‘Energie niet alleen taak van energiebedrijven’

SLIEDRECHT – “Jullie laten hier echt Hollands glorie zien. Het plaatsen van funderingen en windturbines is qua afmetingen en het gewicht van de onderdelen al ingewikkeld op het land, laat staan op zee.” Woorden die Senior Advisor Regulatory Affairs bij energiebedrijf Eneco Gerard Harder woensdag 7 oktober 2015 sprak bij de opening van de expositie ‘Offshore Wind, uitdaging op zee’ in het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk

“Een compleet nieuwe invalshoek, hoe dit onderwerp aan het grote publiek wordt getoond”, aldus Gerard Harder. (Foto Nationaal Baggermuseum)

De kennis van de zeebodem en het omgaan met de weersomstandigheden is typisch een ervaring die Nederlandse baggeraars inbrengen in het ontwikkelingsproces van nieuwe windparken op zee. Dat levert volgens Eneco innovatieve oplossingen voor het plaatsen van steeds maar groter wordende windturbines.

Betere oplossingen
Bij windpark Eneco Luchterduinen dat afgelopen maand volledig in bedrijf is gesteld, hebben samenwerkende partijen een nieuwe fundering ontworpen, waarbij een besparing van 10% minder staal is gerealiseerd. Dat is volgens Harder niet alleen goed voor de kostenreductie in de energiebranche, maar ook een bijdrage in duurzaamheid. Harder: “Jammer dat de overheid de productie van energie nog steeds ziet als een opdracht voor de energiebedrijven. De keten van partners kan veel betere oplossingen aandragen en sneller werken dan de traditionele relaties tussen de opdrachtgevers, aannemers en afnemers van stroom. En snelheid is hard nodig in de transitie van fossiele- naar hernieuwbare energie.”

Portretten
De expositie in het Nationaal Baggermuseum laat aan de hand van de technische werkzaamheden van de waterbouwers zien, hoe er wordt geïnnoveerd in de Offshore Wind sector. Een relatieve jonge tak van sport voor de waterbouwers. Het eerste windpark op de Noordzee is gerealiseerd in 2002 voor de kust van Denemarken, genaamd “Horns Rev 1”. Afbeeldingen, films en modellen van speciaal ontwikkelde transport- en installatieschepen, kabelleggers, steenstorters en bemanningsschepen nemen de bezoekers mee de zee op. Harder: “De portretten van mensen aan het werk laten duidelijk zien dat deze uitdaging op zee niet kan worden aangegaan zonder samenwerking, oog voor de veiligheid en het beste materieel wat denkbaar is. U moet het zelf maar gaan ervaren in dit museum voor waterbouwkunde waarvan er maar één op de wereld bestaat.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld