Japans restaurant Oishi Fusion

Herdenking 75 jaar Liniecrossers met kranslegging bij Crossline-monument

SLIEDRECHT – In de nacht van 7 op 8 november 1944 vond door de Biesbosch de eerste ‘crossing’ plaats tussen het bevrijde zuiden en nog bezette noorden van Nederland. Vrijdag 8 november is dit precies 75 jaar geleden en wordt dit aan beide zijden van de linie herdacht. In Sliedrecht gebeurt dat om 13.45 – 14.30 uur bij het Crossline-monument aan het Albrechtplein.

Het Crossline-monument houdt de herinnering aan de dappere liniecrossers levend. In 1965 leverde kunstenaar Hans Bayens het kunstwerk op, dat het andere jaar in 1966 door wijlen Z.K.H. Prins Bernhard werd onthuld. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Liniecrossers staken in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog regelmatig de grens over tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe. Via de Biesbosch brachten zij mensen, documenten en medicijnen over. Een gevaarlijke onderneming, onder het oog van de Duitsers.

Krans
Vrijdag 8 november is het precies 75 jaar geleden dat de Liniecrossers de geheime verbinding tussen bezet en bevrijd Nederland opzetten. Om dit te herdenken, leggen burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Sliedrecht en burgemeester Gert de Kok (PvdA) van de gemeente Drimmelen een krans bij het Crossline-monument. Ze worden bijgestaan door Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) en de leerlingen van groep 8 van de Sliedrechtse Henri Dunantschool en basisschool De Grienden uit Lage Zwaluwe. Ook Piet Meeuwissen, voorzitter van de Stichting Verzetsgroep Liniecrossers is aanwezig. Namens de nabestaanden van de Liniecrossers zijn de gebroeders Van Gool, mevrouw De Landgraaf en de heer Hoevenaar er bij. Eerder die dag is er ook een herdenking in Lage Zwaluwe. Daar is ook burgemeester Van Hemmen bij aanwezig.

1 gedachte over “Herdenking 75 jaar Liniecrossers met kranslegging bij Crossline-monument”

  1. Goed, dat hier (deze) aandacht aan wordt besteed.
    Bij de namen van de nabestaanden, die aanwezig zullen zijn, mis ik er in elk geval één:
    de familie van Piet vd Hoek uit Werkendam.
    Enkele jaren geleden heeft een zoon van hem voor de PCOB Sliedrecht, namens een herdenkingsstichting uit Werkendam een indruk makende lezing gehouden over het
    crosserswerk van zijn vader en anderen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld