Gorinchemse Anne Frank reisde vaak langs Sliedrecht

GORINCHEM / SLIEDRECHT – Stichting Theaterproducties Gorcum brengt donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 mei 2017 een heel bijzondere en unieke toneelproductie in schouwburg De Nieuwe Doelen: muziektheatervoorstelling ‘Esther was Joods’. Over een meisje dat regelmatig voor de oorlog langs en door Sliedrecht reisde.

Deze voorstelling vertelt het verhaal van de ‘Gorcumse Anne Frank’: Esther van Vriesland; een tiener in de Tweede Wereldoorlog, wiens schrijnende verhaal voortleeft dankzij haar dagboek. (Afbeelding uit poster van Stichting Theaterproducties Gorcum)

Esther is waarschijnlijk met verschillende Sliedrechtse personen in contact gekomen. Zij reisde in de periode van het bijgehouden dagboek bijna dagelijks met de trein van Gorinchem naar Rotterdam en retour en zag veel van haar klasgenoten in Sliedrecht in- en uitstappen. “Er zijn ongetwijfeld inwoners van Sliedrecht die het verhaal kennen en wellicht zelfs inwoners met familie die haar daadwerkelijk hebben gekend. Daarnaast staat in Sliedrecht het enige overgebleven Joods gebedshuis in de regio. De Dijksynagoge zal wellicht geïnteresseerd zijn in de voorstelling en de ontwikkelingen daaromtrent”, zegt Marie Louise O’Herne van Stichting Theaterproducties Gorcum.

Must-see
De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Met compleet nieuwe muziek van Izak Boom, live uitgevoerd door drie muzikanten en pakkende liedteksten van niemand minder dan Peter Blanker, wordt u op verrassende wijze door de getalenteerde 12-koppige cast meegevoerd in de geschiedenis. Dit cultureel erfgoed van Gorinchem komt letterlijk heel dichtbij en daardoor kan een ieder zich ermee identificeren. “Esther was Joods” is een must-see voor iedereen die het belangrijk vindt dat dit stuk geschiedenis niet vergeten mag worden. 

Weggevoerd
Op 31 december 1941 begon Esther van Vriesland haar dagboek in een schoolschrift. Zij was het jongste kind in het gezin van de Gorinchemse textielhandelaar Jacques van Vriesland. Esther schreef over het dagelijks leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Uit haar aantekeningen valt tussen de regels door op te maken hoe zij het toenemende isolement van de joden beleefde. Op 26 september werden Esther en haar familieleden weggevoerd om via Westerbork naar Auschwitz te worden gedeporteerd. Daar werd zij op 5 oktober 1942 omgebracht. Haar aangrijpende verslag is nu op indrukwekkende wijze naar het toneel vertaald.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld