SLIEDRECHT – Hoe veilig vinden inwoners Sliedrecht? Om in beeld te krijgen hoe de inwoners de veiligheid ervaren, is woensdag 27 maart 2019 een veiligheidsbelevingsonderzoek gestart. De gemeente Sliedrecht zelf heeft echter haar conclusie al getrokken. “De gemeente Sliedrecht is een veilige gemeente en dat moet zo blijven.”
De gemeente Sliedrecht vraagt alle inwoners om aan dat onderzoek mee te doen. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Met het onderzoek wil de gemeente te weten komen wat volgens inwoners de belangrijkste veiligheidsvraagstukken zijn in Sliedrecht. Verder is het de bedoeling om te weten te komen welke zaken inwoners goed vinden gaan en wat zeker zo moet blijven. Ook wil de gemeente inzicht krijgen in de manieren waarop inwoners betrokken willen zijn bij een veilig Sliedrecht.
Integraal Veiligheidsplan
Het is de eerste keer dat er in Sliedrecht zo’n onderzoek plaatsvindt. De uitkomsten worden meegenomen bij het opstellen van nieuw beleid. “Het is de bedoeling dat dit nieuwe Integraal Veiligheidsplan (IVp) voor de zomer klaar is en na de zomer door de gemeenteraad wordt besproken. De gemeente wil graag dat zoveel mogelijk mensen mee doen aan het onderzoek. Hoe meer inwoners van zich laten horen, hoe beter de gemeente in beeld krijgt hoe inwoners denken over de veiligheid in hun omgeving”, schrijft de gemeente.
Online
Leden van het Bewonerspanel Sliedrecht krijgen de vraag om aan het onderzoek deel te nemen. Daarnaast roept de gemeente via social media, kranten en websites ook andere inwoners op om aan het onderzoek mee te doen. “Zo kan iedereen in Sliedrecht laten weten hoe hij of zij over de veiligheid in het dorp denkt. Mensen die willen meedoen kunnen t/m vrijdag 12 april 2019 online een vragenlijst invullen. Het gaat om elf vragen en het beantwoording duurt volgens de gemeente maximaal vijf minuten.
Oog en oor
Directe aanleiding voor het onderzoek zijn afspraken die in het College Uitvoeringsprogramma zijn gemaakt. Het onderzoek is een onderdeel van de campagne ‘25.000 paar ogen’. Sliedrecht heeft ruim 25.000 inwoners en de gemeente doet in deze campagne een beroep op iedereen om mee te kijken in het dorp en melding te doen als er iets mis is of lijkt. Dat kan variëren van een losliggende stoeptegel tot het vermoeden van een wietkwekerij en van verwaarloosde kinderen tot dierenleed. Burgemeester Bram van Hemmen (CDA): “Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor ons dorp. Als u het niet meldt, dan weten wij het niet en nemen we dus geen maatregelen. Als 25.000 paar ogen meekijken, dan wordt Sliedrecht nog mooier.”
Inspiratiesessies
In een College Informatiebrief (brief aan de leden van de gemeenteraad – red.) schrijft Van Hemmen woensdag 27 maart 2019 over het nieuwe IVp 2019 – 2023: “Het nieuwe IVP wordt samen met inwoners, partners en professionals ontwikkeld. Samen worden er nieuwe prioriteiten vastgesteld waaraan de komende vier jaar wordt gewerkt.” Van Hemmen kondigt ook inspiratiesessies aan. “Naast het veiligheidsbelevingsonderzoek onder inwoners, worden er georganiseerd met professionals en partners. Tijdens deze sessies gaat de gemeente in gesprek met deze partijen om prioriteiten te formuleren voor de komende vier jaar.” Dinsdag 18 juni 2019 o.v. komt er een beeldvormende raadsvergadering, waarbij de resultaten van het veiligheidsbelevingsonderzoek, een analyse van de resultaten en een doorkijk naar het nieuwe IVo worden gepresenteerd. Het IVp wordt dit najaar behandeld door de gemeenteraad, waarschijnlijk in september en oktober 2019.