Gemeenteraad praat over Woonvisie Drechtsteden

SLIEDRECHT – De raad van Sliedrecht spreekt dinsdag 11 april 2017 tijdens een beeldvormende vergadering over de Woonvisie Drechtsteden. Daarbij komt een notitie aan de orde, die gericht is aan de gemeenteraden in de Drechtsteden. De openbare vergadering in het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein is van 19.00 – 19.45 uur. 

Namens de stuurgroep komt de Sliedrechtse wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) die lid van het Drechtstedenbestuur met de portefeuille Wonen naar de gemeenteraad van Sliedrecht. (Foto Bureau Drechtsteden)

De voorbereidingen voor de regionale Woonvisie 2017 zijn in volle gang. Door diverse ontwikkelingen op woongebied is er behoefte aan een ingrijpende herziening van de woonvisie. In het rapport ‘Zichtbaar Samen Maritiem’ is volgens het Drechtstedenbestuur duidelijk geworden dat er een opgave ligt om de aantrekkelijke kwaliteiten in de Drechtsteden beter te benutten. “Als Maritieme Topregio willen de Drechtsteden sociaaleconomisch sterker worden en groeien. Een aantrekkelijk woonklimaat is essentieel om die groei te faciliteren. En dat betekent investeren in woonkwaliteit”, staat in een oplegnotitie aan de gemeenteraad. 

Nieuwe woningen
Actualisatie van de woonvisie is een kans om de met wonen samenhangende ambities gelijktijdig te kunnen invullen. Het woningbouwprogramma kan een belangrijke hefboom zijn om (het draagvlak voor) voorzieningen, werkgelegenheid en woonaantrekkelijkheid van de regio in stand te houden en te versterken. Om te voorkomen dat de regio weg zakt, moeten er de komende decennia fors meer woningen worden toegevoegd dan nu in het programma staan. Daar liggen ook goede kansen voor. In de zuidelijke Randstad – waar de Drechtsteden deel van uit maken – is er tot 2030 behoefte aan 230.000 extra woningen (netto toevoeging, na sloop). Er zijn momenteel plannen voor circa 150.000 extra woningen. We kunnen een deel van de woningvraag in de Zuidelijke Randstad in de Drechtsteden realiseren.

Vertrek hogere inkomens
Na 2000 zijn er in de Drechtsteden relatief weinig nieuwe woningen opgeleverd. Hierdoor is de woningvoorraad gemiddeld genomen meer verouderd en de kwaliteit minder goed en ook minder energiezuinig. Dit vertaalt zich in een lagere woningwaarde en vierkante meterprijs. Er is in de Drechtsteden op dit moment weinig aanbod voor huishoudens die een woning met meer kwaliteit zoeken en kunnen betalen. Al jaren verlaten huishoudens met een midden- en hoog inkomen de regio. En huishoudens met hogere inkomens blijven in goedkope woningen wonen. De gemeenten in de Drechtsteden willen ertoe bijdragen dat bedrijven in deze regio blijven investeren en nieuwe werkgelegenheid creëren. Het kunnen beschikken over gekwalificeerd personeel is voor deze bedrijven belangrijk. Niet alleen op de vraag afgestemd onderwijs, maar ook beschikbaarheid en passendheid van het woningaanbod is daarvoor essentieel.

Passend woningaanbod
Werknemers moeten in de Drechtsteden een passende woning en een passende woonomgeving kunnen vinden. Passend in een dynamische omgeving van de binnenstad of juist in de rust van een gemeente aan de rand van groen en water, passend in prijs en passend in concept. Belangrijk, omdat er nog steeds sprake is van uitstroom van hoger opgeleiden en jongeren uit de regio. En potentiële arbeidskrachten van buiten de regio moeten in deze regio iets vinden dat elders niet of minder beschikbaar is. Een forse toevoeging van het aantal woningen in deze regio in met name het middel dure en dure segment maakt het mogelijk, in te spelen op de kwaliteitsvraag uit de regio zelf en de daarmee samenhangende doorstroming op gang te brengen. En ook door toevoeging van bijzondere woonmilieus en door vorm te geven aan de energietransitie vergroten we de aantrekkelijkheid van ons gebied als vestigingsplaats.

Groei
Waardering voor het woonklimaat wordt voor een belangrijk deel ook bepaald door de bereikbaarheid ervan ten opzichte van het werk. En op zijn beurt bepaalt de mate van bereikbaarheid binnen een gebied en de bereikbaarheid van belangrijke werklocaties buiten onze regio, onze graad van arbeidsparticipatie. De Drechtsteden willen dus sociaaleconomisch sterker worden en groeien. Een aantrekkelijk woonklimaat is essentieel om die groei te faciliteren. En dat betekent investeren in woonkwaliteit. De Woonvisie 2017 gaat in op de wijze waarop wij met elkaar het wonen in onze regio willen versterken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld