Gemeente houdt nauwkeurig kosten bij rond met PFOA vervuilde grond

SLIEDRECHT – Alle kosten worden geregistreerd, die de gemeente Sliedrecht sinds 2016 heeft gemaakt in relatie tot het dossier Chemours /DuPont. Deze kosten maken onderdeel uit van de aansprakelijkheidsprocedure. Wethouder Ed Goverde (PvdA) van project Chemours schrijf nog maar eens in een College Informatiebrief (CIb). waar hij woensdag 20 januari 2021 mee naar de gemeenteraad is gekomen.

In 2018 zijn wij, samen met Papendrecht en Dordrecht en inmiddels ook Molenlanden, gestart met de aansprakelijkstelling van de bedrijven Chemours en DuPont voor de schade die wij hebben geleden, lijden en mogelijk in de toekomst nog zullen lijden als gevolg van de uitstoot van PFOA en GenX-stoffen. Belangrijk element in de aansprakelijkstelling is het registreren van kosten die wij maken als gemeente Sliedrecht als gevolg daarvan, zodat wij deze kunnen verhalen op de bedrijven. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Soorten kosten
Belangrijk daarbij is volgens Goverde dat de kosten aantoonbaar zijn toe te rekenen aan het handelen van Chemours / DuPont. Goverde: “En dat wij de kosten kunnen specificeren bijvoorbeeld via offertes en facturen.” In algemeenheid zijn er de volgende soorten van kosten:

  • Onderzoekskosten en advieskosten
    Het gaat om de kosten voor o.a. de bloedonderzoeken, de diverse moestuinonderzoeken,
    bodemonderzoeken en kosten die wij maken voor juridische of milieukundige ondersteuning in het
    dossier. Denk daarbij aan bureau MOB dat de gemeente Sliedrecht adviseert bij de diverse vergunningstrajecten.
  • Ambtelijke uren
    Vanaf 2016 vraagt het dossiers ambtelijke capaciteit van diverse beleidsdisciplines (milieu, strategie,
    communicatie, projecten, etc.). Ook deze uren maken onderdeel uit van de kosten.
  • PFOA houdende grond
    “Tot slot hebben we in Sliedrecht, net als in de omringende gemeenten, te kampen met PFOA
    houdende grond. Afhankelijk van de mate van verontreiniging heeft dit gevolgen voor diverse
    projecten / werkzaamheden waarbij sprake is van grondverzet”, aldus Goverde. Vergeleken met de andere kostensoorten is dit volgens hem meer complex om kosten inzichtelijk te hebben en dit te registreren.

Opslag vervuilde grond
Overal in Sliedrecht zit PFOA in de bodem. Afhankelijk van de mate van verontreiniging leidt dit volgens Goverde in de CIb tot problemen. Goverde: “Met name doordat overtollige grond niet op reguliere wijze afgevoerd kan worden en / of elders kan worden hergebruikt. Het moet bijvoorbeeld tijdelijk opgeslagen worden en dat leidt dan tot meerkosten. Het registreren en specificeren daarvan is echter niet altijd even eenvoudig. Volgens Goverde heeft dat een aantal oorzaken:

  • In sommige gevallen is niet alleen sprake van verontreiniging door PFOA, maar ook met andere stoffen (bijv. zware metalen). De meerkosten door verontreiniging zijn dan niet eenvoudig te specificeren voor PFOA en daarmee niet direct toe te rekenen aan Chemours.
  • Inmiddels is het PFOA probleem bekend en wordt er op nieuwe, creatieve manieren omgegaan met het hergebruik van PFOA houdende grond. Er wordt bijv. meer ingezet op het werken met een gesloten grondbalans. Op die manier worden vertragingen of meerkosten voorkomen. Daardoor is er lang niet altijd sprake van concrete meerkosten die te verhalen zijn.

Kosten nu en in toekomst
Belangrijk aandachtspunt van bovenstaande is echter dat PFOA houdende grond met andere of tijdelijke oplossingen niet wordt ‘opgeruimd’. Goverde: “Er komt ergens een einde aan dat je dergelijke grond elders (tijdelijk) kwijt kunt of dat het lukt met een gesloten grondbalans te werken. Dat betekent dat we ook in de toekomst moeten monitoren en kosten moeten blijven registreren. De aansprakelijkstelling gaat niet voor niets uit van ‘gemaakte én nog in de toekomst te maken kosten’.”

1 gedachte over “Gemeente houdt nauwkeurig kosten bij rond met PFOA vervuilde grond”

  1. Ik vind t zo raar dat wij hier op mogen blijven wonen… kinderen mogen spelen, scholen staan, speeltuintjes worden aangelegd… leuk hoor die kosten verhalen en bloedonderzoeken afnemen, maar is t uberhaupt wel verantwoord om mensen hier te laten wonen, zeker in de wijken op steenworp afstand vd fabriek? En waar zitten die zware metalen in de grond?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld