DuPont noemt woorden ‘gevaarlijk afval’ door gemeente Sliedrecht tendentieus

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht ‘verbrandt al enkele jaren gevaarlijk afval in procesfornuis’ berichtte de gemeente Sliedrecht donderdag 28 maart 2019. DuPont noemt het tendentieus door te spreken van ‘gevaarlijk afval’. “Het gaat puur om reststromen van stoffen die in het productieproces worden gebruikt. Die stoffen zijn bekend en vergund. De oven verbrandt die reststoffen en de energie die daarbij vrijkomt wordt weer in het productieproces gebruikt”, zegt woordvoerder Willem Buitelaar van DuPont. 

Het bedrijf uit Dordrecht ligt pal aan ‘de overkant’ van Sliedrecht. Vanwege de toepasselijkheid van het Activiteitenbesluit zegt DuPont dat het extra monitoring moet toepassen op het verbrandingsproces. Deze maatregelen worden volgens het bedrijf afgestemd met de overheid. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tijdens het productieproces ontstaan volgens Buitelaar vergunde en bekende reststromen die in een oven verbrand worden. Buitelaar: “Deze oven vormt een integraal onderdeel van het proces. De reststromen worden omgezet in energie die in de fabriek wordt gebruikt. In de oven worden alleen stoffen uit het productieproces verbrand. Dit is een gesloten systeem. Er kunnen geen stoffen van buiten het proces worden toegevoegd. Dat staat ook zo beschreven in de vergunning die op dit moment van kracht is.” De uitstoot van de oven wordt volgens Buitelaar gemonitord en DuPont houdt er rapportages over bij. “Regelmatig voert de DCMR bij de fabriek inspecties uit om te zien of alles volgens de regels verloopt”, aldus Buitelaar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld