig zijn, worden vastgesteld in de regionale en lokale energiestrategieën en uitwerkingsplannen en worden bij de realisatie van de Woonvisie toegepast. Vóór 2022 zullen geen nieuwe woningbouwactiviteiten in het Groene Hart plaatsvinden. Uitgangspunt is de groei in het duurdere segment om een meer evenwichtig samengestelde bevolking te realiseren. Tevens wordt aandacht besteed aan het vasthouden van jongeren/studenten en het aanboren van nieuwe doelgroepen (nieuwe, innovatieve woonconcepten). Levensloopbestendig en duurzaam bouwen is de norm met voldoende huisvesting voor starters, jongeren én ouderen. Een gezonde verhouding die past bij het regionale beeld in het woningbestand (sociaal, middelduur en duur)”, aldus de ontwikkelaars. Verwacht wordt dat het College van B & W op zeer korte termijn met een voorstel komt naar de gemeenteraad.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld