Groeiend aantal klachten overlast leidt tot tientallen meldingen

SLIEDRECHT – In Sliedrecht ervaren steeds meer inwoners woonoverlast. Dit uit zich jaarlijks in tientallen
meldingen bij de politie, de woningbouwcorporaties en de gemeente Sliedrecht. Dat bericht de gemeente Sliedrecht nu de gemeenteraad dinsdag 8 oktober 2019 besluit over de aanstelling een extra medewerk(st)er op het cluster openbare orde en veiligheid (team Samenleving). 

Wijken met een grote concentratie huurders kennen volgens de gemeente Sliedrecht een groter risico op leefbaarheidsvraagstukken en vraagstukken waarbij onderscheid wordt gemaakt in groepen op basis van afkomst of geslacht. (Archieffoto Politie Drechtsteden Buiten)

De meldingen van woonoverlast hebben voornamelijk betrekking op sociale problematiek, (geluids)overlast van buren, vervuilde tuinen en woningen, maar ook verloederde en vervallen panden, drugshandel of spookbewoning. Om hoeveel meldingen het gaat en welk overlast (tientallen volgens het raadsstuk) staan niet expliciet vermeld.

Verschuivingen
Extra bezetting is volgens het College van B & W noodzakelijk. Tijdens de oordeelsvormende vergadering maakte burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid bekend dat hij snel wil gaan werven. De raad gaf de burgemeester daarvoor dinsdag 24 september 2019 permissie. “Met de huidige beschikbare capaciteit is het niet mogelijk om alle taken naar behoren uit te kunnen voeren en aan de gemeentelijke taken te kunnen voldoen. Binnen het cluster openbare orde en veiligheid is, mede door de verschuiving van taken, meer inzet van bestuurlijke bevoegdheden, verandering in de maatschappij en een andere werkwijze bij de politie een probleem ontstaan met betrekking tot de beschikbare ambtelijke capaciteit”, schrijft het college.

Samenwerking
Landelijke ontwikkelingen laten volgens het college een veranderende werkwijze bij de politie zien. Het college schrijft: “Voorheen voerde de politie regie op crisissituaties (met een relatie tot de openbare orde) van kwetsbare personen, dit doen zij niet meer. In de meeste gevallen wordt dit nu opgepakt door het Sociaal Team Sliedrecht, maar bij ernstige multidisciplinaire problemen is de gemeente degene die de regie op zich moet nemen. Samenwerking met gemeenten en (zorg) partners wordt hierin steeds belangrijker.”

Veranderingen
Ook zijn er sinds 2018 andere wijkagenten binnen Sliedrecht werkzaam met volgens het college een andere focus dan voorheen. College: “Er wordt, daarnaast, regelmatig een beroep op de gemeente gedaan door de bestuurskundige die op regionaal niveau binnen de politie is aangesteld voor zaken die binnen Sliedrecht spelen. Om adequaat te kunnen optreden hebben politie en gemeente elkaar nodig.” De inzet van bestuurlijke maatregelen en de doorzettingsmacht van de burgemeester speelt hierin ook belangrijke een rol. “Daarnaast krijgt de samenwerking met het Veiligheidshuis, het OM en andere (veiligheids)partners steeds verder vorm. Mede hierdoor kunnen we in veel gevallen succesvol optreden in multidisciplinaire casussen waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. Met de inwerkingtreding van de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidzorg per 1 januari 2020 zal deze samenwerking verder worden geïntensiveerd”, aldus het college.

Zeer hoge werkdruk
Sliedrecht heeft samen met Zwijndrecht een bovengemiddeld grote sociale huurvoorraad. Daarnaast is Sliedrecht een gemeente met een sterk zorgkarakter door de aanwezigheid van Yulius en ASVZ en heeft de extramuralisering van zorgvoorzieningen van de afgelopen jaren geleid tot een toenemende woningvraag van bijzondere doelgroepen. “Deze inwoners komen we regelmatig tegen in conflicten tussen buren, crisissituaties of verstoring van de openbare orde. We merken dat het steeds vaker noodzakelijk is om op casusniveau regie te voeren in crisissituaties. Het betreft hier vaak maatschappelijke crisissituaties waarbij er een sterke relatie is met de openbare orde en veiligheid. Deze casussen waren niet voorzien in de werkvoorraad en zijn boven op het reguliere werk uitgevoerd. Het betreft hier urgente zaken die niet vooruit geschoven konden worden en direct moesten worden opgepakt”, aldus het college in het raadsvoorstel. Daardoor kwam volgens het college de reguliere werkvoorraad
(bijvoorbeeld om het opstellen van beleidsnota’s, inzet op ondermijning, inzet op Keurmerk Veilig
ondernemen, buurttoezicht – red.) in de knel en werden planningen niet gehaald. De werkdruk binnen het
team wordt als zeer hoog ervaren.

Ondermijning
De medewerkers van cluster Openbare Orde en Veiligheid worden regelmatig tijdens weekenden en avonden geconsulteerd en ingezet. “De laatste periode is er sprake van meerdere casussen tegelijkertijd en is er in een aantal gevallen sprake van een lange nasleep. Omdat ondermijning een steeds bekender fenomeen wordt, wordt er ook vaker gemeld bij de gemeente. Vervolgens moet onderzocht worden of en zo ja of er mogelijk sprake is van ondermijnende criminaliteit; de gemeente heeft in deze casussen de regie. In 2018 hebben we voor het eerst een integrale controle gedaan. De uitkomsten van deze controle geven de noodzaak aan van de inzet op ondermijning in Sliedrecht. Daarnaast moeten ook de acties uit beleidsstukken worden uitgevoerd, stellen we nieuwe beleidsstukken op, en moeten we inspelen op (landelijke) ontwikkelingen”, staat in het stuk aan de gemeenteraad. Het afgelopen jaar is een volledige fte door de gemeente Sliedrecht ingezet op crisissituaties. “Dit was niet voorzien en kwam
bovenop het reguliere werk.”

8 gedachten over “Groeiend aantal klachten overlast leidt tot tientallen meldingen”

  1. Dank u wel Joop Keesmaat!
    Ik denk dat de gemeente hiermee laat zien dat ze niet weg willen kijken. Dat is mooi!
    Een voorbeeld voor de woningbouw! Ze weten heus al met het geven van de sleutel van een woning dat het problematiek kan zijn. Een vroegere huismeester zei dan; weer eentje met een jaarcontract. Dat krijg je niet als er niks aan de hand is.
    De woningbouw moet ook echt dichterbij het probleem durven komen…..durven en willen.

  2. Ik lees in één van de commentaren – met hoofdletters (niet van mij) – ZORG GOED VOOR JEZELF, EEN ANDER DOET HET ECHT NIET.
    Ik snap ook de achtergrond daarvan wel en onderschat ook de problemen niet, maar zou willen zeggen: ZORG OOK EEN BEETJE VOOR EEN ANDER.
    Dat helpt ook, zeker als we dat allemaal doen.

    Ik hoor half Sliedrecht nu denken “Flower Power gelul uit de Sixties”, maar het andere egoïstische uiterste “ZORG GOED VOOR JEZELF” is zeker ook de oplossing niet.

    Jeanette de Groot zit er dan wellicht nog het dichtste bij met haar opmerkingen:
    “Ik ben blij met de stap van de gemeente, dat zou de woningbouw ook moeten doen”
    en
    “deze stap van de gemeente is in ieder geval een opsteker!”

  3. De woningbouw zou dit probleem ook eens net zo serieus moeten nemen. Problemen worden daar toch als eerste gemeld. Dan tob je daar veel te lang mee en dan ga je hopeloos naar de gemeente.
    De uitgewoonde woningen worden gewoon naar de volgende huurder doorgeschoven. Een goedwillende huurder ervaart ook een extreem hoge druk op de schouders. Vroeger hadden we een sociale woningbouw maar tegenwoordig is het vastgoed.
    Het sociale moet bij de mensen vandaan komen. Hoe moet dit dan met zulke zware overlast?
    Ik ben blij met de stap van de gemeente, dat zou de woningbouw ook moeten doen.
    Neem iemand extra in dienst die aan de voorkant van het probleem er bovenop zit! Er zou meer samenwerking moeten zijn tussen de burger die vaak een melder is en de woningbouw. Deze stap van de gemeente is in ieder geval een opsteker!

  4. En als het problemen geeft heb je een dik dossier nodig vanwege de huurbescherming. Grootste mafklappers mogen lekker blijven wonen op plekken waar ze niet horen.

  5. Er worden ook gewoon mensen met een psychische stoornis, in een senioren appartement geplaatst, zoals in de Elzenhof.

  6. Een mooi verhaal van de gemeente Sliedrecht. Als het kalf verdronken is …… Toen yulius kwam zo dit zeker geen meer overlast geven. Tegen de komst ingaan werd de kop in gedrukt. Haal kasperspad Dordrecht ook naar Sliedrecht!!!! Je schrikt toch wel eens wat er stojf pnder de medicijnen loopt door de wilhelminstaat/kerkstraat en kerkbuurt. Toezicht in Sliedrecht is ver onder de maat. Melden van ondermijning aan de gemeente Sliedrecht heeft totaal geen zin. Nu wordt het verwoord als capaciteitsprobleem!!! Ze doen er totaal niks aan. Schandalig.
    Zorg goed voor jezelf, de overheid, gemeente Sliedrecht met zijn mooie diplomatieke worden, en meerdere overheidsinstellingen laten je gewoon in de kou staan.
    Eigen rechter spelen mag niet, maar naar mijn mening duurt dit niet meer zolang.

    ZORG GOED VOOR JEZELF, ook in Sliedrecht. Je ziet de verpaupering op vele woningen/flats de kop op steken. We doen er niks aan. In Dordrecht wordt je je woning uitgezet voor hennepkwekerij en in andere gemeentes is er dan wel plek voor je. Niet werken, lekker uitkering genieten, overal subsidie voor krijgen. Van een kale kip valt niet te plukken dus ze gaan gewoon hun gang.

    ZORG GOED VOOR JEZELF, EEN ANDER DOET HET ECHT NIET.

  7. Dit is niet alleen in sliedrecht…
    Ook bij ons,wat vroeger heerlijk wonen was,
    Mede door illegale bewoning …woningen worden opgekocht,en vervolgens bewoond door 6 mensen uit…Verwegnistan ….
    Zou verpauperd ook in hardinxveld het straatbeeld…
    Een bewoonster uit uw buurgemeente Hardinxveld.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld