Gemeente wil extra inzetten op vroegsignalering schulden

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht wil extra inzetten op vroegsignalering van schulden en voorliggende voorzieningen zoals Bureau Sociaal Raadslieden en Hulp bij Thuisadministratie. Daarnaast heeft de Sociale Dienst Drechtsteden de verantwoordelijkheid om mensen in de bijstand te begeleiden richting werk. Dat schrijft het College van B & W in een College Informatiebrief.

In Sliedrecht is het bijstandsbestand van 411 dossiers voor de coronacrisis gegroeid naar 473 dossiers nu. Dit is een groei van 15% ondanks de grote vraag naar arbeidskrachten en de economische groei.

Als gevolg van de economische gevolgen van het (bestrijden van het) coronavirus lopen volgens de gemeente Sliedrecht meer mensen een risico op financiële problemen.  

Lang in bijstand
In de samenstelling van het lokale bijstandsbestand valt een aantal zaken op. Er is een toename van het aantal bijstandsgerechtigden dat is ingestroomd vanwege het bereiken van de maximale ww-periode, een aanzienlijk deel (20%) van de bijstandsgerechtigden zijn vanuit een andere gemeente in Sliedrecht komen wonen, 5% van het bijstandsbestand is gehuisvest in een zorginstelling/inrichting, ruim 44% van het bijstand bestand heeft een loonwaarde indicatie tot 50% en is naar verwachting niet direct ontwikkelbaar richting werk en 57% van het bijstand bestand zit drie jaar of langer in het bijstandsniveau.

Risico
De gemeente zegt ook te weten dat we in Sliedrecht een relatief hoog aandeel hebben van laagopgeleiden. “Ons aandeel laagopgeleiden bedraagt 35% waar het landelijk gemiddelde 28% is. Laagopgeleiden lopen relatief meer risico op het verlies van werk en inkomen en hebben gemiddeld gezien het laagste inkomensgemiddelde”, aldus het college. Daarbij is het volgens hen aannemelijk dat een deel van de huidige werkenden extra kwetsbaar zijn wanneer zich een (economische) crisis voordoet en/of de vraag naar laaggeschoolde arbeidskrachten afneemt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld