SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft zich zaterdagmorgen 1 juli 2023 voor het eerst in klare taal uitgesproken over de watervervuiling in Sliedrechtse wateren met pfas. Dat gebeurde bij de opening van Het Zwanenmeer, het water in de wijk Baanhoek-West. “Met z’n allen vinden we het verschrikkelijk en onthutsend wat er de afgelopen weken boven water is gekomen. Het is ongeloveloos wat een schade er is berokkend door dat bedrijf aan de overkant”, sprak wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Beheer en Openbare Ruimte. Hij reageerde op de onthullingen in het programma Zembla (BNNVARA).
Wethouder Ton Spek voert hier zaterdagmorgen het woord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het was de eerste keer dat de gemeente zich betrokken toonde over een recente zaak die speelt. Spek sprak van een ‘heet hangijzer’ en vervolgde: “Vanmorgen was ik hier tijdens mijn ommetje en ontdekte dat het bordje wat ik zo ga onthullen met Sylvia beplakt was met de tekst ‘PFAS-meer’. Het is inmiddels weggehaald, maar de aanbrengers hebben wel gelijk: het is een issue. En er is niemand die er niet van schrikt. Steeds weer. Maar het is goed dat het boven water komt en dat de feiten duidelijk zijn. Iedereen heeft hierin een eigen rol. Zembla onthuld. Online krant Sliedrecht24 en andere media springen daar bovenop.”
Tekst gaat verder onder foto.
(Foto Ton Spek)
Druk mee
Inwoners van Sliedrecht schrikken volgens Spek steeds weer en komen in actie. “En de gemeente voert procedures en processen. Collega Bijderwieden is er zo druk mee, dat er ook mensen in dit dorp zijn die mopperen dat een reactie of een afspraak op zich laat wachten”, aldus Spek, “En mijn oproep vanmorgen is: laten we niet doen dat wat de een doet goed is en wat de ander doet niet goed is. De een is nu zo ongeveer onderweg naar Dordrecht om te protesteren. De speelweide zet voor de zekerheid de kraan uit. Collega Bijderwieden stapt zo in de auto om in een radio-interview de zaak op de kaart te houden. En ik reis maandagavond met de fractievoorzitter naar Den Haag om daar met de fractie in Provinciale Staten te spreken. Zo heeft iedereen z’n rol en mogelijkheden.”
Aangifte doen
Over de oproep aan inwoners om aangifte te doen, zegt Spek: “En u, u kan zich aansluiten bij het initiatief van Bénédicte Ficq die namens de inwoners een rechtszaak wil aanspannen. Wij steunen dat van harte en hopen vurig dat de uitspraak van 27 september zo gunstig is dat het haar initiatief ook helpt.” De gemeente Sliedrecht zegt ver voordat de onthullingen er waren, samen met Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden, de strijd te zijn aangegaan. Spek: “Er loopt nu een rechtszaak, waarin op 27 september 2023 uitspraak wordt gedaan door de rechter. Dat zal de eerste uitspraak zijn van velen. Want hoe de uitslag ook is, er zullen meer rechtszaken volgen. Het is een taaie verbeten strijd. En het nieuws van de afgelopen weken maken ons alleen maar meer vastberaden om door te gaan.”
Wat een laffe bestuurders zeg. Dit is al ruim een jaar bekend. En waarom werd dat lozen in de basis toegestaan? Nu zeggen dat je ervan schrikt terwijl iedereen de troep al in zn lichaam heeft. A la alle andere dossiers van huidige roverheid, weg ermee.
Trouwens… Als ik zie hoe uiterst traag en laks ons bestuur reageert, vraag ik me in alle oprechtheid af hoe dat zal zijn in een acute crisissituatie. Gaan er dan ook vele uren overheen voordat er ook maar iets gehoord of gezien wordt vanuit het gemeentebestuur? Of moeten wij allemaal maar zien hoe te handelen? Zijn er lieden op de hoogte in de gemeente die van crisisbeheersing weten? Wie en hoe actueel is die? Ik zou daar dolgraag en SNEL een reactie op willen zien want het kan NU opeens zover zijn.. En dan??
Wat me opvalt is dat we eigenlijk worden gecontroleerd door de PERS en door inwoners die die een rechtszaak aanspannen. Dat zie je landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Zoeken naar uitstel van de bestuurders, van ministers tot gemeenteraden maakt dat het vertrouwen in de overheid steeds verder daalt. Zo kan het gebeuren dat op vervuilde grond snel huizen worden gebouwd omdat wellicht een norm in de toekomst wordt aangepast.
Wat vertrouwen zou kunnen geven is bijvoorbeeld:
– direct de Raad bijeen roepen om de gevolgen te bespreken
– steunen van het besluit om de speeltuin te sluiten.
– direct overleg met de moestuin en aangeven dat het voorlopig niet verantwoord is om eruit te
eten.
– mogelijkheden te onderzoeken om op korte termijn bloedonderzoeken te organiseren, desnoods
gefinancierd ten koste van andere uitgaven.
– Eerlijke informatie aan kopers van nieuwe huizen op vervuilde grond.
– etc.
Zoiets heet besturen. Het gevoel te geven van veiligheid voor alles. En niet zomaar aangeven dat ergens in september iets gaat gebeuren en dat inwoners gaan procederen. Ik doe daar natuurlijk graag aan mee maar dat hoort bovenop de maatregelenen van het bestuur te komen.
Laat eens, ook de Raad, van je horen!!!
Helemaal mee eens en ik denk daarbij ook aan de mensen in Sliedrecht die zijn overleden of nog strijden aan/ tegen kanker.
Het allerbeste wat Ton Spek voor de gemeenschap kan doen is iedereen die bezig is met een woning in de nieuwbouwwijk te attenderen op de aanwezigheid van deze zwaar giftige positie. Actief informeren en met de volledige zwaarte van het bericht. Vrijblijvendheid kan en mag niet merr. Alle bestuurders dienen NU hun verantwoordelijkheid te nemen en zich niet met een Jantje van Leiden ervanaf te maken! Jullie hebben allemaal de boel verzaakt en laten verzieken. Iedere dag dat er onduidelijkheid bestaat zijn er drie (ja 3!)teveel! Nu opeens verontwaardigd en geschokt maar waar waren jullie in de tijd die achter ligt? Voor mij is het allemaal een spelletje wat gespeeld wordt om maar vooral gezichtsverlies te voorkomen. Nou dat lukt niet meer! Jullie zijn het al kwijt. Totaal ongeloofwaardig!