Gemeente ontkent bestaan van ‘negatief bouwadvies’

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht zegt dat er nooit een ‘negatief bouwadvies’ voor de bouw van wijk Baanhoek-West is afgegeven op een informatieavond. “Wij kennen geen negatief bouwadvies voor Baanhoek-West. Onzin dus”, reageert woordvoerder Rico den Boer van de gemeente Sliedrecht donderdag 18 mei 2017 aan het eind van de middag not amused op de woorden van chemiebedrijf Chemours / DuPont. 

De gemeente zegt dat er nooit een ‘negatief bouwadvies’ voor de wijk Baanhoek-West is gegeven. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Den Boer verwijst uitsluitend naar de website van de gemeente waar een toelichting bestemmingsplan Baanhoek-West staat met alle adviezen van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (april 2013-red.) staan. Den Boer rept met geen woord over een gehouden informatieavond, waarnaar woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours / DuPont woensdag 17 mei 2017 verwees: “Rond 2012 is er een informatiebijeenkomst geweest voor bewoners met o.a. deelname van DuPont waarin de lokale brandweer specifiek heeft verwezen naar mogelijke risico’s verbonden aan bebouwing dicht op industriecomplexen. Zo ook voor mogelijke nieuwe bebouwing zoals in wijk Baanhoek-West in Sliedrecht-West. Bij voorkeur is deze bebouwing niet aan te bevelen zo is ook de industrie, en was DuPont destijds, van mening. Derhalve onderstreepte DuPont de opvatting van de brandweer. Op geen enkele wijze is in genoemde informatiebijeenkomst een relatie gelegd met PFOA.” Op dat moment werd er al in de wijk gebouwd.

Ruimte beperkt
Bestemmingsplan Baanhoek-West is 3 maart 2003 vastgesteld door de gemeenteraad. Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland keurde het plan 7 oktober 2003 goed. Vanwege vernieuwde inzichten met betrekking tot parkeernormen, bouwhoogten en kwantitatieve aspecten, stelde de gemeenteraad 29 september 2008 een partiële herziening van het bestemmingsplan “Baanhoek-West” (2003) vast. Met bouwen in Baanhoek-West kan de gemeente uit de voeten. “Fysieke ruimte voor woningbouw binnen de gemeentegrenzen is echter maar beperkt voorhanden. Het huidig woningbouwprogramma gaat uit van de bouw van 1.500 woningen in de periode 2010-2025. De hiervoor benodigde ruimte is in voldoende mate beschikbaar, waardoor de opvang van de autonome toename van het aantal inwoners en huishoudens dat wordt voorzien tot minimaal 2020 mogelijk is. Tevens biedt dit, conform de lopende afspraken, ruimte voor de vestiging van huishoudens van buiten Sliedrecht. Het merendeel van de benodigde nieuwe woningen dient gerealiseerd te worden in ‘Baanhoek-West’ “, staat in de toelichting.

Groeprisico wijzigt niet
Den Boer verwijst naar een passage in de toelichting van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Directie Brandweer Bureau Expertise en Advies Brandweer over het veiligheidsrisico met betrekking tot het chemiebedrijf aan Baanhoekweg in Dordrecht, aan ‘de overkant’ van Sliedrecht-Baanhoek. Daar staat, citaat: “De plaatsgebonden risicocontour van dit bedrijf reikt niet tot Sliedrechts grondgebied. Wel is een deel van het bestemmingsplangebied gelegen binnen het aandachtsgebied groepsrisico van dit bedrijf. Uit de groepsrisicoberekeningen blijkt, dat de oriëntatiewaarde niet wordt overschreden. Een verdere verantwoording is niet noodzakelijk.” Maar kort daarna staat een kopje ‘verantwoording groepsrisico’. “Uit bovenstaande beschouwing blijkt, dat voor een aantal risicobronnen een nadere verantwoording van het groepsrisico niet noodzakelijk is. Het gaat hierbij om het transport van gevaarlijke stoffen over de Rijksweg A15 en de Betuweroute. Voor alle in deze paragraaf genoemde bronnen geldt, dat het groepsrisico door de bouwmogelijkheden die dit bestemmingsplan biedt niet wijzigt.” Eén van die bronnen is het chemiebedrijf.

Geen aandacht
De omgevingdienst Zuid-Holland Zuid zegt in de toelichting dat voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen dit gebied het groepsrisico dient te worden beoordeeld en in geval van een toename te worden verantwoord. “Er is een kwantitatieve risicoanalyse van Dupont gemaakt. Hierin is rekening gehouden met de aanwezige bevolking in Sliedrecht-West. Uit de berekening is gebleken dat de contouren voor het plaatsgebonden risico kleiner zijn geworden en de PR 10-6 contour reikt hierbij niet tot over Sliedrechts grondgebied. Derhalve behoeft hieraan verder geen aandacht aan geschonken te worden. Het groepsrisico voor de bevolkingspopulatie inclusief de industrieterreinen raakt de oriëntatiewaarde in het bereik van ca. 55 tot 100 slachtoffers. Het groepsrisico voor de bevolkingspopulatie exclusief de industrieterreinen is lager dan de oriëntatiewaarde.”

4 gedachten over “Gemeente ontkent bestaan van ‘negatief bouwadvies’”

  1. Wij krijgen ook veel tips binnen, die tegenstrijdig zijn en haaks staan op wat de gemeente ons zegt.

    Daarbij komt dat veel ambtenaren van de gemeente Sliedrecht niets weten van wat er is afgesproken destijds.
    Ze werken niet meer bij de gemeente Sliedrecht.

    De redactie vraagt een ieder ons te blijven voeden: info@sliedrecht24.nl

    Redactie Sliedrecht24

  2. Ik herinner mij een verhaal tijdens een bijeenkomst van een inwoner van Baanhoek. Hij had geen vergunning gekregen om zijn woning uit te breiden in verband met DuPont. Hij begreep niet dat er wel een hele woonwijk zou komen, die er inmiddels nu is.

  3. Een PR van 10-6 wordt in de regels voor ruimtelijke ordening en externe veiligheid als een relatief hoog risico beschouwd. Gemeente heeft vast al rekening gehouden met derving van lokale belastingen wanneer er 55 tot 100 inkomstenbronnen wegvallen bij een calamiteit. Zo wordt er gedacht en gerekend. Als de gemeente niet goed heeft geinformeerd of heeft geluisterd (hoe is dat nu mogelijk binnen Sliedrecht), dan siert het ze binnen het kader van betrokkenheid nu naar anderen te wijzen en zelf de vermoorde onschuld uit te hangen :). Ik hoop uiteraard dat dit niet het geval is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld