Oishi Fusion

FTM bericht over ‘bewuste keuze’ van chemiebedrijf DuPont voor ‘dumpen’ PFOA

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) bericht maandag 11 januari 2020 dat chemiebedrijf DuPont een ‘bewuste keuze’ maakte met het ‘dumpen’ van de schadelijke stof PFOA. FTM bericht over de Amerikaanse econoom en bestsellerauteur Luigi Zingales, die onderzoek deed naar de vervuiling. Zingales is hoogleraar aan de University of Chicago Booth School of Business. 

DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht, aan de overkant van de Merwede, bij Sliedrecht. PFOA (nu wordt GenX als vervanger gebruikt – red.) zit in artikelen met een teflon aanbaklaag, maar ook in vloerbedekking en bluswater. De stof werd in de rivier geloosd en kwam op stortplaatsen terecht. PFOA is ook een gevaar voor het drinkwater. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

PFOA bouwt zich op in het lichaam en kan op termijn gezondheidsschade opleveren, zoals nier- en zaadbalkanker, schildklieraandoeningen of chronische darmontsteking. DuPont betaalde daarvoor in de Verenigde Staten vele miljoenen dollars aan schadevergoedingen. Al eerder moest DuPont boetes betalen in schikkingen met toezichthouders. DuPont heeft nooit schuld bekend. De strijd is verbeeld in de begin 2020 uitgekomen speelfilm Dark Waters en was het onderwerp van de documentaire The Devil We Know. Nieuwe rechtszaken zijn volgens FTM in voorbereiding. Het hele artikel is te lezen op Follow the Money

5 gedachten over “FTM bericht over ‘bewuste keuze’ van chemiebedrijf DuPont voor ‘dumpen’ PFOA”

  1. Nu reeds een onherstelbare milieu en gezondheidsschade! Ongelijke strijd tegen onze overheid die de vergunning verleent. Wellicht een parlementaire enquête commissie?

  2. Erg triest dit te lezen Peter Zwang en ik hoop voor jullie maar ook voor dit bedrijf dat de waarheid nog eens boven water komt. Sterkte in jullie verdriet..

  3. Ook naar eigen personeel zijn zij niet zo netjes. Mijn broer is overleden aan een imuum ziekte en toen het overlijdensrapport werd opgevraagd was dat kwijt en niet meer te vinden.
    Wij als familie waren er van overtuigd dat dit te maken had met zijn baan in de fabriek van DuPont.

  4. ‘Wie de kennis heeft, heeft de macht. DuPont heeft hier maximaal van geprofiteerd.’ Het centraliseren en ontoegankelijk maken van informatie over milieuvervuiling zet burgers buiten spel. ‘Dat is een serieus gevaar voor de democratie.’
    Zie het gehele document van FTM op de facebook pagina van Stichting Gezondheid vóór alles

Plaats een reactie

*=Verplicht veld