‘Emotioneel afscheid van onze vluchtelingen’

SLIEDRECHT – De vrijwilligers hebben een emotionele binding gekregen met de vluchtelingen in de opvang in Sliedrecht. Vrijdagavond 22 januari 2016 namen ze afscheid. Burgemeester Bram van Hemmen was er één van de sprekers in de opvang, de voormalige Groen van Prinstererschool aan de Frans Halsstraat. Van de gemeente Sliedrecht kregen de vrijwilligers een bloem, een (oranje) Gerbera en staat voor vrolijkheid, levendigheid en enthousiasme.

Burgemeester Van Hemmen zette deze foto op zijn Instagram. Journalisten werden het eerder door de burgemeester verboden om met hen te praten of in beeld te brengen. Kennelijk is dat niet meer aan de orde. De toespraak deed vluchteling Emad Ma Ka in het Nederlands. (Foto Bram van Hemmen)

Door de vluchtelingen werd gesproken in het Nederlands (ze hadden tenslotte taallesssen gevolgd-red.) en in het Arabisch. Van Hemmen schreef op Instagram: “Emotioneel afscheid van onze vluchtelingen. Emad deed speech in Nederlands. Heel #mooiSliedrecht’.” Media was vrijdagavond niet uitgenodigd. 

Taak
Het was een bijzondere avond volgens vrijwilliger Brigitte Sprong op Facebook. “Afscheid nemen van een mooie groep mensen die hopen dat ze in Nederland dat beetje geluk, veiligheid, warmte en liefde kunnen vinden en weer herenigd mogen worden met hun geliefdes, kinderen en familie, hier of ooit weer in hun eigen moederland!”, schrijft Sprong, die de Gerbera namens de gemeente verzorgde. Sprong: “Mijn taak zit er nog niet op, ben vast van plan mijn kleine steentje bij te blijven dragen aan onze complexe, maar nog steeds prachtige wereld! Mijn hoop en positiviteit zijn nog lang niet op!” Van Hemmen deelde later de Gerbera’s uit.

Zoveel geleerd
“Afscheid genomen van een groep mensen waar ik de laatste paar maanden creatief mee bezig heb mogen zijn. Maar waar ik ook mee heb gelachen en gehuild. Van tevoren me heel goed gerealiseerd dat dit niet een taak was om licht op te nemen. Nagedacht…kan ik dit? Nu achteraf zo blij dat ik dit heb mogen doen. Zoveel geleerd over de mensen, maar ook over mezelf”, schrijft vrijwilliger Esther Nugter-Jansen op Facebook, “Mooie en minder mooie dingen gezien en gehoord. Niet alleen binnen de opvang, maar ook daarbuiten.”

Eigen ogen
Nugter begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de huidige ontwikkelingen in de wereld en zegt ieders mening te respecteren. Nugter: “Ook al is die anders dan die van mij. Maar we zullen op dit moment moeten omgaan met de situatie zoals hij is. Wat de juiste manier is? Wie het weet mag het zeggen. Niemand heeft de wijsheid over dit alles in pacht. In onze samenleving is het op dit moment niet vanzelfsprekend meer om mensen te helpen, gewoon, omdat het kan. Zonder zich in de werkelijke situatie te verdiepen worden al snel dingen geroepen en oordelen gevormd. Ik ben blij dat ik heb gezien dat er gelukkig nog heel veel lieve mensen zijn die bereid zijn wel die helpende hand te reiken aan iemand die dat nodig heeft. Die hun beeld en oordeel vormen op wat ze met eigen ogen en oren constateren, en niet op wat ze “hebben gehoord” of uit de berichten in de diverse media concluderen.”

Taalles
In de voormalige Groen van Prinstererschool aan de Frans Halsstraat zijn de afgelopen maanden 35 vluchtelingen opgevangen, voornamelijk afkomstig uit Syrië. Een aantal vluchtelingen leerde in Sliedrecht de Nederlandse taal (متشرف بمعرفتك: leuk u te ontmoeten; أحتاج طبيب: ik heb een dokter nodig; أنا مريض: ik ben ziek; إتصل بالشرطة: bel de politie!). Voor een aantal vluchtelingen was de taalles de eerste kennismaking met het leren Nederlands spreken. Maandag 25 januari 2016 vertrekken de vluchtelingen naar Gorinchem.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld