Gemeenten en Chemours voor rechter rond PFAS-problematiek

door Peter Donk
DORDRECHT / SLIEDRECHT – Sliedrecht en de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden stonden eindelijk dinsdag 14 maart 2023 voor de rechter over de zaak rond chemiebedrijf Chemours. De gemeenten willen schadeloos stelling en eisen dat het bedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht, pal tegenover Sliedrecht, aansprakelijkheid toegeeft.

Het is een langslepende zaak. Er is veel vervuiling van de bodem in Sliedrecht en directe omgeving. Mogelijk ook voor ernstige gezondheidsproblemen. Verschillende inwoners van Sliedrecht hebben een verhoogde waarde PFOA in hun bloed. Deze foto is van dat onderzoek een aantal jaren geleden. PFAS in het bloed verzwakt het imuumsysteem. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Niet alleen draait het om erkenning, maar ook om de schadeloosstelling plus. Die plus heeft te maken met gemaakte kosten rond vervuiling en juridische kosten. Bovendien eisen de gemeenten al jaren ‘Nul uit de pijp’. Geen enkele lozing meer, maar de vergunning van de Provincie Zuid-Holland laat dat nog altijd (minimaal) toe. Chemiebedrijf loosde sinds de jaren ’70 in de vorige eeuw tot voor een aantal jaren geleden PFOA. De emissie was zowel in het water als in de lucht. Nu is er de opvolger van PFOA, Genx. Ondertussen is er veel onrust rond de lozingen. Inwoners van Sliedrecht, pal aan de overzijde (van de rivier de Merwede) van Chemours wordt aangeraden om binnen een straal van een kilometer geen groenten te eten uit de moestuin. De Sliedrechtse actiegroep Gezondheid Voor Alles vraagt elke zaterdagmorgen bij de poort van Chemours aandacht voor de problemen. 

1 gedachte over “Gemeenten en Chemours voor rechter rond PFAS-problematiek”

  1. En wat een reactie van Chemours.. “wij wisten niet dat Pfoa op de grond terecht zou komen….. Kijk even om naar jullie organisatie in de USA waar al tientallen jaren dit probleem bekend is! Of is de samenstelling van de buitenlucht in Amerika anders dan in Nederland?? Wat een organisatie die beweert steeds en altijd hun ecologische footprint naar beneden te willen bijstellen maar ondertussen het een na het andere feit probeert te weerleggen op bijna zielige manieren…. “Wij wisten het niet……” Dat heb ik ook ooit gelezen in een andere setting “wir haben es nicht gewusst”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld