Grote Kerk Tweede Pinksterdag open tijden Open Kerkendag

SLIEDRECHT – Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei 2023, staan de deuren van de Grote Kerk van de Hervormde Gemeente Sliedrecht aan Kerkbuurt 131 open voor publiek. Die dag is het Open Kerkendag. Om 09.30 uur is er een kerkdienst en daarnaast is de kerk geopend alleen gedurende de reguliere openingstijd van 19.00 – 19.45 uur.

Dit prachtige monument, dat sinds 1991 onder de monumentenwet valt, is een van de oudste en meest karakteristieke gebouwen van Sliedrecht en heeft een rijke geschiedenis. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De Grote Kerk is een imposant bouwwerk en ook een locatie vol geschiedenis en verhalen.

Historische feiten
De kerk, die in 1763 werd herbouwd na een brand, is een laat achttiende-eeuws bouwwerk en staat bekend om haar imposante toren, die eigendom is sinds 1855 van de gemeente Sliedrecht. De fundering van de toren dateert zelfs uit circa het jaar 1000 en het ondergedeelte is middeleeuws. De luidklok uit 1604, gegoten door Heynricus Meurs te Utrecht, en het eerste uurwerk uit 1751 zijn nog steeds te bewonderen in de toren.

Sarcofaag
Tijdens een grote restauratie van de toren in 1953 werd zelfs een bijzondere vondst gedaan: een sarcofaag op vier meter onder de dijkvoet. Het deksel hiervan ligt achter het Sliedrechts Museum, terwijl de sarcofaag met het skelet is overgebracht naar de Rijksuniversiteit te Utrecht.

5 gedachten over “Grote Kerk Tweede Pinksterdag open tijden Open Kerkendag”

  1. Herman dank voor je waardeloze inbreng in deze. Heb je er wel eens aan gedacht te verhuizen naar een andere plaats waar de dingen voor jouw veel beter lopen dan hier in Sliedrecht?

  2. @Herman de Groot:
    Waardeloze opmerking die kant noch wal raakt….
    Op deze 2e Pinksterdag zijn zeer veel monumenten open…… bizar dat u een link legt tussen kerk en staat en openstelling op zondag….
    Hoe krom en slecht kan iemand denken….

  3. Het deksel van de sarcofaag ligt al jaren niet meer achter het Sliedrechts Museum maar naast de Grote Kerk, tussen de toren en de hoofdingang.

  4. Ok onder mom van kerk en staat mag dit wel open maar de winkels van de rest van Sliedrecht mogen niet. Groot in doen

Plaats een reactie

*=Verplicht veld