Door fout in aanslag nog geen einde aan geschil over de rioolheffing kerken

ROTTERDAM / SLIEDRECHT – De rechtbank in Rotterdam heeft uitspraak gedaan over de vrijstelling van kerken voor het betalen van rioolbelasting en het bezwaar dat vier inwoners in 2015 maakten daar tegen. Zij hebben aangevoerd dat ze niet wilden betalen, omdat de kerken dat ook niet hoeven.

Moeten kerken ook rioolbelasting betalen? In Sliedrecht nu al jaren een ‘dingetje’. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

De rechtbank komt aan de vraag over de kerken en het gelijkheidsbeginsel niet toe, omdat de aanslag een formele fout bevat. De aanslag is namelijk opgelegd door ‘de heffingsambtenaar van Sliedrecht’. Dat is fout, omdat belastingen in de Drechtsteden zit. Dat had dus moeten zijn: ‘de heffingsambtenaar van de GBD’. Daarom vernietigt de rechtbank de aanslagen.

Hoger beroep
Er is tot nu toen dus geen inhoudelijk oordeel over de kerkenvrijstelling. Raadslid Jennifer Lanser (PvdA) gaf in 2014 al aan in de gemeenteraad dat de kerkenvrijstelling in de rioolheffing wellicht in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. “Ik weet ook niet zeker of dat er wel komt, omdat de gemeente eerst de “formele hobbel” moet nemen, voordat de rechter naar de vrijstellingsvraag kan kijken. De gemeente is in hoger beroep bij het Hof in Den Haag”, aldus Lanser. In Den Haag voert de gemeente mogelijk aan dat de aanslag wel bevoegd is opgelegd. Daar moet nog een zitting voor komen.

Geen onderscheid
Lanser ziet geen verschil tussen andere instellingen: “Waarom moet immers een school wel betalen en een kerk niet, ze lozen allebei water op het riool. Wethouder Tanis heeft deze toen uit de verordening gehaald, maar hij is er toen – voor belastingjaar – 2015 door de SGP-ChristenUnie, gesteund door het CDA, weer in-geamendeerd, omdat de kerken erdoor overvallen zouden worden. Let wel, ging om zo’n € 225,– per jaar). Per 2016 is hij toen wel geschrapt.” Wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Financiën is om een reactie gevraagd en die gaf hij vrijdag 9 februari 2018. Of eigenlijk niet, want zolang de zaak onder de rechter is, wil de gemeente Sliedrecht niet reageren. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld