door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het is tien jaar geleden dat de horecabroers Robin en Dennis Speksnijder iets meer wilden dan alleen muziek- en feestcafé Candlelight. Het idee was iets met ‘eten en drinken’ en dat leidde uiteindelijk tot de komst van Spek & Bonen aan Kerkbuurt 140. Dat tweede lustrum wordt gevierd met een feestprogramma komende week.
Horeca-ondernemer Dennis Speksnijder voor zijn zaak aan de Kerkbuurt. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Aan de Kerkbuurt was jaren De Huifkar gevestigd. In het pand, eigendom van de familie Speksnijder, waren nog uitbaters actief, die er mee gingen stoppen. Dat was het moment dat het idee tot uitwerking kwam. “We wilden een eetcafé en keken in verschillende steden rond hoe anderen dat deden. De locatie van De Huifkar kwam in beeld en uiteindelijk werd dat de locatie. Aanvankelijk was het plan dat Robin met mijn vrouw Gerda ‘eten en drinken’ zouden gaan doen en ik de Candlelight. Tot we samen eens om de tafel gingen zitten. Het werd andersom. Robin de Candlelight en ik zou me meer richten op het nieuwe bedrijf aan de Kerkbuurt”, vertelt eigenaar Dennis Speksnijder, die als achtergrond de hotelschool heeft. Ook zegt hij te hebben gekeken naar mogelijkheden buiten de gemeente Sliedrecht. “In buurgemeentes, maar ook bijvoorbeeld in Oosterhout”, zegt hij.
Beginjaren
Het pand aan de Kerkbuurt ging op de schop. Er volgde een flinke verbouwing. De pui ging er uit en er werd meer licht gecreëerd. Dennis z’n vrouw Gerda opperde de naam: Spek & Bonen. Speksnijder: “In het begin vond ik de naam niets, maar het landde bij mij steeds meer en hoorden ook anderen het zeggen. Ik ben blij met de naam. Gerda had bovendien restaurantervaring. We gingen goed van start. Ik weet nog dat ik in de beginjaren soms geen ‘nee’ kon zeggen, waardoor we het razend druk hadden. Dat moest ik temperen, want wilden de kwaliteit houden en verder omhoog krijgen. Het duurde ruim een jaar, voordat ik dat voor ogen had, want we deden in het begin alles zelf.” Tegenwoordig is het allemaal beter geregeld, kan het nog wel hectisch zijn, maar is ook daarvoor een oplossing. Pal naast Spek & Bonen is de andere zaak van de familie Speksnijder gevestigd, het eind maart 2024 geopende Italiaanse restaurant Basta Sliedrecht. “Dat werkt leuk en prettig. Is het bij de één wat drukker, dan kunnen we soms met personeel schuiven en dat vinden ze nog leuk en afwisselend ook.” Beide zaken zijn een succes.
Coronaperiode
In het gesprek valt ook het woord corona. De verschillende lockdowns is Dennis Speksnijder met zijn bedrijf goed doorgekomen. Speksnijder weet nog dat er een horeca-actie was, waarbij bedrijven zich maar te koop aanboden met niet-officiële makelaarsborden. “Het was een protestactie destijds, maar er kwamen toch mensen op mij af, die een bod wilden uitbrengen. Ik heb hun telefoonnummers maar bewaard”, zegt hij lachend. Want plannen om te stoppen heeft hij niet. De tijd van de verschillende lockdowns werd gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden. Speksnijder: “Met ophalen en bezorgen konden wij de horecawerkzaamheden voortzetten. We hielden inkomsten, waardoor we vaste kosten konden blijven betalen.” Graag wil hij nog verder groeien. Het terras weer wat groter maken bijvoorbeeld. “Daarin hebben we eerder geïnvesteerd. Nu hebben we de zolder laten isoleren en zijn er op het pand zonnepanelen aangebracht”, licht Speksnijder toe.
Nr 1 terras
Spek & Bonen is inmiddels in Sliedrecht een begrip. De terrasverkiezingen in 2022 hebben de horecazaak ook geen windeieren gelegd. Daardoor ging de bekendheid iets verder dan Sliedrecht. “We wisten dat we bij de top 100 van Zuid-Holland zaten. Verder weet je van niets. We werden uitgenodigd voor de avond van de bekendmaking. Na drie keer toetsing door mystery guests. Daar kwam een vierde onverwacht bezoek bij, toen bleek dat we in de top tien zaten. Uiteindelijk wonnen we! We werden nr 1, het beste terras van Zuid-Holland en landelijk werden we achtste”, zegt Speksnijder. Het was voor Spek & Bonen een prachtige opsteker!
Feest
Komende week is het feest. Maandag 23 september 2024 is er een netwerk-besloten feest met (zakelijke) relaties. Dinsdag is het Tapas Tuesday, woensdag draait het om all-in spareribs en voor donderdag 26 september 2024 staat een Cocktail Night op het programma. Vrijdag is het Sushi Friday, zaterdag een Spek & Bonen Borrel XL en zondag 29 september 2024 een Sunday Brunch. Hier online staat alle informatie over Spek & Bonen en kan je ook reserveren.
De felicitaties vast, Dennis👊
Ik mocht er vrijdagavond nog een lekker hapje eten met mijn vrouw. We zaten met bewondering naar Dennis te kijken, hoeveel stappen die man maakt op een avond!
Mooi om te zien dat iemand zo hard aan het werk is!
Hard werken mag beloond worden.
Daarom: proficiat met jullie 10 jarig jubileum!
Jullie zijn een aanwinst voor Sliedrecht