Japans restaurant Oishi Fusion

Escalatie dreigt na toestemming gemeente voor paardenevenement

SLIEDRECHT – Er dreigt een groot conflict aan de Kweldamweg tussen agrarisch ondernemer Piet Smits en de gemeente Sliedrecht over de Black Horses Cup van paardenhouder Jan Vink van Black Horses. Smits is het niet eens met een evenement met paarden dat naast zijn woonhuis wordt gehouden vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september 2018. De gemeente Sliedrecht heeft daarvoor een evenementenvergunning verstrekt en daar is Smits het niet mee eens.

De bebouwingen gezien vanuit de lucht. Links Piet Smits met daarnaast de paardenbak waar de Black Horses Cup eind deze maand wordt gehouden. Naast de woning van Smits. (© Foto RPAS Peter Donk / DroneTV.nl)

Het irriteert Smits dat met twee maten wordt gemeten tussen hem en Vink als het gaat om ‘bouwwerken en aanleggen’. Smits verwijt de gemeente het toestaan van allerlei zaken buiten de bouwkavel bij Vink , terwijl hem tot aan de rechter verschillende zaken zijn verboden. Smits: “Prima dat ik de regels moet naleven, maar als bij de buren alles mag wat bij mij verboden is terwijl daar dezelfde regels gelden – dat is aantoonbaar – dan zit er iets goed fout bij de gemeente Sliedrecht.” Ook de mogelijkheid die de gemeente heeft gegeven om de Kweldamweg af te sluiten voor het paardenevenement eind augustus valt bij Smits verkeerd. Hij is tegen een “Het Waterschap Rivierenland, de wegbeheerder, heeft mij medegedeeld dat het bij eenrichtingsverkeer blijft. Daar is mee te leven”, aldus Smits. 

Rechter
De gemeente Sliedrecht schreef Smits donderdag 17 augustus 2017 een brief, waarin o.a. een mestopslag buiten het bouwvlak  werd verboden. Ook kreeg hij in de brief te verstaan dat paardenbakken buiten het bouwvlak niet worden toegestaan en verschillende regels rond bedrijfsreclame. Volgens Smits mag Vink dit wel, aan dezelfde weg, naast hem. Smits: “Toen ik de brief kreeg waarin stond dat paardenbakken buiten het bouwvlak niet mogen had Vink net een paardenbak volledig buiten het bouwvlak aangelegd. Waar de gemeente Sliedrecht naar de rechter ging om een voor mijn bedrijf noodzakelijke mestopslag weg te krijgen, terwijl legalisering gewoon mogelijk was. Tegen de aangelegde paardenbak buiten het = bouwkavel die niet te legaliseren is, werd niet opgetreden. Nog gekker, er is gewoon ook nog een kantoor buiten de bouwkavel neergezet en de gemeente Sliedrecht werkt ook nog mee aan de legalisering van dat kantoor.”

Integriteit en vergunningverlening
Dat maakte Smits boos, want volgens hem is er sprake van rechtsongelijkheid. Smits: “Nu werkt de gemeente dus mee aan een evenement op een illegaal aangelegd terrein, terwijl ze niet doen wat ze moeten doen en dat is handhaven. Ervoor zorgen dat het weer weiland wordt! Een concoursterrein is prima, maar binnen de aangewezen 20.000 vierkante meter, bouwkavel genoemd. Die regel geldt voor iedereen.” Waar Piet Smits een schrijven krijg, dat hij een schuilgelegenheid voor vee weg moet halen, daar krijgt Vink volgens Smits vergunning voor een kantoor buiten het bouwvlak. “Ook naar de integriteit van de betrokken ambtenaren op het gemeentehuis mag gerust eens worden gekeken. De gemeente Sliedrecht mag van de provincie geen sportvelden in de polder aanleggen, maar Vink doet het gewoon. Een concoursterrein is gewoon een paardenbak ofwel een sportterrein en daar gelden ook nog eens provinciale regels voor. En dat is maar goed ook want anders is het snel gedaan met het weidelandschap”, licht Smits toe. Sliedrecht24 heeft de gemeente Sliedrecht woensdagmiddag 8 augustus 2018 vragen gesteld en om een reactie gevraagd.

6 gedachten over “Escalatie dreigt na toestemming gemeente voor paardenevenement”

 1. Jan moet hem voor de tweede keer proberen uit te kopen en daarna zijn mond houden.
  Zodat Piet het ook stil kan houden voor zijn moeder.

 2. Alweer die Piet Smit, het zal niet waar zijn.
  Het wordt tijd dat het weer december is, dan kan hij weer voor Zwarte Piet spelen!
  Hij vindt dat hij altijd de Zwarte piet toe gespeeld krijgt, ook nu weer.
  Ga is lekker wat voor je zelf bedenken en laat andere met rust onruststoker!

 3. Eindelijk weer een nieuw groot evenement in Sliedrecht!

  Fam. Vink groot in denken en doen! 👊

 4. Ik zie het probleem niet, er wordt een 1 of 2 daags evenement georganiseerd. De gemeente verleent hieraan medewerking, waarschijnlijk omdat aan alle regels wordt voldaan. En het een professionele organisatie is, die alle zaken goed heeft voorzien.
  Waarom gunnen we die paardensportliefhebbers geen fijne wedstrijddag, maar willen we dwars liggen om redenen die met deze situatie niets te maken hebben.
  Bestemmingen zijn er om te worden nageleefd tenzij een afwijking hierop goed onderbouwd wordt goedgekeurd.
  We praten over een agrarisch evenement in een agrarische omgeving.
  Succes Jan, wij vinden het een geweldig initiatief!
  Waren er maar meer ondernemers die de sport zo’n warm hart toedragen.

 5. “Twee maten”. Dat zou je kunnen zeggen, maar dit verhaal vertelt alleen wat Smits heeft gezegd. Nu nog eenzijdig dus. En of er een groot conflict dreigt zullen we ook afwachten. Dat zijn de woorden van Sliedrecht24.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld