Gom: ‘Vijftig schoonmakers verliezen hun baan’

SLIEDRECHT / REGIO – Het opzeggen van het contract door de Drechtstedengemeenten met schoonmaakbedrijf Gom Schoonhouden uit Schiedam kost vijftig mensen hun baan. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan de raadsfracties van de Drechtsteden gemeenten.

Het schoonmaakbedrijf van Facilicom heet Gom Schoonhouden. Met ruim 8.000 schoonmakers en 14 vestigingen, inclusief hoofdkantoor, een van de grootste schoonmaakbedrijven van ons land. Gom Schoonhouden is in heel Nederland actief. (Foto Gom Schoonhouden)

Het contract wordt met ingang van 1 januari 2016 ontbonden vanwege een andere opzet. Afgelopen week berichtte Sliedrecht24 al over de opzegging. Het bedrijf treedt naar buiten via de gemeente vanwege ‘de maatschappelijke impact’. 

Arbeidsverdringing
De formele opzegging kreeg het bedrijf op 30 oktober 2015. “Zonder vooraankondiging of nadere toelichting besloot de gemeente om de schoonmaak onder te brengen bij Drechtwerk, haar SW bedrijf. Wat ons vooral verraste, is dat de gemeente kiest voor een invulling, waarbij vijftig inwoners hun baan verliezen, die vervolgens worden ingevuld door medewerkers van een SW-bedrijf. Daarmee is sprake van 100% arbeidsverdringing van de ene kwetsbare groep naar de andere”, schrijft algemeen directeur Albert van der Meulen van Gom Schoonhouden, het schoonmaakbedrijf van Facilicom. 

Gevolgen
Omdat tot vorige week nog werd onderhandeld en er vertrouwen was, werd niet naar buiten getreden. Nu er een besluit ligt wel. Het bedrijf zet verder vraagtekens bij de juridische aspecten en stuurde een brief aan de raadsfracties van de Drechtstedengemeenten. Van der Meulen: “Graag zouden wij al deze mensen vervangend werk bieden. In deze regio is dit echter momenteel onvoldoende voorhanden. Wij zijn door de invulling vanuit de gemeente daarom genoodzaakt om collectief ontslag voor deze medewerkers aan te vragen. Wij kunnen ons niet voorstellen dat de diverse fracties van de exacte consequenties op de hoogte zijn.” Volgens het schoonmaakbedrijf moet een invulling mogelijk zijn die én de participatie bevordert én voor de vijftig medewerkers beter perspectief biedt. In Sliedrecht staat de brief geagendeerd voor de oordeelsvormende raadsvergadering op dinsdag 19 januari 2016. 

2 gedachten over “Gom: ‘Vijftig schoonmakers verliezen hun baan’”

  1. Beste Gom, Drechtsteden gemeentes en Drechtwerk,
    Wij als Social Enterprise hebben de doelstelling om zoveel mogelijk maatschappelijke impact te generen met onze facilitaire dienstverlening. Wat hier nu gebeurt met Drechtwerk is en kan niet de bedoeling zijn. Uit dit artikel haal ik dat de keuze is gevallen op Drechtwerk om meer maatschappelijke impact te generen door deze dienstverlening uit te laten voeren door mensen met een SW indicatie. Hierdoor worden de reguliere krachten aan de kant gezet. Hierdoor creëer je toch geen maatschappelijke impact. Wij als Social Enterprise zijn in staat om maximale maatschappelijke meerwaarde te creëren met behoud van de huidige medewerkers, dit betekent kansen voor de kwetsbare groepen en geen verdringing op de arbeidsmarkt.

    Wij hebben de oplossing voor dit probleem…

    Ik hoor het wel als jullie maatschappelijke impact willen generen met jullie facilitaire dienstverlening zonder dat er verdringing plaats ontstaat. jackstuifbergen@breedweer.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld