Gemeente maakt concrete afspraken met Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) gesproken over zogeheten ‘samenwerkingsafspraken’. Er zijn afspraken gemaakt. Het verloop van de afgelopen drie maanden is besproken. “We constateren dat er een goede stap is gezet. De contacten zijn geïntensiveerd en er zijn scherpere afspraken over en weer gemaakt over diverse werkprocessen”, schrijft wethouder Ben van der Plas (PvdA) van Grondbeleid vrijdag 4 januari 2019 namens het College van B & W in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad. 

Eind september 2018 gaf de OZHZ uitleg na vragen over grondtransporten met PFOA verontreinigde grond vanaf het Land van Matena in Papendrecht. Dagenlang werd vervuilde grond via de Ouverture, Craijensteijn, Parallelweg, Sportlaan en N482 naar stukken grond in Sliedrecht-Noord gereden. Daarin faalde OZHZ in de communicatie. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Er zijn verbeterafspraken gemaakt op vier punten, namelijk de werkwijze van PFOA-grondtransport, het doorlichten van werkprocessen, de contactpersoon binnen OZHZ en het verbeteren van tweerichtingsverkeer tussen gemeente en OZHZ.

Vooraf geïnformeerd
Afgesproken is dat bij iedere melding van een grondtransport naar de gemeente Sliedrecht, waarbij PFOA een rol speelt, OZHZ eerst goedkeuring vraagt aan de gemeente voordat zij de melding accorderen. Van der Plas: “Daardoor zijn wij altijd vooraf op de hoogte en is er bovendien een extra toets of het grondtransport conform de regels plaatsvindt.” In geval van grootschalige transporten wordt de raad geïnformeerd.

Verontreinigde grond
De afgelopen periode heeft een contactpersoon van de OZHZ iedere week (minimaal) één dagdeel gewerkt op het gemeentehuis in Sliedrecht. “De medewerker had een takenpakket, namelijk een coördinerende functie en vast aanspreekpunt. Samen met de gemeentelijke beleidsmedewerker(s) werken aan de genoemde verbeterafspraken. Ter plaatse in Sliedrecht een beter zicht te krijgen bij wat er hier speelt zodat OZHZ in haar dienstverlening hier beter rekening mee kan houden. Contactpersoon voor gemeentelijke projectleiders om met OZHZ experts oplossingen te vinden voor concrete dilemma’s in projecten. Concreet voorbeeld is de parkeerplaats NOQ (NoordOost kwadrant), waar in nauwe samenwerking met OZHZ een oplossing is gevonden voor grond met PFOA verontreiniging”, aldus Van der Plas. Openheid bij dit laatste is er niet geweest. De gemeente heeft niet gecommuniceerd over het aanbrengen van deze grond naar de buitenwereld. 

Nakomen afspraken
Ook schorte het kennelijk aan de wisselwerking tussen de gemeente Sliedrecht en OZHZ. Verbeterpunt was het opdrachtgeverschap en de opdrachtnemersrol. Van der Plas: “De hierboven genoemde afspraken dragen daaraan bij, maar het gaat ook om helderheid geven over wat je van elkaar verwacht, elkaar tijdig aanspreken als iets verkeerd dreigt te gaan en het nakomen van afspraken.” Om hier beter op te sturen heeft de afgelopen maanden meermaals bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen de portefeuillehouder en de directeur van de OZHZ. Vanaf 1 januari 2019 wordt de frequentie van het bestuurlijk overleg twee keer per jaar. Op ambtelijk niveau wordt op dit moment volgens Van der Plas intensief samengewerkt op de volgende onderwerpen: openstellen gronddepot Driehoek, meldingen grondtransport, meldingen bodemloket, afstemming toezicht en handhaving en partijkeuringen grond.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld