Exotische waterschildpad neemt voorschot op zonnig weekeinde

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Ze leven er al jarenlang, geelbuikschildpadden (soort Trachemys scripta) in de vijver langs de Grevelingenlaan. Deze schildpad zat vrijdagmiddag 28 mei 2021 op een betonnen buis, die twee vijvers met elkaar verbindt. Wanneer de temperatuur boven 20 graden stijgt, koesteren ze zich graag in de warme zon. Dat wordt dus genieten tijdens het komende weekeinde!

Deze waterschildpad zit op zijn favoriete plekje. Regelmatig klimmen ze ook op nesten van meerkoeten. Het exemplaar op de foto lijkt – gezien de lengte van de nagels aan de voorpoten – een mannetje te zijn. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In Nederland komen van nature geen zoetwaterschildpadden voor. Ze worden vaak als huisdier gehouden en verspreiden zich op deze manier in de buurt. Het klimaat is over het algemeen te koud om tot succesvolle voortplanting te komen. De dieren in de Grevelingenlaan weten zich goed te handhaven. Ze voeden zich met insecten, waterplanten en kleine ongewervelde waterdiertjes. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes, ze kunnen een schildlengte van zo’n 27 cm bereiken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld