Feest van herkenning in film ‘Sliedrecht in 1954’

SLIEDRECHT – In het Sliedrechts Museum is vanaf woensdag 15 maart t/m woensdag 12 april 2023 de video ‘Sliedrecht in 1954’ te bekijken. De video wordt doorlopend vertoond. In de raadzaal van het museum liggen op de leestafel de krant De Merwestreek van 1954 en er worden foto’s uit die tijd vertoond.

Naast de verenigingen en het gemeentehuis, burgemeester en personeel werden zoveel mogelijk bewoners gefilmd in hun dagelijkse doen. Mensen werden naar buiten gelokt door muziek vanaf de opnamewagen die door het dorp reed. Ook werd gefilmd bij de scholen, zodat veel kinderen van het dorp zijn vastgelegd. (Fragment uit video)

Kom je zelf, je ouders of grootouders tegen op de film. Woonden jij of je ouders of grootouders in die tijd in Sliedrecht? Dan is de kans groot dat je ze tegenkomt. Daarnaast zijn er unieke beelden van de dorpsgezichten van die tijd te zien. De bekende plekken, de straten, de stoepen geven een prachtig tijdsbeeld en zijn voor menigeen herkenbaar. Tussen 1948 en 1970 werden door cineast J.W.L. Adolf zo’n 1500 films gemaakt in plaatsen met minder dan 20.000 inwoners onder het motto ‘Heel Nederland op de film’. Het eigenlijke doel was reclame te maken voor muziekverenigingen in alle Nederlandse dorpen. De Harmonievereniging Crescendo in Sliedrecht werd hierop attent gemaakt en zocht contact met de cineast.

Tekst gaat verder onder foto.
(Fragment uit video)

Openingstijden
Het museum is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen, van 14.00 – 17.00 uur. Entree is € 2,– voor volwassenen, € 1,– voor kinderen en voor museumjaarkaarthouders en gratis toegang voor de leden van de Club van 100.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld