door Peter Donk
SLIEDRECHT – In de WoWKeet aan de Molendijk, nabij hét Nationaal Baggermuseum, is donderdagmiddag 29 augustus 2024 de expositie ‘Het toekomstperspectief van de Waterdriehoek’ van start gegaan.
De maquettes en de posters in de expositie tonen de projecten van afstudeerders van de master Heritage & Architecture. Ze verbeelden hun ideeën voor transformaties en herontwerp op een drietal specifieke locaties, Werelderfgoed Kinderdijk, Mercon Kloos Alblasserdam en het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Een officieel openingsmoment was er niet; wel waren er verschillende sprekers. Deze tentoonstelling is ingericht door studenten van de secties Heritage & Architecture en Landscape Architecture van de Faculteit Bouwkunde en de TU Delft. De Waterdriehoek is het gebied van Kinderdijk, Drechtsteden, Biesbosch en Gorinchem, verbonden door de Noord en de Merwede. “Overal zijn sporen van watergerelateerde activiteiten en industrialisatie zichtbaar in landschappelijke elementen, complexen en constructies uit scheeps- en staalbouw, binnenvaart of baggerwerk. Dit erfgoed wordt enerzijds gekoesterd door diverse lokale initiatieven en anderzijds bedreigd door snelle ontwikkelingen en transformaties”, stellen de organisatoren van de expositie.
Ontwikkelpotentie
De historische verwevenheid van water en erfgoed komt volgens hen tot uitdrukking in de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland. In opdracht van de provincie hebben de secties Heritage & Architecture en Landscape Architecture van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft de rijkdom van het maritiem industrieel erfgoed in de Waterdriehoek onderzocht, met het oog op de ontwikkelpotentie voor wonen, werken en recreatie. Deze tentoonstelling toont de resultaten van het eerste deel van het onderzoek.
Tekst gaat verder onder foto.
Dit project is exact wat de Stichting WoWKeet beoogt, namelijk het faciliteren van studenten voor het uitvoeren en of presenteren van studieprojecten binnen de World of Water in ruimste zin. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Landschapsverandering
In een vijftal kaarten hebben onderzoekers van Landscape Architecture de transformaties in het gebied in vijf periodes ingetekend: de loop van de rivieren, de bewerking van de oeverlijn, de vestiging van scheepsbouw- en andere industriële activiteiten. Deze kaarten laten de fysieke veranderingen van het landschap in de afgelopen anderhalve eeuw zien. Aan de kaarten zijn landschapsbiografieën van diverse plekken rond de Noord toegevoegd, die door masterstudenten van Landscape Architecture zijn gemaakt. De open blik van studenten is bedoeld ter inspiratie en voor discussie. Bezoekers van de tentoonstelling worden nadrukkelijk uitgenodigd om verhalen, ideeën en gedachten toe te voegen, als input voor het vervolgonderzoek.