Gemeente wil klimaateffecten voor dorp in beeld brengen

SLIEDRECHT – Er komt een onderzoek naar de klimaateffecten. Dat bericht dinsdag 11 mei 2021 de gemeente Sliedrecht. Hevige regenbuien met onderlopende straten. Of juist lange periodes van hitte en droogte. Er is steeds vaker extreem weer. Wat merken inwoners van Sliedrecht hiervan in hun buurt? En wat kunnen we doen om dit aan te pakken? De gemeente wil dit in kaart
brengen via een enquête.

Door hevige buien kan water in de woning komen met gezondheidsrisico’s en kans op ongedierte. Ook zijn wegen minder goed of zelfs niet begaanbaar. Lastig en soms zelfs gevaarlijk voor hulpdiensten, bussen en ander verkeer. (Archieffoto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

Het klimaat verandert. Door lange perioden van hitte nemen gezondheidsrisico’s toe en slapen mensen vaak slechter. Door droogte daalt de grondwaterstand, met het risico dat woningen verzakken en planten verdrogen.

In kaart gebracht
Met een ‘klimaatstresstest’ heeft de gemeente Sliedrecht vorig jaar bekeken waar problemen kunnen ontstaan. Om deze problemen aan te pakken, brengt de gemeente de klimaateffecten nu verder in kaart. Studenten van de opleiding Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam assisteren daarbij. De gemeente vraagt ook hulp aan inwoners. Hoe ervaren zij de klimaateffecten en de gevolgen daarvan? Herkennen zij problemen? En op welke plekken ervaren zij overlast? In een online enquête stelt de gemeente hier een aantal vragen over. Ook krijgen inwoners een aantal mogelijke maatregelen voorgelegd. Daarna kunnen ze op een interactieve kaart precies aangeven waar zij problemen zien.

Klimaatadaptatie
De enquête invullen kan tot en met maandag 24 mei 2021. De gemeente gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om een strategie te maken voor klimaatadaptatie. Een aanpak dus om zo goed mogelijk in te spelen op de klimaatveranderingen. Zodat de overlast van water, hitte en droogte in Sliedrecht zo klein mogelijk is. Nu en in de toekomst.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld