Gemeenteraad gaat vooralsnog niet openbaar vergaderen in raadhuis of elders

SLIEDRECHT – De eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad wordt opnieuw een videobijeenkomst. Dat schrijft de griffie bij de beeldvormende vergadering van dinsdag 9 juni 2020, van 20.00 – 22.00 uur. De vergadering gaat plaatsvinden als digitale vergadering via MS Teams met livestream. Van een openbare vergadering – juist handig als deze beeldvormend is – in het raadhuis of elders in het dorp is nog geen sprake. Bij een beeldvormende vergadering mogen onder normale omstandigheden alle aanwezigen meepraten. Op de agenda staat een rondetafelgesprek sociaal domein over de wijk GGD en herijking jeugdwelzijnsbeleid.

Voorlopig nog geen raadsvergadering aan het Dr. Langeveldplein of op een alternatieve locatie in Sliedrecht. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Om tot het Actieplan vaccinatiegraad te komen, zoekt de gemeente Sliedrecht de verbinding op met de GGD-ZHZ. Zij doen onderzoek in relatie tot dit thema en ontwikkelen een uitvoeringsprogramma om de vaccinatiegraad in de regio ZHZ te verhogen. “Het was de bedoeling dat de medewerkers van de GGDZHZ tijdens deze sociale avond met u in gesprek zouden gaan over dit onderwerp en een toelichting zouden geven op de stand van zaken rondom het uitvoeringsprogramma en het vervolgproces (zowel regionaal als lokaal). Als gevolg van het Coronavirus is het voor de GGD-ZHZ helaas niet mogelijk om mensen vrij te maken voor deze avond. Alle aandacht en inzet van de medewerkers gaat nu uit naar de bestrijding van het coronavirus. Dit betekent dat dit onderdeel van de sociale avond komt te vervallen”, schrijft wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Sociaal aan de leden van de gemeenteraad. Tijdens een volgende sociale avond zal dit onderwerp alsnog geagendeerd worden.

Pilot en vervolg
Sinds oktober 2019 is in Sliedrecht een pilot gestart met de inzet van wijk-GGD’ers (gedetacheerd vanuit Yulius). Deze inzet zorgt ervoor dat de verbinding tussen zorg en veiligheid binnen Sliedrecht verder versterkt wordt en zo wordt onnodige politie-inzet, traumatisering en escalatie bij betrokkenen (vaak kwetsbare inwoners met o.a. GGZ problematiek) voorkomen. De wijk-GGD’ers signaleren vroegtijdig en gaan gevraagd en ongevraagd preventief op personen met verward gedrag af, de-escaleren, betrekken de cliënt en het persoonlijk netwerk in de analyse en oplossingsrichting, houden vinger aan de pols, maken een screening van de persoon en/of een analyse van de situatie, schakelen de benodigde begeleiding, zorg of ondersteuning in en stemmen een sluitende aanpak af.  Tijdens de sociale avond zal er een toelichting worden gegeven op de stand van zaken en het vervolg van de pilot en vertellen de Wijk-GGD’ers graag over hun werkzaamheden tot nu toe.

Presentatie
In maart 2016 is het jeugdwelzijnsbeleid vastgesteld. Dit beleid loopt tot eind 2020. De afgelopen jaren is er samen met de gemeentelijke partners uit het jeugdveld uitvoering gegeven aan de doelen van dit beleid. “Omdat de doelen nog steeds actueel zijn en we er mee verder kunnen, zal het jeugdwelzijnsbeleid voor de komende beleidsperiode herijkt worden. Tijdens deze sociale avond zal SOJS terugblikken wat de afgelopen jaren is gedaan en een doorkijk geven voor de komende beleidsperiode. Verder geeft Jolanda Verboom 12Fly een presentatie over de pilot van een interventieprogramma van 12Fly. 12Fly begeleidt leerlingen uit groep 8 in het ontwikkelen van schoolse- en sociale vaardigheden die zij nodig hebben om de overstap naar het Voortgezet Onderwijs gemakkelijker te maken. Tenslotte informeren we over het te nog doorlopen proces”, schrijft de gemeente Sliedrecht. Naast SOJS en 12Fly zal ook het schoolmaatschappelijk werk (als onderdeel van het Sociaal Team) een presentatie geven over het schoolmaatschappelijk werk en het versterken van het preventieve veld in Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld