Gemeentelijk Rioleringsplan 2019-2023 gaat vele miljoenen kosten

SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht besprak dinsdagavond het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2019-2023 tijdens een oordeelsvormende vergadering. Het college vraagt de raad om een investeringskrediet van € 3.316.000,– voor de uitvoering van de projecten en dit te dekken ten laste van de voorziening riolering. Ook de komende jaren kost het nog miljoenen.

Sliedrecht wil voorbereid zijn voor overvloedige regenval in de toekomst. (Archieffoto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

“Alsof je een emmer leeggooit”, sprak raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht). De komende jaren loopt het bedrag op tot ruim negen miljoen. “En dat voor iets dat onder de grond ligt.” PRO Sliedrecht staat achter de investering en pleitte ervoor om de werkzaamheden in de openbare ruimte samen te laten vallen. Venis stond ook stil bij de extremen: droogte en veel water. “De droogte heeft heel erg mijn aandacht en misschien dat we nog met aanvullende maatregelen komen, zoals water opslaan”, suggereerde wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Werken, die altijd wil kijken of werken tegelijk kunnen worden uitgevoerd. De gemeente voert in 2019 de klimaatstresstest uit.

Tegels
Ook de SGP-ChristenUnie kan zich vinden in de investering. De fractie vroeg aandacht voor de subisidiemogelijkheden bij het Waterschap Rivierenland en Operatie Steenbreek voor ‘wateropvang’ en het verwijderen van tegels uit de tuin. “Hoe acteert de gemeente bij onacceptabele wateroverlast?”, vroeg raadslid Arnoud Spruyt (SGP-ChristenUnie) aan het college. Spek wil dat er meer aandacht komt voor vergroening. Spek: “Wat dat betreft, kunt u in 2019 merken dat we aan de uitvoering werken.” 

Kinderen
Raadslid Vincent Prins (CDA) vroeg aandacht voor milieu-aspecten als ‘geen vet in het riool’ en communicatie via scholen. “Wij hebben overleg met de scholen, de ene keer over zonnepanelen. Ik ben ook terughoudend, want scholen worden al vaker gevraagd over ‘iets dat wij met politiek hebben'”, aldus Spek. Vincent Prins vond nog niet dat alle kinderen bereikt zijn in de groepen 7 en 8. Fractievoorzitter René de Munck (D66) suggereerde het NME De Hooizolder. Discussie ontstond er over wel of geen politieke vragen én nu mondeling of technische vragen. Dat leidde tot onnodig oponthoud terwijl kennelijk er sneller een vergadering moet worden doorlopen. Dinsdagavond was daar niet het beste voorbeeld van, want het leidde onder meer tot onvrede bij de lokal politieke partij PRO Sliedrecht. 

1 gedachte over “Gemeentelijk Rioleringsplan 2019-2023 gaat vele miljoenen kosten”

  1. De wateroverlast hier aan de Stationsweg komt niet door betegelde tuinen, maar door een dieptepunt in de weg en dus ook in het riool. Bij iedere stortbui moeten we de zandzakken gereed leggen voordat het riool het water niet aan kan.
    Ook achter in het gangpad staat het blank omdat de put het niet aan kan.

    We zijn benieuwd wat er gaat gebeuren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld