‘Heeft contant geld nog een plek in onze toekomst?’

(Commercieel artikel)
SLIEDRECHT – Veel mensen in Sliedrecht vragen zich af of contant geld nog een plek heeft in onze toekomst. Laten we er daarom eens goed naar kijken. In de afgelopen 10 jaar is het gebruik van contant geld sterk verminderd. In de periode van 2010 tot 2020 is het aantal transacties door middel van contant geld met ruim 70 procent gedaald. Verder is de waarde van de contante betalingen meer dan gehalveerd.

Uit een onderzoek van de online bank Knab is gebleken dat 57 procent van de Nederlanders verwachten dat er in 2030 bijna geen plek meer is waar je met contant geld kunt betalen. Al deze dalingen en speculaties zijn eenvoudig te verklaren, de opkomst van het gebruik van digitaal geld en het internetbankieren. (Stockfoto)

Online betalen via iDEAL is ook steeds toegankelijker geworden. Je kunt het gebruiken voor online shoppen en het betalen van energierekeningen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en het is geschikt voor een groot aandeel van de Nederlandse banken.

Pinpas
Dat het contante geld aan het verdwijnen is, is al een langere tijd aan de hand. Veel mensen hebben al enkele jaren geen geld meer op zak en kiezen dan liever voor de pinpas. Zeker na de corona pandemie, waar het aannemen van contant geld in de winkel was afgeraden of soms zelfs niet mocht, zijn veel mensen overgestapt. Maar nu is ook de pinpas langzaam maar zeker het contante geld aan het volgen. Met de nieuwe technologie van de NFC-chip in telefoons gebruiken veel jongeren liever hun telefoon of hun smartwatch voor draadloze betalingen. Je kunt bijvoorbeeld een creditcard aanvragen en deze aan je telefoon koppelen om altijd en overal makkelijk te betalen. Ook draagt de opkomst van betaalverzoeken bij aan de verdwijning van het contante geld en de pinpas. Mensen hebben geen contant geld op zak waardoor ze maar via internetbankieren een betaalverzoek sturen, hierdoor hoeven ze geen geld bij een automaat te pinnen met een pasje.

Cryptogeld
Het wordt dus steeds normaler om te betalen met een creditcard van ICS Cards, via online betaalverzoeken en met de telefoon. Maar er is in de laatste jaren ook een opkomst geweest van een nieuwe vorm van geld, cryptovaluta. Een paar van de bekendste crypto’s zijn bijvoorbeeld Bitcoin en Ether die per stuk meer dan duizenden euro’s waard kunnen zijn. Deze zijn, als vergelijkbaar met het beleggen, gebonden aan bepaalde risico’s ondanks de mogelijkheden om er geld mee te verdienen. Ongedekte crypto’s hebben geen vaste waarde waardoor je je inleg kunt verdubbelen in waarde maar er ook de kans bestaat dat je inleg even later geen waarde meer heeft. De markt werkt dus vrij snel en ingewikkeld. Verder is crypto gevoelig voor diefstal in de vorm van hacken. Hoewel de risico’s en de onzekerheden erg groot zijn, zijn er veel mensen die crypto’s kopen in de verwachting en speculatie van waardevermeerdering.

Contant geld?
De vraag is niet óf het contant geld gaat verdwijnen maar wanneer dit gaat gebeuren. Een cashloze samenleving wordt verwacht nog ver in de toekomst te liggen. Een samenleving zonder pas, daarentegen, is veel eerder verwacht aan te breken. Als een pinpas enkel wordt gebruikt voor de chip die erin zit, en dezelfde chip in je telefoon of je smartwatch kan worden geplaatst, dan is de pas zelf compleet overbodig geworden. De oudere generaties zullen deze technologie niet snel gaan gebruiken. De jongere generatie zal over enige tijd niet beter weten en niks anders meer gewend zijn. Contant geld zal in de toekomst misschien niet meer in omloop zijn, maar dit is dan wel de verre toekomst. Voorlopig blijft het contante geld nog het standaard betaalmiddel.

18 gedachten over “‘Heeft contant geld nog een plek in onze toekomst?’”

 1. Altijd handig als er pin storing is dan moet je toch kunnen betalen hey en de pin is leuk maar het gaat makkelijk en snel maar heb je niet snel door aan wat je alles het uit geeft en dan is niet gek dat er veel mensen zijn die niet altijd alles kunnen betalen en in problemen komen

 2. Op een of andere manier zijn ze in andere europeese landen veel blijer met contanten.
  Zelf vind ik contant geld prettig. Ik hou er van om zo bij te houden wat er in en uit gaat.
  Veel jongeren hebben moeite om overzicht op uitgaves te houden.
  Ik denk oprecht dat we al dat automatische betalen moeten beperken.
  De waarde van geld krijgt meer bewustzijn door het in handen te hebben.

 3. Wat gebeurd je moest melk halen voor een baby pasgeboren , bv melk is op , en je gaat melk halen kom aan de kassa en hoor dater is storing , wat nu , baby blijft met honger
  Aub hoor contant geld moest gewoon blijven!

 4. Geen pin liever contant met de pin word alles nog duurder en de meesten kunnen dat niet of nauwelijks nog betalen per transactie er voor te betalen

 5. Als je pint post dat de ondernemer ook geld.
  Ik betaal 2 % van wat er bij mij wordt gepind.
  Dus de ondernemer moet zijn prijs ook aanpassen om dezelfde te blijven.
  Plus het inzicht van de belasting die ook weer wat wil hebben.
  Als tzt iedereen pint wil de bank ook weer een vergoeding voor hun werk.
  Dan gaat elk elke pin ook weer iets kosten.
  Wij blijven gewoon een melkkoe.

 6. En wat als de stroom uitvalt? Kunne we niet eens meer een brood kopen. En hoe zit het met wat geld geven aan muzikanten en dakloze mensen? Moeten we dan gaan pinnen bij mensen die mogelijk niet eens een bankrekening hebben? Ik wilde een broek kopen bij C&A. 50 euro contant werd niet geaccepteerd! Oke dan, broek teruggehangen! Qr codes op telefoons? Levensgevaarlijk! Je wordt tegen de muur gezet en je moet je qrcode geven aan criminelen. En al die phisingmails,apps etc totaal geen waterdicht systeem. Contant geld.moet logischerwijs blijven!!!

 7. De Nederlandse staat ziet liever contant geld verdwijnen bij pin transacties hebben de overheid en de banken overzicht op u financiële activiteiten in onze omringende landen kan je ook makkelijk met contant geld betalen

 8. Veel mensen die in de bijstand zitten of schuldhulpverlening vinden het prettig om contant te betalen zo om overzicht te houden over hun contant geld.

 9. Graag zou ik inderdaad meer contant willen betalen maar dan is het ook fijn als er meer ( op meer plaatsen) geld automaten komen. Nu zijn er maar 3 plekken midden in het dorp waar je contant geld kan halen.
  En dat vind ik wel een gemis.

 10. Juist om contact geld te laten bestaan betaal ik altijd contant. Is er een winkel of supermarkt waar dat niet kan, dan ga ik naar een ander. Ik verbaas me juist op oma. Jongeren dat ze niet begrijpen dat door HUN gedrag het contante geld op den duur zal verdwijnen. Ja het is duurder voor een supermarkt contact geld te accepteren maar dat wordt mede veroorzaakt door al die pinners. Overigens wens ik ook geen gebruik te maken van de CDBC.

 11. Contant geld is belangrijk voor overzicht en gewoon wettelijk betaalmiddel kijk naar storingen mensen laten boodschappen staan ik loop de winkel uit met mijn boodschappen

 12. Ik blijf gezellig in de rij voor de kassa, contant betalen dus, staan. Dan zie en spreek je nog eens mensen.
  Fijner dan alles digitaal via een schermpje te doen, met een “Alleen-op-de-wereld” gevoel 😉
  En je ziet ook wat je uitgeeft…

 13. ja dat moet zelfs altijd blijven
  als ik naar de suppermarkt ga dan zie ik lange rijen wachtende bij de kontant betaal kassa.s
  dan doen ze alleen pin kassa erbij
  maakt maar weinig uit
  de rijen bij de kontant kassa blijven groot en de pinkassa sluit weer na een paar klanten
  de winkels en derg. willen op deze manier het pinnen afdwingen
  maar if dat ooit lukt
  hoop van harte van niet

 14. Contant geld is een wettig betaalmiddel dat altijd zal moeten blijven.
  Overigens, alles afhankelijk van de elektronica is een grote fout.
  Als er iets onbetrouwbaar is, dan is het wel elektronica.

 15. Als het aan Koningin Maxima ,erelid van de WEF ligt, verdwijnt contant geld op termijn…Ga je naar Duitsland ,Belgie of andere omliggende landen, daar kan je veelal contant betalen, alleen in de supermarkten niet. Overheden zijn er op uit om alle betalingen, handelingen ,reizen enz. na te gaan. Controle Staat ! Blijf wakker!

 16. Het is wel verstandig om toch altijd contant geld bij je te hebben, want hoe vaak gebeurd het niet dat er een storing bij de pinautomaat van de winkelier is waardoor je anders zonder de aankoop / aankopen weer naar huis kan. Enige tijd gelden gebeurde het in Nederland nog dat er supermarkten werden gesloten omdat er een grote internetstoring bij een bank was. Pinnen bij een betaalautomaat lukt dan ook niet meer. Ik hoop daarom dat het contant geld in de toekomst in omloop zal blijven.

 17. In 2022 is er een convenant getekend tussen alle grote banken en de overheid dat er altijd contant geld zal blijven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld