‘Geweldige prestatie’ voor jeugdschaakster Mensing

SPIJKENISSE / SLIEDRECHT – Jeugdspelers van Schaakvereniging Sliedrecht hebben tijdens de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond goed gepresteerd. Luana Mensing plaatste zich in twee categorieën voor het Nederlands Kampioenschap. In totaal haalde de jeugdspelers drie tickets binnen voor de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Het toernooi werd gehouden op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 februari 2016 in Spijkenisse.

“Een geweldige prestatie van Luana Mensing. Niet eerder plaatste een Sliedrechtse jeugdspeler zich voor twee NK’s”, aldus de vereniging. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

Volgens de schaakvereniging haalde Luana Mensing op zeer overtuigende wijze het kampioenschap binnen in de categorie E. Luana Mensing eindigde als derde in de D-categorie. De pas 7-jarige Samuël Gijsen won in categorie G. William Gijsen werd eerste in de sterke B-categorie, maar moest deze eerste plaats wel delen.

Mensing
Volgens de vereniging was de 9-jarige Luana Mensing in de E-categorie ongenaakbaar. Door haar eerste plaats in de meisjescategorie plaatste ze zich ook voor het Nederlands kampioenschap. Met 6,5 punten uit zeven partijen eindigde de Sliedrechtse jeugdkampioen ook als gedeelde eerste bij de jongens. “Luana speelde een uitermate sterk toernooi en moest alleen een remise toestaan aan de uiteindelijke medekampioen Wesley Tjon Tjin Joe. De overige zes partijen wist de jongste Mensing-telg vrijwel allemaal overtuigend te winnen”, aldus de schaakvereniging. In de D-categorie was het weer Luana Mensing die van zich deed spreken. Na negen spannende partijen en drie dagen schaken eindigde het Sliedrechtse talent als derde in de meisjes-categorie.

Zwaar
William Gijsen (14) kende volgens de schaakclub een overtuigende start in de B-categorie. Hij won in de eerste en tweede ronde. Op de tweede dag voegde hij daar nog eens 1,5 punten toe . Op de slotdag had hij het zwaar, zo zegt de club. Na verlies tegen de kampioen van de A-categorie speelde hij in de laatste ronde remise tegen KNSB-speler Arne Pols. William eindigde als gedeeld als eerste in de sterkste categorie van het Persoonlijk Jeugdkampioenschap. In de strijd om een NK-ticket moest hij het in de barrage afleggen tegen de gebroeders Pols.

Troef
In de G-categorie was het Samuël Gijsen, die zich op goede wijze naar het kampioenschap wist te spelen, zo vertelt de vereniging. Opvallend is dat Samuël pas 7 jaar is. In de gemengde FGH-categorie scoorde hij 4 punten en daarmee bleef de Sliedrechtse troef de concurrentie minstens een punt voor. Met zijn kampioenschap plaatste Samuël zich voor de Nationale Pupillendag 2016.

De schaakvereniging kijkt terug op een succesvol kampioenschap. “Een goed teken en tevens een beloning voor de vele jeugdbegeleiders en trainers die meegewerkt hebben aan dit succes”, aldus de schaakclub.