Gesprek op Erasmusbrug eindigt met bezoek Asscher aan school

SLIEDRECHT – Fractievoorzitter Lodewijk Asscher (PvdA) in de Tweede Kamer heeft twee maanden geleden een bezoek gebracht aan openbare basisschool (OBS) De Wilgen aan de Valkweg. De PvdA maakte van dat bezoek een video. De aanleiding voor het bezoek was de onderwijsstaking begin september 2018, waar schooldirecteur Marianne Bor-van den Berg van OBS De Wilgen op de Erasmusbrug in Rotterdam in gesprek raakte met Asscher, maar dit gesprek niet kon af maken. 

Fractievoorzitter Lodewijk Asscher (PvdA) in het lokaal van openbare basisschool De Wilgen. (Foto twitter Lodewijk Asscher)

Bor zegt hierover woensdag 12 december 2018 tegen Sliedrecht24: “We liepen over de brug en en sprak gedurende tien minuten met Asscher. Toen werd hij door anderen bij me weggehaald, maar ik had het gevoel dat ik mijn verhaal nog niet helemaal had verteld. Thuisgekomen heb ik hem een e-mail gestuurd met een foto, dat je ons zag lopen. Ik heb hem toen uitgenodigd op onze school.” 

Tekst gaat verder onder tweet en video.

Tekst gaat verder onder video.

Asscher kwam maandag 15 oktober 2018 op de school samen met een videoploeg. Zij volgden hem tijdens het bezoek. “Een uur lang heb ik persoonlijk met hem kunnen praten en kunnen vertellen over onze school. In totaal is Asscher drie uur geweest. We hebben hem verteld hoe we werken, hij is de klassen in geweest en heeft gesproken met het team van de school. Asscher is iemand die oog heeft voor de problemen. We hebben hier achttien nationaliteiten en zijn er voor elk kind. We geven gelijke kansen, aan iemand die nog niet goed de Nederlandse taal spreekt, maar ook aan iemand die op een hoog niveau presteert. Ze gaan allemaal op een goede manier de school weer uit”, vertelt Bor. 

Asscher zegt hierover: “Ieder kind heeft recht op onderwijs. Op goed onderwijs, op toegankelijk onderwijs en op onderwijs dat bij jou past. Zodat je het maximale uit je leven kunt halen. Daarom willen wij gelijke kansen een grondwettelijke opdracht maken voor overheid en gemeenten. Het is een gevoel dat iedere leraar en ouder zal herkennen. Tijdens mijn bezoeken de afgelopen maanden aan scholen door het hele land zag ik al die kinderen met hun leven nog voor zich. Met dromen over wat ze later willen worden. Je wil zeker zijn dat deze kinderen die dromen onbeperkt kunnen najagen. Dat ze allemaal een eerlijke kans krijgen.”

1 gedachte over “Gesprek op Erasmusbrug eindigt met bezoek Asscher aan school”

  1. Enerzijds benoemt hij terecht een probleem in onze samenleving, anderzijds vraag ik me af of zijn oplossing wel een eerlijke oplossing is. Artikel 23 is tot stand gekomen na een langdurige strijd (nu ruim 100 jaar geleden) waarbij veel ouders uit arme (christelijke) gezinnen ieder dubbeltje omdraaiden om hun kind naar een niet-gesubsidieerde school christelijke school te sturen omdat ze het beste voor hun kinderen zochten. Terecht! Nederland is uniek met haar artikel 23, zou het niet beter zijn om eens te kijken naar omliggende landen waar bijzonder onderwijs niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed door de overheid. Daar dus geen segregatie in het onderwijs? Er zijn honderdduizenden mensen met een immigratie-achtergrond in Nederland die christen zijn. Die worden zonder problemen geplaatst op christelijke scholen. Zou het probleem dus niet veel meer een inkomensprobleem zijn? Daarvoor hoeven we artikel 23 toch niet aan te passen? Vragen te over dus

Plaats een reactie

*=Verplicht veld