‘Heb je een klant die niet betaalt? Dit kun je doen!’

(Commercieel artikel)
SLIEDRECHT – Helaas komt het best vaak voor: een klant die niet betaalt. Of je nu een zzp’er bent, een kleine onderneming in Sliedrecht hebt of een grote organisatie runt, het niet betalen van facturen kan een vervelende impact hebben op je bedrijf.

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je jouw zuurverdiende centen krijgt.

Stap 1. Vriendelijk communiceren
De eerste stap bij een klant die zijn rekening nog niet heeft betaald, is het degene vriendelijk meedelen. Stuur een mailtje om de klant op de hoogte te stellen van zijn betalingsachterstand, of bel even. In veel gevallen zijn klanten simpelweg vergeten om te betalen, of gaat het om een administratieve fout. Stuur dus een professionele mail en vermeld ook het factuurnummer, het bedrag en de vervaldatum. Wanneer je een klein bedrijf hebt of actief bent in een kleinere gemeenschap of dorp, kan een persoonlijke benadering ook goed helpen. Zo kunnen lokale netwerken en persoonlijk contact wonderen doen en het probleem snel oplossen.

Stap 2. Een laatste waarschuwing
Heeft de klant nog steeds niet betaald, ondanks dat je hem of haar al een keer vriendelijk op de hoogte hebt gesteld van de betalingsachterstand? Dan kun je een laatste waarschuwing sturen. Dit is een formele brief waarin je de klant wijst op de openstaande factuur en het feit dat je verdere stappen zult ondernemen wanneer het bedrag niet binnen een bepaalde periode betaald is. Vermeld dus duidelijk dat je het dossier zult overdragen aan een incassobureau wanneer er niet op tijd betaald wordt. Dit is vaak voldoende om de klant tot betaling aan te zetten.

Stap 3. Schakel hulp in
Heeft de klant nog steeds niet betaald? Dan is het tijd om een incassobureau in te schakelen. Incassobureaus zijn gespecialiseerd in het innen van openstaande schulden. Zij ondernemen juridische stappen en kunnen druk uitoefenen op de debiteur. Dit begint met het sturen van officiële brieven en zal uiteindelijk dus leiden tot daadwerkelijke juridische procedures. Zo hoef je hier zelf niet meer mee bezig te gaan en kun je je dus weer volledig focussen op je bedrijf. Lukt dit niet? Dan gaan zij gewoon naar huis bij jouw klanten in Sliedrecht.

Stap 4. Juridische actie
Wanneer alle andere stappen niet werken, kun je juridische actie ondernemen. Zo kun je een gerechtelijke incassoprocedure in gang zetten en zelfs het faillissement van de debiteur aanvragen. Dit is wel een laatste redmiddel, omdat hier ook kosten aan verbonden zijn. Hopelijk komt het dus niet tot dit punt en heb je aan slechts een vriendelijke brief, een waarschuwing of een incassobureau inschakelen genoeg.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld