Familiebedrijf J.M. de Jong Groep B.V. krijgt Predicaat Koninklijk

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Aan J.M. de Jong Groep B.V. – gevestigd aan de Marisstraat op het industrieterrein Nijverwaard – is donderdag 30 mei 2024 door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander officieel het recht verleend om het Predicaat Koninklijk te voeren. In aanwezigheid van collega’s, familie en relaties nam algemeen directeur Rob Bastinck de oorkonde in ontvangst uit handen van Jaap Smit (CDA), Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De onderneming draagt nu de nieuwe naam ‘Royal J.M. de Jong Group’.

Trots neemt Rob Bastinck, algemeen directeur van Royal J.M. de Jong Group (links), de ingelijste oorkonde van het Predicaat Koninklijk in ontvangst van de per 1 september 2024 met pensioen gaande Commissaris van de Koning Jaap Smit. De huidige burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff (VVD), wordt zijn opvolger. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Smit begon zijn speech met de opmerking dat het voor bedrijven, instellingen en organisaties cruciaal is dat er iedere dag goede koffie is, “het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde, koffiemachines staan in het hart van de organisatie.” Smit vindt het geweldig om te ontdekken dat deze prachtige De Jong-bedrijven in de provincie Zuid-Holland zijn gevestigd. “Er was mij al verteld over jullie imposante pand, de glazen wand waarachter de productie plaatsvindt en jullie ‘state-of-the-art’-werkwijze en producten. Mooi om dat eens met eigen ogen te zien”, vulde hij aan.

Kernwaarden
Smit kon bijna niet ophouden om het bedrijf in de spotlights te zetten. “Jullie onderneming bestaat nu bijna 127 jaar. Daarmee behoort de De Jong Groep tot een zeer selecte groep. Prachtig om te zien dat De Jong DUKE in dit specifieke segment niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd zeer goed scoort. Ik heb begrepen dat jullie technisch en innovatief zelfs wereldmarktleiders zijn. Zorg voor elkaar, de klanten, de omgeving zijn voor jullie essentieel. Het is allemaal terug te vinden in de kernwaarden van jullie bedrijf: rentmeesterschap, innovatie, betrouwbaarheid en samenwerking.”

Koffiedik kijken
Garanties voor de toekomst zijn volgens Smit moeilijk te geven, “het is ‘koffiedik kijken’. Ik heb er alle vertrouwen in dat er, bovenop die bijna 127 jaren, nog vele zullen volgen. Jullie prestaties verdienen een speciale markering met een prachtige en eervolle onderscheiding.” Smit constateert dat de onderneming nu toe mag treden tot een select gezelschap van bedrijven die te goeder naam en faam bekend staat en die van onbesproken gedrag is.

Zwarte motor
Burgemeester Jan de Vries (CDA), vergezeld door de drie wethouders Bijderwieden, Paas en Spek, begon zijn toespraak met een felicitatie namens de gemeente Sliedrecht met het Predicaat Koninklijk. Hij vervolgde met een bekentenis: “Ik ben verslaafd. Aan koffie. Ik kan mijn werkdag niet starten zonder een kop koffie. Ik geniet niet alleen van de koffie zelf maar ook van de sociale functie daarvan. Koffie is de ‘zwarte motor’ die alles draaiende houdt en ons verbindt. Dat is allemaal mogelijk door de koffiemachines van De Jong DUKE.”

Tekst gaat verder onder X-bericht.

 

Schakel in maakindustrie
Over De Jong TECHNICS merkte De Vries het volgende op: “Sliedrecht staat bekend als de bakermat van de baggerindustrie. Sliedrecht vormt met de Drechtsteden het hart van de maritieme maakindustrie. Ook daar draagt De Jong aan bij. De Jong TECHNICS levert aan de scheepsbouw, machinebouw, defensie, offshore en weg- en waterbouw. Daarmee is De Jong ook een belangrijke schakel in de keten van de maritieme maakindustrie.”

Duurzaamheid
De De Jong Groep staat bekend om haar duurzame filosofie. Deze ambitie sprak De Vries enorm aan: “ Sinds 2020 opereren de J.M. de Jong Groep en De Jong DUKE vanuit dit prachtige nieuwe pand. Het is een duurzaam gebouw, waarbij het verwarmen en koelen van het pand verloopt via een klimaatplafond dat gekoppeld is aan elektrische warmtepompen, die weer worden gevoed door zonnepanelen. Daarmee draagt De Jong bij aan de ambities van de gemeente Sliedrecht op het gebied van klimaat en duurzaamheid.”

Mooi rijtje
Sliedrecht heeft inmiddels meerdere bedrijven met het Predicaat Koninklijk. De Vries zei daar het volgende over: “Als burgemeester van Sliedrecht ben ik ontzettend trots op uw bedrijf en op uw Predicaat Koninklijk. Dat geldt evenzeer voor onze inwoners en collega-ondernemers. Daarmee komt de Koninklijke J.M. de Jong Groep in een mooi rijtje te staan. Na Boskalis, Banketbakkerij Merba, IHC Merwede, Van der Leun en Van Beest is de J.M. de Jong Groep het zesde Sliedrechtse bedrijf dat het Predicaat Koninklijk ontvangt.” Aan het eind van zijn speech wenst De Vries familie De Jong, directie en medewerkers een voorspoedige en gezonde toekomst. De Vries maakte gebruik van de gelegenheid om Smit te bedanken voor zijn goede ambassadeurschap voor Sliedrecht en haar ondernemers in de afgelopen jaren.

Trots en dankbaar
Uiteraard kon een toespraak van algemeen directeur Bastinck niet ontbreken. “We zijn buitengewoon trots en dankbaar voor het ontvangen van het Predicaat Koninklijk. Dit is een erkenning voor het harde werk en de toewijding van al onze medewerkers door de jaren heen. We kijken ernaar uit om onze tradities voort te zetten en ons te blijven inzetten voor de verdere ontwikkeling van ons bedrijf en een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.”  Trots voegde hij eraan toe: “Het predicaat Koninklijk symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van Zijne Majesteit de Koning. Het ontvangen van het Predicaat Koninklijk is een mijlpaal voor Royal J.M. de Jong Group BV en bevestigt de voortdurende toewijding aan kwaliteit, innovatie, gedrevenheid en servicegerichtheid gedurende de afgelopen 125 jaar.”

Tekst gaat verder onder foto.

Proud to be Royal
Adam de Jong – voorzitter van de Raad van Commissarissen en vierde generatie in het familiebedrijf – plaatste de opmerking: “Wij zijn blij met deze eer en zien dit als een compliment en een aanmoediging. Een compliment voor een lange traditie van ondernemend rentmeesterschap en een aanmoediging voor alle bij het bedrijf betrokkenen om te blijven werken naar onze waarden van Rentmeesterschap, Betrouwbaarheid, Samenwerking en Innovatie.” Na alle speeches werd een bord onthuld met de nieuwe naam van het bedrijf: ‘Royal J.M. de Jong Group’ met als trots opschrift ‘Proud to be Royal’. Daarna volgde een toast met champagne. De Amerikaanse vestiging van De Jong kon de hele ceremonie volgen via de livestream.

Over de Royal J.M. de Jong Group
De Jong TECHNICS is een metaalbewerkingsbedrijf dat maatwerk levert en produceert op specificatie voor klanten in de scheepsbouw, machinebouw, offshore, bouw, weg- en waterbouw. Met 200 medewerkers in Sliedrecht levert de onderneming een grote bijdrage aan de werkgelegenheid in Sliedrecht en omgeving en is het in deze regio koploper met betrekking tot duurzaamheid. In de omgeving van Detroit in de Verenigde Staten zijn ruim 60 medewerkers bij de onderneming werkzaam.

2 gedachten over “Familiebedrijf J.M. de Jong Groep B.V. krijgt Predicaat Koninklijk”

  1. Helaas de afgelopen jaren weer mensen zien vertrekken, verplicht en als reactie daarop ook anderen vrijwillig. Ik denk niet dat de werknemers het allemaal eens zijn met deze onderscheiding. Koninklijk van buiten, maar zeker niet van binnen.

  2. Gefeliciteerd met deze waardering voor het bedrijf en de medewerkers.
    Heb er dertien jaar mogen werken en bewaar daar nog de beste herinneringen aan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld