SLIEDRECHT – In de bibliotheek Aanzet kwam donderdagavond 8 juni 2017 een groep mensen uit de Sliedrechtse samenleving bij elkaar voor de agenda ‘Platform Welkom In Sliedrecht’. Een driemaandelijkse bijeenkomst, nu al een jaar actief. Wie binnenkwam donderdagavond, kon aanschuiven. Anderhalf uur werd gesproken over samenwerking, kerk, over taal, activiteiten en de Sliedrechtse samenleving. In Sliedrecht is een groot tekort aan taalcoaches. Participe heeft behoefte an vrijwilligers in het dorp.
De avond was belegd door de gemeente Sliedrecht en vluchtelingenopvang Participe. Altijd op zoek naar samenwerkingsverbanden. (Foto Sliedrecht24)
Aanwezig waren vertegenwoordigers van de gemeente, Participe, Kom er bij, welzijnswerk en de Sportraad Sliedrecht. De organisaties vertelden over hun activiteiten.
ICF
Donderdagavond werd een presentatie gegeven door ICF Alblasserwaard, het uitdragen van het christelijk geloof en er zijn voor de vluchteling met het andere geloof. Primair richten zij zich erop om de Nieuwe Nederlander een thuis te geven. Er wordt soms in het Arabisch gezongen, de taal wordt geoefend en wordt gesproken over intergratie. “Delen, ontmoeting, verbinding, samenwerken en naasteliefde”, vatte voorzitter Wim Dunsbergen de activiteiten samen, waar zo’n zeventig vrijwilligers die actief zijn. Participe leek het ‘fantastisch’ om samen dingen op te pakken.
Taal en werk
De taal is voor de vluchtelingen erg belangrijk. Op dit vlak is Stichting Welzijnswerk Sliedrecht actief. Er is een tekort aan taalvrijwilligers in Sliedrecht. Bij Albert Heijn Sliedrecht hebben ze een taaloefenplaats. Daar werkt een jongen van (26) uit Syrië. “Wil je echt onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving, dan heb je de taal nodig. Door de taalvaardigheid te oefenen, kan je dit doorbreken. Als je al wat ouder bent, moet je veel oefenen”, licht Dunsbergen toe. Allerlei mogelijkheden worden besproken. Als voorbeeld werd het hakken van openhaard hout hakken in de regio genoemd. Daar gaan groepen medelanders mee naar toe. Participe heeft statushouders, die niets mogen doen. “Maar dat moet heerlijk zijn om eruit te zijn”, zegt Gerda Verdoorn van Participe. Dunsbergen vindt het goed het er samen over te hebben om te voorkomen dat ieder voor zich wat gaat doen en samenwerken voor de hand ligt.
Brandveiligheid
Woningcorporatie is op dit moment bezig met een integrale aanpak van brandveiligheid. Dat is ingegeven door een ontmanteling van de AWBZ. Oudere mensen moeten zelfstandig thuis wonen. Ook de statushouders komen in beeld. Soms is daar de taal een barrière. Tablis Wonen spreekt met Particpe over de manier van bereiken van deze mensen, praten over brandveiligheid met pictogrammen, over installaties, kinderen lang alleen thuis hebben kan ook een groep zijn waar aandacht aan moet worden besteed. Doel is communiceren over veilig wonen. Dat is ook belangrijk voor omwonenden. Een maatschappelijke plicht. Dunsbergen zou graag wat meer horen over een aantal maanden. Wat de resultaten zijn. Als taaloefenplaats noemde Tablis Wonen als passend aanbod de functie van huismeester. Ook daar wordt met Participe over gesproken.
Onderwijs
De zeven kinderen van Sliedrechtse statushouders die onderwijs nodig hebben, zitten in Papendrecht op een school. Kinderen moeten erg wennen volgens Dunsbergen. Sommige kinderen hebben nog nooit op school gezeten. Ook is het niet gemakkelijk met de financiën. Voorlopig kiezen we ervoor de Sliedrechtse kinderen naar Papendrecht te gaan. Mochten dat aantal groter worden, dan moeten we het wel overwegen. In Sliedrecht zijn wel onderwijsassistenten omgeschoold om met deze kinderen om te gaan”, vertelde Dunsbergen. Voorgesteld wordt om de film ‘De kinderen van Juf Kiet’ te laten zien. Een documentaire over juffrouw Kiet en de kinderen van haar klas. Ze geeft les aan kinderen uit alle windstreken. Ze leert hen Nederlands en men met elkaar om moet gaan. Ze is kortom de juf die iedereen verdient.
Behoefte aan vrijwilligers
Op dit moment zijn er volgens Participe veel ‘nareizigers’ in Sliedrecht. Dat vraagt extra begeleiding. Participe werkt met scholen samen voor intake, subsidiërende organisaties en met andere organisaties wordt samengewerkt. Participe heeft een behoefte aan vrijwilligers. Zij mogen met de organisatie contact opnemen. Voor de zomerperiode wil Participe een conversatieles één keer in de week twee uur houden met als doel hen bezig te houden met taal. De taalscholen zijn namelijk in de zomer gesloten. De bijeenkomsten zijn dan in de bibliotheek. Vanuit de opvang 2015 is er een aantal buddy’s gekoppeld aan statushouders. “Zij zien soms meer dan wij zijn. Het algemeen beeld was wel, dat ze meer behoefte hebben aan taalondersteuning”, vertelde Gerda Verdoorn van Participe. Maandag 9 oktober 2017 is de volgende bijeenkomst mogelijk weer in de bibliotheek van het platform. Iedereen mag aanschuiven.