Fotohobby Dijkstra leidt tot ‘geschiedenisboek’ over Sliedrechtse ziekenhuizen

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Fotograferen is al langere tijd een passie van Erna Dijkstra. Ze heeft haar camera vrijwel altijd bij zich. Wekenlang maakte zij foto’s tijdens de sloop van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) aan de Wilhelminastraat. Dinsdag 9 november 2021 publiceerde zij daarover haar eerste fotoboek.

Erna Dijkstra – fanatiek fotograaf – staat met haar fotoboek voor het hek, waarachter het ziekenhuis met de grond gelijk gemaakt is. Dijkstra kan zeggen: ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’. (Foto Erna Dijkstra)

Op de vraag wat haar persoonlijke drijfveer was om dit boek samen te stellen, antwoordt Dijkstra: “Het ziekenhuis aan de Wilhelminastraat – en eigenlijk alle voormalige Sliedrechtse ziekenhuizen – hebben een rijke historie. Zo kwam ik op het idee om de sloop van begin tot einde te fotograferen. Met de sloop van het ziekenhuis verdwijnt weer een stukje ‘oud Sliedrecht’. Al fotograferende kwam ik op het idee om meer met de gemaakte beelden te doen en er een fotoboek van te maken.”

Aandenken
Nadenkend over haar project kwamen er steeds meer ideeën naar boven. Dijkstra vertelt hierover: “Ik heb contact gehad met de Historische Vereniging Sliedrecht. Van hen mocht ik een aantal archieffoto’s en info over de andere voormalige ziekenhuizen in mijn boek publiceren. Verder heb ik ook contact gehad met het ASz over de maker van het betonnen kunstwerk op de voorgevel van het ziekenhuis. Veel inwoners hebben herinneringen aan dit ziekenhuis en ik denk dat het leuk is om de sloop – vastgelegd in beelden – als aandenken in bezit te hebben.”

Niet eerder gepubliceerd
In het boek staan verschillende, nog niet eerder via Facebook of via andere social media gepubliceerde foto’s, onder andere uniek materiaal van de ‘schuilkelder’, de tunnel en de sloop van enkele binnenruimtes. Geïnteresseerden kunnen het boek via Dijkstra aanschaffen. Via Messenger kan een persoonlijk bericht worden verstuurd. Plannen voor een volgend project heeft Dijkstra al, ze gaat de bouw van het nieuwe Wilhelminakwartier ‘van uur tot uur’ vastleggen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld