Einde traditie ballonnen op Koningsdag in zicht

SLIEDRECHT – Het zou weleens de laatste keer kunnen zijn, dat er met Koningsdag ballonnen worden opgelaten. Aan de jaarlijkse traditie komt mogelijk een eind zegt Oranjevereniging Sliedrecht. De vereniging is in gesprek geweest met Klean0184, die tegen het oplaten van ballonnen is. 

Ballonnen zijn slecht voor het milieu, verteren niet in de natuur en vogels kunnen het plastic eten met alle nare gevolgen. Klean0184 heeft het bestuur van de plaatselijke Oranjevereniging hiervan kunnen overtuigen. 

De Oranjevereniging Sliedrecht had alleen goede bedoelingen, maar is door de ballonnenleverancier verkeerd geïnformeerd, toen ze november werden besteld. “We zouden ballonnen krijgen die kunnen verteren. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn”, zegt voorzitter Henk Lammers van de Oranjevereniging Sliedrecht. Ook burgemeester Bram van Hemmen (CDA) heeft met Oranjevereniging gesproken over de ballonnen, maar hij laat het verder over aan de organisatie. 

Tussenoplossing
De ballonnen worden nog wel uitgedeeld aan de kinderen voor de optocht maar niet meer losgelaten. Ze mogen de ballon mee naar huis nemen en krijgen een speciale kleurplaat als dankjewel ‘van de dieren’. De Oranjevereniging Sliedrecht gaat niet met de hakken in het zand staan. “Dan komen we nergens zegt”, Lammers, “het wedstrijdelement is eruit gehaald en er worden geen kaartjes uitgedeeld om aan de ballon te hangen. Er zit nog wel helium in de ballonnen. Ze worden uitgedeeld, maar het is niet de bedoeling dat de ballonnen de lucht ingaan.” De Oranjevereniging Sliedrecht gaat komende tijd nadenken over een alternatief voor ballonnen volgend jaar op Koningsdag.

5 gedachten over “Einde traditie ballonnen op Koningsdag in zicht”

  1. Kleedjesmarkt ook gelijk afschaffen. Weleens gezien wat voor rommel dat geeft aan het einde van de dag … Daar zou weleens een olifant in kunnen stikken!
    Kermis? Afschaffen! Elektriciteit verspilling en straks vliegt er een zeldzame reiger tegen de booster!
    Alles afschaffen voor de kinderen, dieren gaan voor!!

  2. Goede zaak!! Nu het vuurwerk op bevrijdingsdag nog afschaffen!! Ook slecht voor het milieu en onnodig dierenleed in de Biesbosch!!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld