Geelbuikschildpadden hebben vaste stek aan Grevelingenlaan

SLIEDRECHT – Waarschijnlijk ooit gedumpt door iemand die van zijn schildpadden af wilde. De geelbuikschildpadden aan de Grevelingenlaan laten zich weer zien.

De geelbuikschildpadden. Ze kunnen dertig tot veertig jaar oud worden en eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De winters van de afgelopen jaren hebben ze overleefd. Ze kennen ook geen winterslaap.  (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

De geelbuikschildpadden zijn familie van de moerasschildpadden en ze voelen zich het beste thuis is stilstaand water. Vrouwtjes kunnen een schildlengte van 27cm bereiken. Ze zijn groter dan de mannetjes. De schildpadden kunnen parasieten bij zich dragen. Bij mooi weer zie je ze zonnen om een stenen of een stuk hout of boomstam. Er worden geen maatregelen genomen om ze uit het water bij de Grevelingenlaan weg te halen. 

2 gedachten over “Geelbuikschildpadden hebben vaste stek aan Grevelingenlaan”

  1. In veel landen zijn de schildpadden uitgezet of ontsnapt en weten ze zich in de natuur te handhaven. Ze kunnen zich echter niet voortplanten, omdat de zomers te koud zijn. Dit is onder andere het geval in België en Nederland. In gematigde streken zoals westelijk Europa worden wel eieren afgezet, maar de temperatuur van de bodem is te laag voor een succesvolle embryonale ontwikkeling. De eieren moeten gedurende enkele maanden worden blootgesteld aan een temperatuur van minstens 27 graden Celsius. Dan komen er echter alleen mannetjes uit het ei, want vrouwtjes ontstaan alleen bij nóg hogere temperaturen. Bij de schildpadden wordt het geslacht namelijk bepaald door de omgevingstemperatuur van het zich ontwikkelende embryo in het ei. De rood/geelwang en de geelbuik schildpadden hebben het ook zwaar in ons klimaat en leven dus beduidend korter als dat ze in Noord en Zuid America doen. Roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans),Geelbuikschildpad (Trachemys scripta scripta), Geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii) staan allemaal op de lijst als invasieve soort. En zijn dus ook verboden te verhandelen. En als u ze zelf heeft, buiten dan horen ze in een beschermde omgeving te zitten waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Dat houdt in; een net of kooi om de gehele vijver. Als gemeente zijn ze dus verplicht zich aan de wet te houden en deze dieren te verwijderen!

  2. Gewoon een aanwinst voor bij ons in de buurt. Ik loop (niet waar, ik zit in een scootmobiel, want ik kan bijna niet lopen) iedere dag met ons kleine hondje langs dit water. Echt genieten. Gewoon laten zitten deze dieren. Doen niemand kwaad.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld