Gesputter in zaal bij beeldvormende vergadering over plannen met De Lockhorst

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De tijdelijke raadzaal van partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan was maandagavond 25 maart 2024 het onderwerp De Lockhorst. Het gebouw met sporthal, zalencentrum en bronbad verdwijnt in 2028 als het aan het College van B & W ligt en vooraf wordt er een nieuw zwembad gebouwd. Onderwatersportvereniging Moby Dick en zwem- en polovereniging Door Water Fit namen vooraf aan de beeldvormende vergadering als participanten deel aan een ontmoeting met leden van de raad, B & W en verontruste inwoners. Bij de presentatie klonken in de zaal opmerkingen en gesputter.

De zaal zat maandagavond vol belangstellenden. Op het programma stond een presentatie van de plannen met het complex De Lockhorst door Frans van Deursen en Mark Vijfschaft, buitenstaanders en betrokken bij de toekomstplannen van de accommodatie, waaronder het zwembad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Voorafgaand aan de beeldvormende vergadering was er een ontmoeting met participanten. Hier spreken vertegenwoordigers van Door Water Fit met raadsleden van de SGP-ChristenUnie. DWF lijkt er in scenario 2 slecht vanaf te komen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“We gaan vanavond praten over een onderwerp, dat veel te weeg heeft gebracht. Bij de aanleg van de nieuwe weg staat De Lockhorst in de weg”, sprak wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk Vastgoed, die terug ging naar de bouw van zwembad in 1994, de zwemlessen die er worden gegeven en begrip had voor het sentiment. Bijderwieden hamerde op de kosten voor het onderhoud, de lessen die worden gegeven aan veel mensen uit de regio en volgens hem bij lange na niet voor de eigen inwoners. Hij somde een reeks positieve kanten voor een nieuw zwembad op, maar veel mensen hadden daar minder oren naar gezien de gezichten in de zaal. Bijderwieden hoopt op lagere energielasten bij een nieuw zwembad, Binnen twee jaar wordt een nieuwe plan voor een zwembad ontwikkeld. Het besluit voor een nieuw zwembad valt in 2025. 

Achterstallig onderhoud
Op het programma stond een presentatie van de plannen met het complex De Lockhorst door Frans van Deursen en Mark Vijfschaft. De sprekers gaven een uitleg over De Lockhorst nu en in de toekomst. Ze werden bij de presentatie soms onderbroken door inwoners, die vanuit de zaal opmerkingen maakten. Ook raadsleden mochten tussendoor geen vragen stellen. “De emoties zijn we ons van bewust”, aldus Vijfschaft, die verwees naar het achterstallig onderhoud van De Lockhorst, dat het gebouw veel energie vraagt en het behoefte-onderzoek. Hij verwees naar de motie uit november 2022 ‘Duik weer fijn, energiezuinig moeten we zijn’ (nu € 800.000,– aan energiekosten per jaar – red.), die de raad aannam (CDA, VVD en SGP-ChristenUnie). Volgens Vijfschaft zijn er ook heel veel zwembaden in de buurt. Dat gaf beroering in de zaal. Voorzitter Sjors van Wijngaarden (VVD) probeerde herhaald de rust te herstellen, maar de zaal stoorde zich niet aan zijn opmerkingen. Vijfschaft: “Sliedrecht heeft geen nieuwe zwembad nodigde en de trend is dat het bezoek aan zwembaden daalt.” Ook die opmerkingen gaven gesputter in de zaal. Vijfschaft ging vooral af op onderzoeken, normen en cijfers. 

Scenario 2
Vijfschaft lichtte toe dat scenario 2 ‘dorpsbad met beperkte faciliteiten’. Volgens hem voldoet dat aan behoefte van de doelgroepen, de mogelijkheid voor zwemlessen, banenzwemmen, bewegen in omgeving, verenigingszwemmen, financieel binnen begroting, ruim voldoende voor huidige bevolking, ook voor toekomst? en regionale overcapaciteit. Waarom geen buitenbad? “Dat leidt tot kosten verhoging, ruimte die er niet is en het leidt tot amper meer bezoek”, volgens Vijfschaft. Volgens hem zijn er genoeg buitenbaden in de regio. Scenario 2 vindt het college volgens Vijfschaft de meest verantwoorde keuze. Oplevering 2029 / 2030. Een buitenbad zoals dat er nu ligt, zou volgens de onderzoekers € 4.5 miljoen! kosten.

Bewoners en raad
Daarna was het woord aan bezoekers en de raad. Volgens Van Deursen wordt het huidige zwembad niet gewaardeerd. Hij kon niet duiden waar die waardering op is gebaseerd. “Bij wie bent u aan de deur geweest?”, vroeg iemand. “Ik heb dat met enige regelmaat teruggekregen. Zelfs vanavond nog”, sprak Van Deursen. Een ander vroeg waarom er geen onderzoek onder bevolking is gehouden om te horen wat zij willen. “Maak de regiofunctie waar, een gemeente die groeit en een buitenbad is nodig om kinderen te laten rennen”, sprak een mevrouw. De dame uit Molenlanden stak de loftrompet over de accommodatie De Lockhorst. “Is er een stukje grond over en bouwen jullie op die postzegel een lesbad? Mensen willen gezelligheid, een lunchroom… We zitten niet te wachten hier op meer kantoren. Anders moeten jullie er maar een referendum op los laten”, sprak inwoonster Simon de Groot, die zich al enige maanden manifesteert tegen de grote plannen van de gemeente Sliedrecht. “Wij als Sliedrechters hebben hart voor de zaak. Dit is zo om trots op te zijn. Waar moeten we straks heen voor vergaderingen, voor feesten… waar moeten we heen? “, liet een ander weten. Volgens Van Deursen is dit complex voor de gemeente een blok aan het been en komen andere voorzieningen in gevaar. “Waar moeten we zwemmen als het heel warm is?” Vijfschaft verwees naar zwembaden in de omgeving. Zwemmen in de haven is niet toegestaan. Er werd nog tot laat vergaderd.

16 gedachten over “Gesputter in zaal bij beeldvormende vergadering over plannen met De Lockhorst”

 1. Wij zijn benieuwd. Want een investering van tien miljoen, daarvoor moet ook een exploitant van een nieuw bad betalen. En bij de klant wordt dat echt teruggerekend. Over andere aannames gesproken. Ga dus vooralsnog niet uit van een mooie korting.

 2. Scenario 2 lijkt ook mij een prima (ook onderbouwde) keuze voor een nieuw zwembad. Waarmee de toegangsprijzen waarschijnlijk ook een heel stukje aantrekkelijker. Voorbeeld: 12-badenkaart is in Papendrecht zo’n 30% goedkoper! Meer dan tijd dus voor een duurzamer en rendabeler zwembad!

 3. Géén woorden voor.
  Waar blijven de Christelijke partijen zoals Christen! Unie/SGP, CDA met “Heb uw naasten (lees burgers en hun kinderen) Lief?? Is dit uw christelijke roeping??
  Draag zorg voor elkaar!!!

  Noot van de redactie
  Schreeuwen (schrijven hoofdletters zinsdelen) is niet toegestaan in reacties (zie daarvoor onze pagina Van de redactie)
  We hebben dit dus aangepast.

 4. Eigenlijk is alles al gezegd. Twee ‘onderzoekers’ die duidelijk maakten dat van echt onderzoek geen sprake was. Heel duidelijk hadden deze terecht hakkelende buitenstaanders de opdracht gehad om de uitkomsten van het ‘onderzoek’ te laten aansluiten op de wens van het college. Men had gesproken met Papendrecht en Giessendam en die hebben plek zat??? En zelfs had men iemand gesproken in de zaal die ook al vond dat een klein zwembadje voldoende moet zijn??? Geen vraag over iets als: ‘logisch want men ziet daar de winst al aankomen’? Kijk naar Giessenburg die nu al reclame maakt langs de weg in Sliedrecht.

  En dan wordt er geen eis gesteld door de Raad om een uitvoerig geschreven rapport van het onderzoek die tot deze uitkomsten hebben geleid???? Wat een Raad, en dan bedoel ik in het bijzonder de collegepartijen die blijkbaar geen enkele verantwoordelijkheid voelen voor dit dorp. Alleen PRO en Sld.nu stelden gerichte vragen maar kregen geen antwoord.

  Maar het is redelijk voorspelbaar wat er gaat gebeuren. De Raad zeurt nog even door over scenario 3, een baantje breder, het college gaat na lang praten zogenaamd overstag om de Raad zogenaamd ter wille te zijn en dan heeft Sliedrecht een leuk klein binnenbadje dat echt voldoet voor een aantal inwoners van, nota bene, ruim boven de 30.000.

  Ik twijfel er niet aan of dit is het scenario en dat is vooraf met de collegepartijen afgesproken. Zo zag deze avond er ook echt uit. Geen enkele bewondering meer over voor die belangrijke functie van Raadslid van de collegepartijen. Zo hoort het niet, dat is ook slecht voor het college die zich waar wil maken op een onmogelijke manier!!

  En de wethouder? Die kan morgen gaan solliciteren als een veelbelovende minister namens de VVD. Er kwamen weinig fatsoenlijke en gerichte antwoorden uit, er moest gewoon iets doorgedrukt worden. Vragen van raadsleden of uit het publiek …..ze werden gewoon het bos ingestuurd. Maar de Raad hoeft zoiets niet te pikken of hoort zoiets niet pikken maar zo werkt het Sliedrecht niet meer.

  Wat doen we? Nieuwe slogans voor Sliedrecht verzinnen om het bestuur te plezieren? Geen mooi Sliedrecht maar…..’Sliedrecht, het Betondorp zonder creativiteit en buiten zwembad’? Wie weet er nog meer?

  Nog een ding: als het college vindt dat we voor alle zaken als theater, zwembad, bioscoop etc. naar de omliggende dorpen moeten dan lijkt het logischer om eindelijk een fusie aan te gaan met Molenlanden of met Papendrecht en Hardinxveld Giessendam. Dan is de begroting meteen groot genoeg voor een fatsoenlijk zwembad door de besparing op overheidspersoneel en namaak onderzoeken en zijn we van Dordrecht af.

 5. Beste J.Bakker,
  Verantwoordelijkheid kun je niet bij een ander neerleggen, nooit.
  Verantwoordelijkheid ligt altijd bij de mensen zelf.
  Wij zullen nu dus ook als mensen/burgers de verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze kinderen en ons dorp.
  De mensen hebben te lang naar de overheid en overige bestuurders geluisterd met als gevolg…. de situatie waar we nu inzitten.
  Het zou een leerschool kunnen zijn.
  De tijd waar we nu inzitten heet niet voor niks “The Great Awakening”
  Wordt wakker en neem je eigen verantwoording, een ander gaat het niet voor je doen.

 6. Ik heb gisteravond met verbijstering zitten kijken en luisteren naar een oeverloos gezwam en gedram. en kulargumenten. Naar echte argumenten wordt niet geluisterd en op een mijnheer die vroeg wie de kosten van het vervoer naar alternatieve badplaatsen dan gaat betalen werd belachelijk gereageerd dat dit in ieder geval niet door Sliedrecht zal worden gedaan, evenzo belachelijk gereageerd op een schitterend advies van een mevrouw uit Molenlanden die de wethouder adviseerde eens contact op te nemen met een zwembad naar ik meen in Groot Ammers Reageerde de wethouder met een totaal ongeloofwaardig “Ja, dat kunnen we weleens even gaan doen”! Hoezo goed voorbereid en hoezo alle kritiek en ook opbouwende argumenten echt serieus genomen? Ik geloofde mijn eigen oren niet.. Een komiek had de avond niet beter kunnen invullen….. Ik schaam me oprecht een Sliedrechter te zijn.. Wat een armoe!

  Voor wie wordt er eigenlijk geknokt in Sliedrecht? Voor ons of voor je eigen parochie??

 7. Zwemmen bij de buren kan alleen in Papendrecht. Hardinxveld heeft geen buitenbad, Giessenburg en Gorinchem voor de jongere kinderen te ver weg. Kortom de haven waar je niet mag zwemmen, wordt zo alleen maar aantrekkelijk gemaakt om stiekem te gaan zwemmen, dan gaan hopen dat er geen ongelukken gebeuren in de haven. Wie neemt er de verantwoordelijkheid als er wel een ongeluk plaatsvindt?

 8. @ Simone De Groot.
  SGP heeft geen woord gezegd.

  Die verschijnen alleen in beeld als er iemand van hun eigen clubje een jubileum viert. Of een kerk wordt geopend. Daar buiten zijn ze onzichtbaar.

 9. Een en ander terugkijkend kreeg ik toch bijna het idee dat de burger inspraak had.
  Helaas….. ik had het kunnen weten.
  De sliedrechters middels een enquête vragen wat men vindt is kennelijk te spannend.
  Zoals eerder geschreven: het is een prestigeproject geworden. Zonder gezichtsverlies de zaken terugdraaien kan echt wel maar dan moet ook de wil er zijn.
  Wat is dit toch voor raar gedraai van een college en raad waar ik dit echt niet van verwacht had…..

 10. Ik heb nog nooit zoveel onzin, leugens en aannames op een avond gehoord.
  Het college van Sliedrecht gooit 2 buitenstaanders voor de bus, laat ze liegen, met prognoses komen die niet kloppen, gaan hakkelen bij de meest simpele vragen.
  Er wordt niks aan de inwoners gevraagd. Begin daar eerst maar is mee.
  Ik ben benieuwd wat deze 2 heren verdienen, ze worden van ons belastinggeld betaald maar staan ons gewoon voor te liegen.
  En die wethouders maar schijnheilig lachen.
  Ik vond de opkomst ook om te janken.
  Interesseert het niemand dan?

 11. Het college en deel van de raad herhaald steeds dat een buitenbad niet nodig omdat je ook in H’veld, Papendrecht, Gorinchem terecht kan.
  Wellicht kan je zo ook het probleem van bouwen in Noord oplossen, door in H’veld, Papendrecht, Gorinchem te gaan wonen.
  Is ook meteen het zwembad probleem opgelost en geen flyover nodig.

 12. In Sliedrecht is veel achterstallig onderhoud en heel veel jaren lopende projecten o.a. het Raadhuis, Burg. Winklerplein, zwembad, Dreespark, Elektra, de Lockhorst, Kerkbuurt, Chemours, Watertoren, recreatie gebied, woningen, Gemeentekantoor, terrein bij Watertoren enz.enz. Moeten we alle gebouwen maar afbreken? En hoe is het mogelijk dat dit ontstaan is? En bijna niks aan wordt gedaan. Was dat het wanbeleid van vorige colleges met burgemeesters? Of gewoon 4 jaar salaris vangen? Met raadsleden die met handen over elkaar zitten te wachten en nu ook de weg kwijt zijn wat te doen. Ook zijn er veel activiteiten en evenementen verdwenen uit ons dorp en er zullen komen de tijd nog wel meer volgen met dit beleid. Dit college gaat eerst verder met de projecten die goed op gelost moeten worden, zie bovenstaande opsommingen. Kom op college maakt eerst Sliedrecht weer gezellig en wees eens barmhartig naar je inwoners. Verschuil je niet alleen achter project ontwikkelaars, want die nieuwe sociale woningen die komen er straks ook niet hoor door hun schuld!

 13. Het zwembad staat hun gewoon in de weg!! Waarom in dit bizarre plan de flyover gewoon met n scherpere bocht om het huidige zwembadcomplex heen leggen…(als het bouwen in Noord ooit door zal gaan) dan gaan renoveren met zonnepanelen erop. Dat scheelt heel veel in de energiekosten. Wat dat renoveren zou kosten heb ik niet gehoord is achterstallig onderhoud! Maar dan kan alles gewoon blijven!
  Dus college wordt wat soepeler en leg n bocht om het zwembad. Kan gemakkelijk. Heb vanuit bleskensgraaf dit zelf gereden naar boven op de bult dan links naar beneden en dan rechtsaf rechtdoor naar overzijde kom je uit bij sperwerstraat. …maar t schijnt dat men dat niet wil.
  Ik hoorde ook dat het gaat om bv plan voor recreatie water/ polder …ik begrijp dit niet echt er was een recreatie plan gemaakt met veel groen in noord zwem vijvers etc. Maar ja chemours vervuilt alles dus zwemwater bv merwelanden mag je niet zwemmen. Kortom geen geld geen wil.
  Al het geld 66 miljoen moet er zijn voor noord…als dit ooit doorgaat. Veengrond daar kun je niet op bouwen ook is t t vervuilde grond kortom een te duur plan. Het zoveelste wat gaat mislukken…kijk naar Winklerplein, etc etc etc.
  Een masterplan wie heeft hier nog vertrouwen in gezien de historie…behoud wat je hebt en bezint eer ge begint. Dadelijk gaan we onder curatele en blijft er een armoede dorp over. Ga maar zwemmen elders met de fiets tegen n oudere mijnheer. En kleine kinderen die in een flat wonen , wat zeg je tegen al deze mensen??? Met een opwarmende aarde vorig jaar bijna 38 graden…

 14. Geachte lezers : dhr Mark Vijfschaft ( lees Linkind : is een gewezen Speeltuin directeur geweest en woont in Nijmegen ) hij gaat u nu zeggen/wijs maken : Je gaat maar douchen bij de BUREN ,i.p.v. THUIS . Dat is lekker goedkoop in water en elektriciteit!
  Als u , inwoners van Sliedrecht uw Poot niet stijf houd over deze nieuwe bouw is dit het einde van alle sociale ontmoetings accommodaties in uw gemeente .
  M.a.w. Laat u door buitenstaanders ( zogenaamde adviseurs ) niet vertellen wat u wel of niet moet doen.
  Sterkte !!

 15. Nou…gewoon triest.
  Sliedrecht gaat in alles een arme gemeente worden, zowel sociaal als financieel. Een dorp met mensen tegenover elkaar en alles overhoop.
  Deze avond ging over het zwembad maar Oost staat ook heel wat te wachten met de sloop van vele woningen.
  Alles staat in de weg. Maar eigenlijk staat het college zelf in de weg.

  Mevr. Marchesini van Tablis Wonen maakte snel dat ze wegkwam voordat het los zou breken in Sliedrecht. Zelf wonen de meeste werknemers niet in Sliedrecht en niet in een huurhuis.
  Dus wat boeit het ze.

  Helemaal gelijk hoor Simone!

  It’s the end.

 16. Deze wethouders kennen het woord plezier niet. Ze geven bakken met geld uit maar geven niets om de inwoners.

  SGP heeft geen woord gezegd

  Lieve mensen ga stemmen in 2026

  Net thuis, blij dat ik mag gaan slapen.

  U krijgt een 5 banenbad en mag met de fiets bij warme dagen naar Papendrecht

  The End

Plaats een reactie

*=Verplicht veld