Extra hulp voor statushouders zonder werk

SLIEDRECHT / REGIO – Statushouders in Sliedrecht en de andere gemeenten in de Drechtsteden krijgen extra hulp van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) om zo snel mogelijk aan het werk te kunnen. Dat maakt de gemeente Sliedrecht woensdag 25 januari 2017 bekend.

Enkele statushouders luisteren bij de gemeenteraad van Sliedrecht op de publieke tribune. Op dit moment wonen 650 vluchtelingen met een verblijfstatus in de Drechtsteden die een uitkering ontvangen. (Archieffoto Sliedrecht24)

Met het project Impuls Statushouders willen de Drechtsteden zorgen voor een snellere inburgering van statushouders en een hogere uitstroom naar betaald werk. De statushouders worden vanuit de gemeenten ondersteund bij hun maatschappelijke inburgering. De SDD helpt hen met een beroepsgerichte opleiding, taalscholing en het vinden van werk.

Nederlandse taal spreken
“De gebruikelijke aanpak van de SDD om mensen aan werk te helpen werkt niet bij de statushouders; er zijn te veel obstakels om aan het werk te komen”, zegt portefeuillehouder Peter Heijkoop. “Daarom zetten we nu al tijdens de inburgering in op taal, opleiding en werkervaring. Hiermee versnellen we het proces van inburgering en zorgen we ervoor dat deze groep zo snel mogelijk aan het werk kan. Het spreken van de taal en een betaalde baan zijn heel belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen in onze samenleving.” De SDD is deze aanpak gestart in de zomer van 2016 als pilot. Sindsdien hebben 25 statushouders een betaalde baan gevonden.

Zwakke positie
De SDD zorgt dat statushouders al tijdens hun inburgering werkervaring op kunnen doen via onder andere taaloefenplekken, stages en vrijwilligerswerk. Een medewerker van de SDD maakt voor elke statushouder een plan van aanpak. Dat bouwt zo mogelijk voort op de werkervaring en opleiding die statushouders al in het land van herkomst hebben opgedaan. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de sociaaleconomische positie van veel vluchtelingen zwak is. In Nederland is na 10 jaar inburgering 50% van de Somaliërs uitkeringsafhankelijk, 40% van de Irakezen, 30% van de Afghanen en 30% van de Iraniërs. Uit het onderzoek blijkt dat maar éénderde van de vluchtelingen die vanaf 1995 naar Nederland is gekomen een betaalde baan heeft.

7 gedachten over “Extra hulp voor statushouders zonder werk”

  1. Of het luiheid is of te weinig prikkels gekregen. Hoe snel gaan mensen werk zoeken wanneer de geldkraan dicht gaat …?

  2. Dat laten we dan wel als samenleving toe…..Zolang dit wordt geaccepteerd zal er weinig veranderen. Die 99% durf ik trouwens te betwijfelen, maar er is inderdaad een filmpje op het internet waarin Somaliërs zelf aangeven dat qat de oorzaak is van de lamlendige houding van veel van hun landgenoten.

  3. Somaliërs kunnen niet werken, die zitten voor 99 procent allemaal aan de qat. Als ze werk hebben worden ze na 2 dagen weggestuurd omdat ze liever op hun nest blijven liggen.

  4. Zou willen dat mijn zoon eens geholpen zou worden!
    Is al 3 jaar aan het zoeken, krijgt geen enkele hulp vanuit de gemeente, sterker nog de gemeente heeft nog nooit wat gedaan of geantwoord.
    Leer- en / of werktraject van alles gevraagd, maar steeds nul op rekest.
    Nu begrijp ik waarom!!!,Ik word hier wel zo verdrietig van.
    Mijn zoon is al niet zo slim en heeft wat moeite, maar wordt door dit kansloos volk geminacht,
    Kan wel huilen, zeg!

  5. Ik begrijp niet dat 50% van de Somaliërs na 10 jaar nog uitkeringsafhankelijk is. Zolang er nog steeds Oost-Europeanen nodig zijn om bepaald werk te doen en deze mensen op de bank blijven zitten is het dweilen met de kraan open. Schilderen, lassen, straten maken etc., dat zijn toch zaken die een Somaliër ook kan leren? Zo inventief hoef je toch niet te zijn om werk te creëren voor deze mensen. In de jaren 30 had je werkverschaffingsprojecten, hebben we nu nog profijt van. Mij lijkt dat voor een uitkering een tegenprestatie moet gelden. Of schrijf ik nu hele gekke dingen?

  6. Deze hulp had ik ook graag gewild, na 43 jaar werken 38 maanden in de ww 1x uitgenodigd door het UWV, in dit gesprek werd mij verteld dat ik waarschijnlijk vanwege mijn leeftijd geen baan meer zal vinden (toen 58!)

    Ook daarna geen recht op een uitkering, je verdwijnt dan uit beeld en word niet meer meegeteld als werkzoekende, zo dalen? de ww cijfers dus. maar nog steeds werkzoekende helaas.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld