Gemeenten vechten formele afwijzing aansprakelijkheid Chemours aan

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De gemeenten Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht zeggen de formele afwijzing van de aansprakelijkheid door chemiebedrijf Chemours aan te vechten. De gemeenten hebben besloten daarin niet te berusten. DuPont heeft nog niet gereageerd. Ze hebben het Juridisch Kennis Centrum en de externe advocaat opdracht gegeven om verdere juridische stappen voor te bereiden. Dat staat in het logboek Chemours, dat de gemeente Sliedrecht bijhoudt en naar de leden van de gemeenteraad heeft gestuurd.

Chemours Nederland gezien vanuit de Sliedrechtse woonwijk Baanhoek-West. De drie gemeenten richten zich momenteel op de ontstane bodemverontreiniging en de schade die dat met zich meebrengt. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

De zaak loopt al een tijdje. “In 2018 zijn wij, samen met Papendrecht en Dordrecht, gestart met de aansprakelijkstelling van Chemours en DuPont voor de schade die wij hebben geleden, lijden en mogelijk in de toekomst nog zullen lijden als gevolg van de uitstoot van PFOA en GenX-stoffen. Overleg tussen de gemeenten en beide bedrijven en tussen de advocaten heeft geleid tot een formele afwijzing van de aansprakelijkstelling van de zijde van Chemours, eind januari 2019”, schrijft het college van gemeente Sliedrecht aan de leden van de gemeenteraad, “We werken hierin formeel samen met gemeenten Papendrecht, Dordrecht en Molenlanden. Met de provincie is structureel overleg om de verschillende procedures goed op elkaar af te stemmen.

Milieuonderzoeken
De betrokken gemeenten en waterschappen doen volgens de gemeente Sliedrecht vervolgonderzoek naar de concentraties van PFOA en GenX in het oppervlaktewater. “De waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland zijn daarvoor gestart met het monitoren van het oppervlaktewater in de regio, om een beter beeld te krijgen van de aanwezigheid van de stoffen PFOA en GenX en hoe de concentraties zich ontwikkelen. De Waterschappen hebben aangegeven op dit moment de resultaten van de monitoring te verwerken in een rapportage”, aldus de gemeente Sliedrecht, die de raadsleden daarover willen informeren als de resultaten worden vrijgegeven door het Waterschap. Dat is naar verwachting voorjaar 2020.

1 gedachte over “Gemeenten vechten formele afwijzing aansprakelijkheid Chemours aan”

  1. Natuurlijk wijst DuPont en Chemours de aansprakelijkheid af. Aansprakelijkheid aanvaarden zou het einde van de bedrijven betekenen. Dat de gemeenten verder gaan is goed. Ook al zouden ze dat verliezen. Het werkt waarschijnlijk preventief voor de toekomst.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld