E-nose moet vreemde luchtjes opsporen

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft een zogenaamde e-nose geplaatst. Dit instrument is bevestigd aan een lantaarnpaal aan het einde van de Merwestraat, tegenover restaurant Bellevue. Dat meldt de gemeente woensdag 7 oktober 2015.

De e-nose (elektrische neus) is een instrument dat veranderingen in de luchtkwaliteit signaleert en registreert. Het instrument is vrij klein en wordt op vaste plaatsen in het landschap bevestigd.

Volgens de gemeente kunnen ‘hinderbronnen’ zo makkelijker worden gevonden. Daarbij kan worden gedacht aan een ontgassend schip of een bedrijf dat vluchtige stoffen uitstoot en/of geuroverlast veroorzaakt.

PFOA
Ook op andere plaatsen in de regio Zuid-Holland Zuid zijn deze elektrische neuzen geplaatst, met behulp van financiering van de overheid. Bij de gemeente kwam een vraag binnen of de plaatsing van de e-nose te maken heeft met de uitstoot van PFOA door DuPont/Chemours. Volgens de gemeente staat dat daar los van. Metingen hiernaar zouden volgens de gemeente op dit moment geen zin hebben, omdat PFOA vanaf 2012 niet meer door DuPont/Chemours in het productieproces wordt gebruikt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld